@MikolajN: no wlasnie by "wyrownac" i sprowadzic to do podobnego poziomu kropuje fufu....
No ale widze, ze to chyba nie ma sensu, nie bede sie juz kopal z koniem.
Pozwole sobie w formie zartu na jeszcze jedna mysl
I teraz najlepszy rodzyneczek, zaburze chyba swiatopoglad coponiektorymBiore taka 300 nikona i zapinam to do Nikona 1, mam 810mm, i gdzie te "bidne" 600mm z Olka?
Thug life, jak to mawiaja w polswiatku
Czy naprawde musimy o tym rozmawiac? Wystarczy, ze w folderach reklamowych mamia
Kolejna sprawa, jestem ciekaw z jakimi szklami beda zestawiac portale gdzie przeprowadza sie testy....
Z mojej strony juz nie bede ciagnal tematu zwiazanego z katem widzenia, kto chce ten zrozumie, kto nie to i tak go nie przekonam.
p.s. Na cene 60macro, nie narzekam bo okolice ~2kpln jest OK, po tyle mniej wiecej konkurencja tez ma szkla macro.
pozdro
Ostatnio edytowane przez nyny ; 7.01.16 o 09:16
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
Nyny - jednak przychylam się do zdanie które tu już padło, że jak ktoś ma już body Olympusa to nie będzie kupować specjalnie kolejnej puszki z innego systemu by gdzieś tam mieć kolejnego klamota w plecaku do robienia zdjęć "pierza". Dla wielu ludzi, w tym i dla mnie, będzie to poprostu uzupełnienie kolekcji o obiektyw, który na 100% będzie jakościowo świetny. Do tej pory żadne szkło PRO nie zawiodło i myślę że i to będzie się wyróżniać i będzie warte swojej ceny. Czas pokaże kto miał rację
---------- Post dodany o 09:43 ---------- Poprzedni post był o 09:42 ----------
Piszesz zbyt ogólnie![]()
nyny
albo mam deja vu albo ta rozmowa już była odnośnie innego szkła (bodajże 40-150 Pro). Pamiętam te same przeliczania, argumenty i porównania
Teoretycznie masz 100% racji - szkło o ogniskowej 300 mm i świetle f/4 należy porównywać ze szkłem 300 f/4. Różnice w cenie może uzasadniać w tym przypadku jakość obrazu, korekcja wad, praca autofocusa, stabilizacji, a nie stosowany ekwiwalent ogniskowej.
Problem w tym, że należy ten obiektyw rozpatrywać w kategoriach całego systemu. Bo on został zaprojektowany pod konkretne matryce i aparaty - nie podłączysz go do innego systemu, ani z mniejszą, ani z większą matrycą. Dlatego uważam, że nazywanie go ekwiwalentem 600 mm dla FF jest w jakiś sposób uzasadnione - razem z pełną konsekwencją takiego przyrównania.
Tak, można wyciąć fragment z większej matrycy (o większej ilości MP) uzyskując zbliżony kąt i zachowując taką samą lub podobną rozdzielczość. O ile informacje o rozdzielczościach różnych matryc mamy i można to łatwo policzyć, o tyle dokładnych informacji o rozdzielczości obiektywów nie mamy. I ciężko stwierdzić czy Nikkor 300mm f/4 po wycięciu środka kadru da taką samą rozdzielczość jak m.Zuiko 300/4. Ciężko też między nimi porównywać pracę autofocusa, stabilizacji oraz możliwości które dają same aparaty z tych systemów. W Nikonie masz w pełni działający AFC a w MFT możesz odpiąć od E-M5 II ciężkiego 300/4, odłączyć grip, podpiąć malutkiego Panasa 20/1.7, schować aparat w kieszeń i pójść na miasto. Taki system
Cena jest faktycznie ogromna tak samo jak gabaryty samego obiektywu. Wg mnie Olympus celuje tym obiektywem nie tam gdzie trzeba. Ale może taki mają pomysł? Trzepać kasę na stylowych E-PLach kupowanych przez szafiarki i blogerki modowe przy okazji oferując możliwe kompletnie rozwiązanie dla bardziej wymagających użytkowników.
Co to są te szafiarki?
EM-1 II + Oly 7-14, Pan 20mm, Oly 60,75, Pan 100-300, Helios 58mm, Konica 40mm
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Szafiarki i wnętrzarki to takie baby co w szafach mieszkają i zdjęcia w środku robią: http://partner.olympus.pl/olympus-wp...oriow-fashion/
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Że niby ostatnie zdjęcie to jest z tego tele?
Jakość bez zarzutu- rewelacja
EM-1 II + Oly 7-14, Pan 20mm, Oly 60,75, Pan 100-300, Helios 58mm, Konica 40mm
No ładne - czekamy na sample z "PanaLeicy" 100-400 zanim pobiegniemy do sklepu![]()
OM-D E-M5 (Black) + parę stałek