Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: czemu w iso 1600 i nawet 800 sa jakies pasy na fotkach?

Marcin510
    Gość

czemu w iso 1600 i nawet 800 sa jakies pasy na fotkach?

czemu w iso 1600 i nawet 800 sa jakies jasniejsze pasy na fotkach?

po co mi w ogole takie tryby gdzie sa pasy jak na popsutej drukarce

widac to troche na ciemnym swetrze
    http://www.wrotniak.net/photo/oly-e/...923-4087.x.jpg

u mnie to widac nawet na iso 800 jak chce sfotografowac cos w domu przy slabym swietle

czy inne lustrzanki tez tak maja????

nie podoba mi sie to...

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    W necie można spotkać sporo sampli z E510 w ISO 1600 w pełnej rozdzielczości i na nich nie widać podobnych efektów (na zdjęciu przedstawionym przez Ciebie coś owszem widać, lecz to obrazek znacznie pomniejszony i do tego po postprocessingu - o czym sam autor pisze...). Jeśli banding pojawia się u Ciebie już na ISO 800 to możliwe, że trafiłeś na trefny egzemplarz i powinieneś odesłać go do serwisu.
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar bikeart
    Mieszka w
    Trzebnica
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    zaobserwowałem taki efekt na iso 1600, tak jakby kolorowy szum zbijał się właśnie w taki układ pasowy,

na iso 800 owszem, ale tylko przy próbie wyciągania niedoświetleń na poziomie 1EV, przy prawidłowym naświetleniu jest ładnie,

na maila do serwisu otrzymałem odpowiedź, że jeśli takie coś nie dzieje się na iso200 to jest to przypadłość wysokiego iso i nie jest to wada matrycy...???

chętnie przeczytam co o tym sądzą inni i jak widzą ten problem inni użytkownicy e510...

poza tym zauważyłem, że fotki robione na iso 100 w mglistych warunkach i przy czasach naświetlenia 20 sekund w górę szumią jak cholera... i to mnie zastanawia bardzo bo zaczynam widzieć przepaść pomiędzy długim naświetleniem na iso 100 pomiędzy e1 a e510...? Ktoś może zauważył podobny problem...? może jednak część matryc jest "uwalonych", bo jeśli to specyfika takiej matrycy to, aż boję się kupić e3...

Marcin510
    Gość
    oto testy:

obiektyw takumar 200/4, okolo 7 metrow od celu:

swiatlo z 3 lamp energooszczednych

fotki przeskalowane do 800x600 z raw (bezposrednio z camera raw bez zadnych ustawien), redukcja szumu low, kontrast -1, ostrosc -1, saturation 0, natural

widac te pasy wlasnie jak mamy obok cos co jest duzo jasniejsze, powstaja wtedy smugi
    poza tym widac to dokladnie na live view i tez live view to robilem

iso 800 - widac lekkie smugi:

iso 1600 - tu ewidentne

teraz aby zobaczyc lepiej ten efekt podbilem jasnosc o tyle samo:

iso 800:

iso 1600:

mam cos z kolorami i profilami, bo w photoshopie mam jasniejsze fotki i bardziej widoczne smugi

widac ze na to ma wplyw swiatlo lampy i duzy kontrast.. pewnie to efekt wzmocnienia i zaklocenia sygnalu o niskim poziomie wzmocnionym mocnym sygnalem

jak tylko kupilem aparat od razu to zauwazylem bo bawilem sie w ciemnym pokoju w nocy oswietlony tylko zwyklymi lampami, te pasy powstaja tez na live view

obraz powinien byc gladki przeciez, niech beda szumy, ale zadnych pasow!
    i nie wydaje mi sie zeby to byla wada akurat mojego egzemplarza

ale skoro serwis sie wypowiedzial ze tak ma byc w wysokim iso, wiec chyba nie jest to zaden feler, tylko te typy tak maja...

rozczarowal mnie ten aparat, a wierzylem ze olympus moze zrobic cos dobrego w klasie amatorskiej, bajery bajerami, ale obraz to najwazniejsza sprawa

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar bikeart
    Mieszka w
    Trzebnica
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    szczerze czekam na jeszcze opinie innych użytkowników, bo mnie się to też nie podoba i to bardzo, w zasadzie dla tych wyższych iso ten aparat był kupiony... właściwie to mail z serwisu z taką odpowiedzią mnie lekko zirytował, bo gdzie tu poprawa iso...?

martwi mnie to, że na kilku samplach z e3 na iso 1600 też ten objaw widziałem, nie tak brutalny, delikatny, ale zauważalny, a dla kogoś co się z tym spotkał w e510 to rzuca się w oczy... miałem e410 przez jakieś kilka dni i takiego efektu nie zauważyłem..., ale wtedy nie zwracałem na to uwagi, może mi umknęło...

mimo wszystko myślę o wysłaniu do serwisu aparatu, ale poczekam na jeszcze inne opinie...

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Naświetlcie dowolnym aparatem ISO 1600, a potem wyciągnijcie cienie. Możecie się zdziwić :-)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    rzeczywiście coś jest nie teges, szum szumem ale tych barwionych pasów nie powinno być.
    Zrób to samo z jakimś szkłem dedykowanym...może coś się dzieje w Takumarze a matryca to podbija?
    Mam sporo fotek na iso 800 i 1600 z E-510 i ani takiego szumu ani tym bardziej pasków

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    co to za g***o na tych samplach masakra, widze olek goni konkurencje również w jakości. gut gut.
    było sobie życie

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    To jest źle naświetlone zdjęcie, i tyle.

| OlyJedi Awatar BBartek
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    U mnie też takie efekty potrafią się pojawić. ISO800-1600
    Kiedyś zrobiłem zdjęcie małżonce pod światło na tle żaluzji, iso 800 pomiar światła na twarzy i... na zdjęciu pojawiły się piękne żaluzje, również na twarzy i reszcie sylwetki. Zdjęcie niestety usunąłem , żeby nie było... jaki to aparat kupiłem . Sytuacje udało mi się powtórzyć, z tym że pojawiła się jedna wyraźna linia, obiektyw skierowany w kierunku żarówki, ale nie do końca (trudno określić bo wystarczyło lekko obniżyć, lub podnieść obiektyw i było w porządku), fotografowałem pokój używając lampy błyskowej i przy tym konkretnym ustawieniu pojawiała się pozioma linia z lekkim pogrubieniem przy źródle światła. Na szczęście efekt zdarzył się właśnie dwa razy i w drugim przypadku wystarczyło lekko zmienić położenie aparatu lub zmniejszyć czułość do 400 i było ok.
    Nie mniej wada jest
    Ps. obiektyw kit 14-42