Witam
Wiem, ze już są na forum dwa wątki o tym szkle ale są dość "rozbudowane".
Jeden jest o macaniu szkiełka w Warszawie w drugim przeczytałem nawet o whisky z lodem
Chcialbym, żeby tu trafiały sample uzytkowników i ich opinie.
Na razie jest ich niewielu ale przypuszczam, że to się szybko zmieni
Szkiełko otrzymalem wczoraj.
Zdjęć nie wstawiam, jest ich już cała masa na forum i w sieci.
Pierwszy kontakt sprawia bardzo dobe wrażenie.
Obiektyw jest wykonany bardzo solidnie (w Japonii), nic nie skrzypi i nie klekocze
Przy zoomowaniu tubus wysuwa się sporo ale nie wyczuwam w nim żadnych luzów. Ot Zuiko. Pierścień zooma jest szeroki i gumowany, bardzo wygodnie się go trzyma.
Obrot od 70 do 300 to okolo 90 stopni więc łatwo jest ustawić ogniskową bez odrywania ręki.
Jeśli mialbym to szkło porównac do jakiegoś innego Zuiko, to chyba najbliżej mu do "starego" 40-150.
Również obraca przednią soczewka przy ostrzeniu i ma (moim zdaniem) podobną prędkośc autofokusa. Przy dobrym świetle ogniskowanie następuje dość szybko i pewnie, trochę gorzej już w ciemnym pomieszczeniu.
Podobna jest również minimalna odległość, z jakiej ostrzy obiektyw. Przy ustawieniu MF jest to 96 cm a przy AF tylko 1.2 metra. Obiektyw posiada na korpusie przelącznik AF-MF, który widzę w szkle Zuiko po raz pierwszy.
Jest też coś, co zupelnie mi się nie podoba. Otóż po zapięciu osłony (równiez w pozycji odwrotnej), żeby ją odpiąć "rozkręcam" na siłę cały obiektyw do oporu ostrzenia i żeby zsunąć go z powrotem musze włączyć aparat :/
Może z czasem zatrzask osłony się wyrobi i będzie odpinało sie lżej?
Po podpięciu do E-510 jest całkiem nieźle. Mam niewielkie dłonie więc krótki grip mi nie przeszkadza a obiektyw jest dość lekki jak na tę ogniskową i światło.
Dziś nie mialem czasu pochodzić z nim po dworze, może uda mi się to zrobić w czasie weekendu.
Dziś rano, na szybko, zrobiłem kilka fotek z okna.
Wszystkie zrobione ze statywu, opoźnienie na dwie sekundy, pełna dziura, ogniskowa na 300 i automatyka czasu. Wywołane w PS3, na ustawieniach automatycznych, nie wyostrzane i zapisane jako JPGi z jakością 8.
Dwa ostatnie pod ostre światło, bez oslony przeciwsłonecznej.
Wrzucę coś więcej, gdy tylko będę miał, zaś wszystkich użytkowników tego szkiełka proszę o zamieszczanie tu sampli i poważniejszych kadrow, nim zrobionych
PS
Jeśli ten wątek, to o jeden za dużo, proszę moderatora o przenieśienie tego postu do starszego wątku