Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 94

Wątek: Zuiko Digital ED 70-300 mm f/4.0-5.6 w praktyce.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Piotr Grześ
    I obietnicę podtrzymuje, tylko widzisz, jakoś na razie OP i RE "testują" moją cierpliwość.
    Taaaa... trzeba byc twardym, nie miętkim.
    Zobaczymy czy pietro77 mnie tez będzie testował Na sprzętowo-onanistycznym plenerku będzie bowiem sigma 30-ka do popróbowania

| OlyJedi Awatar Kordek
    Mieszka w
    Prawie Zakopane
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Dziś dostałem po południu ten obiektyw. Po pierwszym oglądnięciu podoba mi się.
    E-3, E-510

| OlyJedi
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Mija pierwsza doba od momentu otrzymania obiektywu. Jeszcze nie pora na refleksje i zbyt krótkie doświadczenie w posługiwaniu się różnymi szkłami. Serii TOP PRO nie biorę pod uwagę na razie ze względu na ceny, lecz pamiętam swoje krótkie "macania" 50-200. Od 3 tygodni mam E-510 + 14-54 i odnosząc się do niego - do tej pory widzę różnice w działaniu AF (w tych samych, ciemnych warunkach 70-300 potrafi się pogubić i trzeba ręcznie go naprowadzić). Z testów na spotkaniu widać lekką aberrację i winietowanie w porównaniu z 50-200, ale to w końcu szkiełko serii Standard a nie Pro.

Na powietrzu, w ciągu dnia nie miałem problemów z AF (14-54 nigdy nie miał problemów, chyba że w kompletnej ciemności ).

Nie ukrywam, że z racji zainteresowania długą ogniskową czekam co Lessie powie porównując ten obiektyw z 50-200+EC-20.

Co do jakości obrazu - czekam co C+ i SławekB napiszą o tym nieostrym ptaku (jakość optyczna - mydło, czy poruszenie - 300mm i 1/30 sek). Warto znać opinie bardziej doświadczonych.

Pogoda nie sprzyja testom, lecz kilka osób ma już ten obiektyw dłużej i chętnie poczytam więcej niż do tej pory napisano w tym wątku. W końcu jeśli pozna się możliwości, dobre i złe strony tego sprzętu - łatwiej będzie się nim posługiwać.
    A przyszłość, wiadomo - Pro lub wyżej

Edit:
    Znalazłem sposób na błądzenie AF w ciemnościach
    On ma chyba za długą drogę do przebycia i gdy jedzie, potrafi przeskoczyć ten właściwy punkt. Robię tak: wciskam przycisk do połowy, obiektyw jedzie i przeskakuje punkt ostrości. Wtedy puszczam spust i obiektyw staje, ale ma już blisko. Wciskam jeszcze raz i ..... znajduje od razu.
    Trzeba to poćwiczyć, ale działa.

| OlyJedi Awatar domadm
    Mieszka w
    południowy śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Dołączam się do próśb o więcej fotek.

Ale już po przeczytaniu tego wątku prawie się zdecydowałem: jestem amatorem, mam aparat z IS, fotki robię w 99% za dnia i wtedy kiedy mam ochotę, lubię konkretne zbliżenia i nie mam za dużo kasy na dodatkowy osprzęt.

Znalazłem za 1299 zł i wydaje mi się to niezła oferta:
    http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/222481

Czy wg. was coś może mnie rozczarować w tym obiektywie?
    Życie tak szybko mija, dlatego warto zapisać kilka migawek w dobrej jakości.
    Srebrne E-PL7, 45mm/1.8, kit 14-42

| OlyJedi
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Rozczarować może wszystko, albo nic; to zależy od podejścia.
    Ja miałem okazję pomacać, długa ogniskowa będzie mi często potrzebna, a że jest to tylko standard na który mnie w tej chwili stać - wziąłem.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Kris_1 skoro ma problem z AF to byc moze zalatwi sprawe upgrade firmware'u.

