Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 94

Wątek: Zuiko Digital ED 70-300 mm f/4.0-5.6 w praktyce.

Oleryk
    Gość

Zuiko Digital ED 70-300 mm f/4.0-5.6 w praktyce.

Witam
    Wiem, ze już są na forum dwa wątki o tym szkle ale są dość "rozbudowane".
    Jeden jest o macaniu szkiełka w Warszawie w drugim przeczytałem nawet o whisky z lodem
    Chcialbym, żeby tu trafiały sample uzytkowników i ich opinie.
    Na razie jest ich niewielu ale przypuszczam, że to się szybko zmieni

Szkiełko otrzymalem wczoraj.
    Zdjęć nie wstawiam, jest ich już cała masa na forum i w sieci.
    Pierwszy kontakt sprawia bardzo dobe wrażenie.
    Obiektyw jest wykonany bardzo solidnie (w Japonii), nic nie skrzypi i nie klekocze
    Przy zoomowaniu tubus wysuwa się sporo ale nie wyczuwam w nim żadnych luzów. Ot Zuiko. Pierścień zooma jest szeroki i gumowany, bardzo wygodnie się go trzyma.
    Obrot od 70 do 300 to okolo 90 stopni więc łatwo jest ustawić ogniskową bez odrywania ręki.
    Jeśli mialbym to szkło porównac do jakiegoś innego Zuiko, to chyba najbliżej mu do "starego" 40-150.
    Również obraca przednią soczewka przy ostrzeniu i ma (moim zdaniem) podobną prędkośc autofokusa. Przy dobrym świetle ogniskowanie następuje dość szybko i pewnie, trochę gorzej już w ciemnym pomieszczeniu.
    Podobna jest również minimalna odległość, z jakiej ostrzy obiektyw. Przy ustawieniu MF jest to 96 cm a przy AF tylko 1.2 metra. Obiektyw posiada na korpusie przelącznik AF-MF, który widzę w szkle Zuiko po raz pierwszy.
    Jest też coś, co zupelnie mi się nie podoba. Otóż po zapięciu osłony (równiez w pozycji odwrotnej), żeby ją odpiąć "rozkręcam" na siłę cały obiektyw do oporu ostrzenia i żeby zsunąć go z powrotem musze włączyć aparat :/
    Może z czasem zatrzask osłony się wyrobi i będzie odpinało sie lżej?
    Po podpięciu do E-510 jest całkiem nieźle. Mam niewielkie dłonie więc krótki grip mi nie przeszkadza a obiektyw jest dość lekki jak na tę ogniskową i światło.
    Dziś nie mialem czasu pochodzić z nim po dworze, może uda mi się to zrobić w czasie weekendu.
    Dziś rano, na szybko, zrobiłem kilka fotek z okna.

Wszystkie zrobione ze statywu, opoźnienie na dwie sekundy, pełna dziura, ogniskowa na 300 i automatyka czasu. Wywołane w PS3, na ustawieniach automatycznych, nie wyostrzane i zapisane jako JPGi z jakością 8.
    Dwa ostatnie pod ostre światło, bez oslony przeciwsłonecznej.

Wrzucę coś więcej, gdy tylko będę miał, zaś wszystkich użytkowników tego szkiełka proszę o zamieszczanie tu sampli i poważniejszych kadrow, nim zrobionych

PS
    Jeśli ten wątek, to o jeden za dużo, proszę moderatora o przenieśienie tego postu do starszego wątku

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    A wiec juz go masz Wojtku. Gratuluje
    Probki na zdjeciach ciekawe, ciekawe.
    Interesujaco tez opisales wrazenia z kontaktu.
    No to czekam na Twoje zdjecia z tej "lufy"

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Fajnie że opisałeś swoje wrażenia, dzięki za test.
    Czekam na więcej zdjęć (na pełnej dziurze), bo te pokazane są masakryczne... wyglądają jak ostrzone manualnie jakimś kiepskim zoomem. W ogóle ostrości tam nie widać

Oleryk
    Gość
    To pełna dziura przy trzystu i autofokus.
    Obawiam się, że wiele lepiej nie będzie, to jednak amatorskie szkiełko.
    Po niewielkiej obróbce (czytaj: wyostrzeniu) i zmniejszczeniu nie jest najgorzej.
    Zresztą muszę się tym poważniej zająć i zrobić coś, co lepiej pozwoli ocenić tę ostrość.
    Ale to dpiero koło niedzieli.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    przełącznik odziedziczony po Sigmie pewnie... przypuszczam że ostrzenie pierścieniem jest na zasadzie mechanicznej a nie fly-by-wire?

w wolnej chwili zapodaj jakieś konkretne kadry, bo te gałązki rzeczywiście nie stanowią.

Oleryk
    Gość
    MF chyba elektryczny.
    W każdym bądź razie zmiana kierunku obrotu w menu działa.

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Oleryk, to ja, jeśli można, poproszę o:
    1. Twarz jakąś (może być albumowe ), ostrzoną "na oczy".
    2. Ptaszka (chodzi o kaczkę, mewę, łabędzie, itp. - nie to, co masz na myśli )

Oleryk
    Gość
    Kto ma na myśli?
    Dobrze, muszę się w niedziele przejechać z tym szkiełkiem nad "jako wode".
    Żeby tylko pogoda dopisała...

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    najlepiej żeby ta mewa (ew. łabędź) nie była przepalona... jakimiś dupeczkami z deptaku też nie pogardzimy.

skoro w nd, to może przyfiluj koło jakiegoś kościoła, bo fajne towary chadzają na nauki (przynajmniej kiedyś chadzały).

Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Właśnie bawię się 70-300 z E3 i AF IMO chodzi wolniej niż w 18-180 aczkolwiek samo szkło masywnie wykonane, dobrze spasowane, chodzi z przyjemnym oporem. MF nie jest mechaniczny tylko po silniku.