to dwa różne obiektywy, o różnych zastosowaniach. 70-300 kiedy jest daleko i jasno, 50-200 kiedy jest bliżej albo ciemno i potrzeba szybszego AF.
to dwa różne obiektywy, o różnych zastosowaniach. 70-300 kiedy jest daleko i jasno, 50-200 kiedy jest bliżej albo ciemno i potrzeba szybszego AF.
Też mam już to cudeńko i to w ciągu 24h.Pozdrawiam
No to zamówiłem, pewnie w poniedziałek będzie
W sumie za tą cenę to chyba warto, a w razie czego nie powinno być ciężko ze sprzedażą.
Potraktuję to jako stację przesiadkową do 50-200... choć kto wie czy człowiek będzie już w stanie zrezygnować z 300mm po jakimś czasie.![]()
Życie tak szybko mija, dlatego warto zapisać kilka migawek w dobrej jakości.
Srebrne E-PL7, 45mm/1.8, kit 14-42
Na prośbę jednego z forumowiczow wstawiam fotki, zrobione na szybko z okna, dla zademonstrowania pola widzenia przy różnych ogniskowych.
Obiektywy 14-54 i 70-300, ISO 200, f/4, IS1, czas na auto.
Po kolei: 14mm, 54mm, 70mm, 300mm.
JPGi z aparatu, zmniejszone w PS bez dodatkowej obróbki, reszta danych w exif.
Mam od wczoraj 70-300.
Pierścień zmiany ogniskowej obraca się z dużo większym oporem niż w moim 14-45 i 40-150. W zakresie 200-300 mm było tak ciężko że zacząłem się zastanawiać czy nie jest uszkodzony. Teraz trochę się już rozruszał ale jeszcze między 200 a 300 mm jest większy opór niż w zakresie 70-200. W waszych też jest taka duża różnica w oporze w stosunku do starych obiektywów? Mam nadzieję że z czasem się dotrze.
Z dźwięku silnika autofocusa też wynika że musi on pokonywać duży opór, szczególnie gdy musi przejechać cały zakres.
Mam ten sam problem co Kris_1 z autofokusem przy ogniskowej 300 mm.
Jednak stosuję inną metodę: zmieniam ogniskową na około 150-200, ustawiam ostrość i zmieniam na 300, wtedy już szybko trafia i nie przeskakuje punktu ostrości. Na razie używałem obiektywu tylko w pomieszczeniu, więc nie wiem czy w dobrym świetle też przeskakuje punkt ostrości przy 300 mm.Zamieszczone przez Kris_1
W swoim egzemplarzu nie zauważylem zwiększonego oporu przy zoomowaniu.
To pewnie kwestia spasowania, z czasem "się dotrze" i nie ma się czym przejmować.
Serdeczne dzięki Wojtku - o to mi chodziło.
Może kiedyś znajdą się pieniądze na E-system, a marzy mi się "połapanie" ptaków czy innych zwierząt, których przy swoim obecnym aparacie nie jestem w stanie wykonać.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
a jeszcze głupie pytanie - taki obiektyw zarówno pasowałby do E1 czy np E510 ?
(jeżeli się przesiądę, to jednak przyzwyczajony jestem do patrzenia na lcd)
Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300
Właśnie z E-510 go używam
Z E-1 prawdopodobnie autofokus będzie wolniej działał i tyle.
PS
Coraz mniej mam ochotę sprzedać to szkiełko...
Tym bardziej, że fotki robiłem z ręki i jest OK.
Jasne ze bedzie pasowaldo kazdego body ze znaczkiem 4/3
sie spoznilem...Pozdrawiam
Tyle tylko ze w E-1 na lcd sobie nie popatrzysz, nie ma LV![]()
Do wszystkich korpusów 4/3Zamieszczone przez kasprzyk
![]()