Co zas samego obiektywu. Super sprawa dla osób ktore maja stabilizatorek. Bez tego w zasadzie zakup tego obiektywu jest rownoznaczny z wyprawą ze statywem - nie ma zmiłuj się.
    Pewnie dlatego po wypuszczeniu stabilizowanych body Olympus zdecydował sie na wypuszczenie tak dlugiego tele dla mas (bo dla profi to ze wzgledu na wagę praktycznie bez statywu nie obejdzie sie).

Jak na tak dlugi czas i dluga ogniskową to stabilizator nieźle sie spisał. Wiem ze analizujecie obiektyw pod kątem tej fotki ale uważam ze jest naprawdę dobra - trzeba by ja porownac do fotek trzepanych ze statywu.
    ...był Olek jest A6000

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Kris_1

Nie ukrywam, że z racji zainteresowania długą ogniskową czekam co Lessie powie porównując ten obiektyw z 50-200+EC-20.
    cóż, najpierw musi się pojawić EC-20 u nas. Zapuściłem też wici w USA, może ktoś przywiezie...
    Ale tak na szybko: dołączenie EC-14 w żaden sposób nie wpłynęło na sprawność i szybkość AF 50-200 z E-1, oczywiście mówię o badaniu organoleptycznym bo stoperem to tego nie mierzyłem. Po prostu ostrzył aż miło, przy AF-C, czuło się miłe "kopanie" przy podążaniu za szybkim obiektem (mewy rzucające się na żarcie). Co do obrazu - RE już to opisywał...musi to wpłynąć na obraz w teorii ( fizyki się nie oszuka ) ale...nawet na 100% cropie nie widziałem różnic jakościowych, to samo na odbitkach A4. Więc równica jest ale jej nie ma, być może wyłazi to przy jakimś koszmarnym wyciąganiu cieni itp...trudno mi powiedzieć bo od jakiegoś czasu już tego nie robię, po prostu jak skopię klatkę to idzie do kosza albo do netu w wielkości 800x600.
    Tak więc spodziewając się podobnej konstrukcji do EC-14 zaryzykowałbym stwierdzenie że będzie podobnie jak z EC-14 jeśli chodzi o działanie. Nie wiem jak z obrazem, czy zbliżenie x2 w jeszcze większym stopniu wpłynie na jakość ni x1,4 - pewnie tak. Tylko czy będzie to widać?
    Dopóki nie ma EC-20 to trudno coś wysnuć z fusów...
    Światło będzie od 5,6 do 7,0 i jak twierdzi jakiś jankes: AF działa w takich warunkach.
    Poza tym, nie oszukujmy się, ile razy ktoś użyje 800mm z takim światłem?. Ja to co innego, robię samoloty na niebie ( używałbym go tylko na pokazach przy ładnej pogodzie i dobrej przejrzystości powietrza ). Jeśli ktoś myśli o ptactwie w lesie to niech od razu zbiera na 90-250 lub 300mm. Popatrzcie w galeriach na exify takich fot, to nie jest robione standardowymi szkłami. Poza kilkoma wyjątkami...
    Sam jestem ciekawy jak będzie...

| OlyJedi Awatar domadm
    Mieszka w
    południowy śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    huh, 95-250 za niecałe... 19 tys zł

Taniej wyjdzie pojechać ze zwykłym 70-300 do jakiegoś ciepłego (czyt. doświetlonego) kraju

BTW: Nie wiecie gdzie na śląsku można by pomacać tego 75-300? a może Oly wprowadzi jakiś program testowania, coś jak jazda próbna w salonie samochodowym?

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    ale wytłumacz nam co chcesz macać? jeśli potrzebne tele to kupujesz i cieszysz się z kadrów. tani jak barszcz, tylko brać.

| OlyJedi Awatar domadm
    Mieszka w
    południowy śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    40-150 też jest tani...

Oczywiście że stosunek cena/możliwości jest dla tego 70-300 bardzo interesujący, ale zawsze to sumka którą trzeba rozważyć, niż potem kupować 2 razy.

Czy to coś złego chcieć wcześniej looknąć na to co chce się kupić? Być może warto dozbierać na jakiś 50-200 (który kosztuje 2- albo 3- razy tyle w zależności od wersji), dlatego pytam.