W codziennym użytkowaniu najważniejsza jest osłona przeciwsłoneczna. Zawsze i wszędzie. Filtr w sytuacjach ekstremalnych. Plaża, pustynia, rajdy, motocross itp. Jaki? Podobny jak obiektyw, czyli dobry i drogi![]()
W codziennym użytkowaniu najważniejsza jest osłona przeciwsłoneczna. Zawsze i wszędzie. Filtr w sytuacjach ekstremalnych. Plaża, pustynia, rajdy, motocross itp. Jaki? Podobny jak obiektyw, czyli dobry i drogi![]()
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
Jak wcześniej - najlepiej ochrania osłona przeciwsłonecznaA z filtrów dla mnie zawsze wystarczające dobre i mające dobrą cenę były filtry Marumi - ostatnio seria EXUS - mają też tam serie EXUS LENS PROTECT - myślę że warto im się przyjrzeć
(Ja używam jedynie Polara z serii EXUS i jestem bardzo zadowolony
Albo coś z niby wyższej półki czyli najlepsze modele B+W lub Heliopan
przy tej cenie obiektywu nie ma co oszczędzać
![]()
OM-D E-M5 (Black) + parę stałek
Heliopany mogę polecić, jeżeli brać to w wersji SLIM i z jak największą ilością powłok, przy czyszczeniu nie zauważyłem jakichś ubocznych efektów, a mam je już nie pamiętam od kiedy.
Wybiorę któryś z tych:
Marumi Exus Lens Protect 77 mm - 180 zł
B+W UV 77mm MRC XS-Pro nano Digital - 335 zł
Heliopan 77 SH-PMC UV - 360 zł
ale najchętniej Marumi![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Mam zbędną chyba Hoyę UV w tym rozmiarze (aczkolwiek nie jestem pewny czy nie 82), gdybyś chciał, to oddam za połowę ceny nowej.
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska