Strona 24 z 52 PierwszyPierwszy ... 14222324252634 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 517

Wątek: M.ZUIKO DIGITAL ED 300mm 1:4 PRO

| OlyJedi Awatar szamaniec
    Mieszka w
    Poręba
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MikolajN Zobacz posta
    Do Olka tez masz ciemne 75-300 za grosze jak i samyanga za jeszcze drobniejsze grosze. Nie wiem co tu uzmysławiać. Ogólnie podjarales sie Nikonem i nic nie dopuszczasz teraz innego do myśli. Masz droższego Olka pro i tanie odpowiedniki. Masz tez drogie obiektywy (droższe od olkowego) pod ff i apsc i masz ich tanie odpowedniki. Wiec gdzie tu nieporozumienie co do ceny? Jak juz napisałem. Równaj jabłka do jabłek i gruszki do gruszek. Porównuj jakościowo te same obiektywy a nie wklejaj tanich ciemniaków z plastiku bo takie pod m43 tez istnieją.
    Twoja teoria co do kątów nie przemawia do mnie. Mając dana puszkę w ręce liczy sie dla mnie obrazek jaki dostaję w wizjerze a ten jest równy dla 300 mm w mzdPro 300mm i dla 600mm pod ff.
    Z całym szacunkiem 2200 za mydło to grosze ? Przyrównaj to do Tamrona 70-300 czy Nikkora 70-300. Nie dość że sporo tańsze to jeszcze ostrością zabijają . Zwyczajnie mi przykro że doczekałem czasów w którym mogę pisać że Olek jest słabszy optycznie od Tamrona czy Nikkora.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria
    @MikolajN: no wlasnie by "wyrownac" i sprowadzic to do podobnego poziomu kropuje fufu....

No ale widze, ze to chyba nie ma sensu, nie bede sie juz kopal z koniem.
    Pozwole sobie w formie zartu na jeszcze jedna mysl
    I teraz najlepszy rodzyneczek, zaburze chyba swiatopoglad coponiektorym Biore taka 300 nikona i zapinam to do Nikona 1, mam 810mm, i gdzie te "bidne" 600mm z Olka?
    Thug life, jak to mawiaja w polswiatku

Czy naprawde musimy o tym rozmawiac? Wystarczy, ze w folderach reklamowych mamia

Kolejna sprawa, jestem ciekaw z jakimi szklami beda zestawiac portale gdzie przeprowadza sie testy....

Z mojej strony juz nie bede ciagnal tematu zwiazanego z katem widzenia, kto chce ten zrozumie, kto nie to i tak go nie przekonam.

p.s. Na cene 60macro, nie narzekam bo okolice ~2kpln jest OK, po tyle mniej wiecej konkurencja tez ma szkla macro.

pozdro
    Ostatnio edytowane przez nyny ; 7.01.16 o 09:16
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar MikolajN
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Nyny - jednak przychylam się do zdanie które tu już padło, że jak ktoś ma już body Olympusa to nie będzie kupować specjalnie kolejnej puszki z innego systemu by gdzieś tam mieć kolejnego klamota w plecaku do robienia zdjęć "pierza". Dla wielu ludzi, w tym i dla mnie, będzie to poprostu uzupełnienie kolekcji o obiektyw, który na 100% będzie jakościowo świetny. Do tej pory żadne szkło PRO nie zawiodło i myślę że i to będzie się wyróżniać i będzie warte swojej ceny. Czas pokaże kto miał rację

---------- Post dodany o 09:43 ---------- Poprzedni post był o 09:42 ----------

Cytat Zamieszczone przez szamaniec Zobacz posta
    Z całym szacunkiem 2200 za mydło to grosze ? Przyrównaj to do Tamrona 70-300 czy Nikkora 70-300. Nie dość że sporo tańsze to jeszcze ostrością zabijają . Zwyczajnie mi przykro że doczekałem czasów w którym mogę pisać że Olek jest słabszy optycznie od Tamrona czy Nikkora.
    Piszesz zbyt ogólnie

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria
    nyny
    albo mam deja vu albo ta rozmowa już była odnośnie innego szkła (bodajże 40-150 Pro). Pamiętam te same przeliczania, argumenty i porównania

Teoretycznie masz 100% racji - szkło o ogniskowej 300 mm i świetle f/4 należy porównywać ze szkłem 300 f/4. Różnice w cenie może uzasadniać w tym przypadku jakość obrazu, korekcja wad, praca autofocusa, stabilizacji, a nie stosowany ekwiwalent ogniskowej.
    Problem w tym, że należy ten obiektyw rozpatrywać w kategoriach całego systemu. Bo on został zaprojektowany pod konkretne matryce i aparaty - nie podłączysz go do innego systemu, ani z mniejszą, ani z większą matrycą. Dlatego uważam, że nazywanie go ekwiwalentem 600 mm dla FF jest w jakiś sposób uzasadnione - razem z pełną konsekwencją takiego przyrównania.

Tak, można wyciąć fragment z większej matrycy (o większej ilości MP) uzyskując zbliżony kąt i zachowując taką samą lub podobną rozdzielczość. O ile informacje o rozdzielczościach różnych matryc mamy i można to łatwo policzyć, o tyle dokładnych informacji o rozdzielczości obiektywów nie mamy. I ciężko stwierdzić czy Nikkor 300mm f/4 po wycięciu środka kadru da taką samą rozdzielczość jak m.Zuiko 300/4. Ciężko też między nimi porównywać pracę autofocusa, stabilizacji oraz możliwości które dają same aparaty z tych systemów. W Nikonie masz w pełni działający AFC a w MFT możesz odpiąć od E-M5 II ciężkiego 300/4, odłączyć grip, podpiąć malutkiego Panasa 20/1.7, schować aparat w kieszeń i pójść na miasto. Taki system

Cena jest faktycznie ogromna tak samo jak gabaryty samego obiektywu. Wg mnie Olympus celuje tym obiektywem nie tam gdzie trzeba. Ale może taki mają pomysł? Trzepać kasę na stylowych E-PLach kupowanych przez szafiarki i blogerki modowe przy okazji oferując możliwe kompletnie rozwiązanie dla bardziej wymagających użytkowników.

Awatar zimoch
    Mieszka w
    Kwidzyn
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Co to są te szafiarki?
    EM-1 II + Oly 7-14, Pan 20mm, Oly 60,75, Pan 100-300, Helios 58mm, Konica 40mm

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zimoch Zobacz posta
    Co to są te szafiarki?
    Główny target Olympusa E-PL7
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria
    Szafiarki i wnętrzarki to takie baby co w szafach mieszkają i zdjęcia w środku robią: http://partner.olympus.pl/olympus-wp...oriow-fashion/

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Awatar zimoch
    Mieszka w
    Kwidzyn
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Że niby ostatnie zdjęcie to jest z tego tele?
    Jakość bez zarzutu- rewelacja
    EM-1 II + Oly 7-14, Pan 20mm, Oly 60,75, Pan 100-300, Helios 58mm, Konica 40mm

| OlyJedi Awatar POLM
    Mieszka w
    Okolice Wrocławia
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    No ładne - czekamy na sample z "PanaLeicy" 100-400 zanim pobiegniemy do sklepu
    OM-D E-M5 (Black) + parę stałek