Zapytaj Waść sam siebie - ile takich zdjęć będziesz czyniłZamieszczone przez Marcin510
w tak ekstremalnym oświetleniu ... ?!
Zapytaj Waść sam siebie - ile takich zdjęć będziesz czyniłZamieszczone przez Marcin510
w tak ekstremalnym oświetleniu ... ?!
nie sa w cale takie az extremalne
na iso 1600 fotografujac miasto ze swiatlami w oknach np z reki, na bank wyjdzie to samo
uzywajac do kadrowania live view
czasem sie robi takie fotki
ale w takim razie trzeba unikac 1600 i 800 i robic do iso 400 z dlugim czasem ze statywu
z E-3 1600 jest użyteczne, a ISO3200 ja nie używam jednak po przejrzeniu paru zdjęć (ISO3200) stwierdzam, że taki szum nie przeszkadza - jednym już na ISO 100 szumiało![]()
Po szybkim przejrzeniu zdjęć stwierdzam, że 'paski' nie występują. Ale porobię wieczorem zdjęcia i sprawdzę to...
pozdrawiam
"A na resztę zamknij oczy moja miła
pod powieką znacznie lepsze są obrazy
i w tym nasza siła
i w tym nasza siła
że umiemy jeszcze czasem marzyć"
W moim egzemplarzu 510 nie spotkałem sie z takimi efektami a "ćwiczę" głównie w domu na wysokich ISO przy bardzo kontrastowym oświetleniu.
Co najwyżej występuje banding jak na zdjęciu poniżej (iso 800, korekta ekspozycji co najmniej po +0,7 EV podczas obróbki, światło punktowe - lampa - z góry)- na ramieniu i na prawo widać pasy przebarwionych pikseli, to wszystko...
Aha, zdjęcie było robione przez mojego 5 letniego synka z użyciem LiveView, którym bawił się przez kilka minut - czymś trzeba było zająć dziecko w restauracji.
Wydaje mi się, bo nie jestem pewien na 100%, że efekt nasila się podczas używania Live View, w każdym razie na zdjęciach robionych przez tunel.. przepraszam wizjer nie znalazłem żadnych śladów...
zrobie kilka testow jeszcze w nocy i najwyzej wysle sample do serwisu i zapytam czy to jest normalne
zalozylem kita i
zauwazylem prawidlowosc
najmiejszy efekt jest na ustawieniach vivd, redukcji szumu normal i reszta tez bez zmian
najwiecej widocznych znieksztalcen i lini jest gdy
wylacze redukcje szumu,
dam kontrast na minus 2, color na minus 1 lub 2
lub dam cale ustawinie na muted
wczesniej ustawilem sobie defaultowo redukcje na off, sharpening na minus 2, jak radzil Wrotniak
poza tym wole uzyc odszumiacza sam
dodatkowo ustawilem kontrast ma minus jeden lub dwa, z racji tendencji do przepalen, chcialem obraz w stylu canona i takie mialem standardowe ustawienia
i balans bieli na zarowke
ale wlasnie na takich ustawieniach efekt jest najbardziej wzmocniony...
na standardowych jest minimalny
teraz 2 sample:
zrobilem z reki, nie widac w ogole na obu tragedii, bo lepsze ujecie
na pierwszym natural, sharpening -2, contrast -2, saturation -1, NR off
![]()
na drugim natural, sharpening, contrast, saturation 0, NR on - jak widac lepiej
![]()
co ciekawe, gdy dekoduje sie rawa pluginem camera raw, nie ma za duzych roznic jesli chodzi o to czy mamy filtr szumow na on czy off, tak samo sharpening, obraz jest bardzo podobny
bo na 99% ten plugin nie odszumia, i to so oryginaly
porownalem sobie wyniki z olympus master i tam jest zdecydowanie duza roznica
uwazam ze jest bardzo dobrzemimo ze te fotki tez sa malo realne
ale juz bardziej od poprzednich
![]()
Co do LV - jak jest włączone, matryca jest cały czas aktywna i się nagrzewa - dlatego poziom szumu termicznego przy dłuższym korzystaniu z LV będzie nieco większy, niż przy zdjęciach robionych bez LV - jedyny sposób żeby tego uniknąć, to osobna matryca do LV.
Niema wielkiego znaczenia. Sprzęt może się sam zakłócać od strony zasilania.Zamieszczone przez KaarooL
Pozdrawiam.
tu gosc ma problem w iso 100
http://forums.dpreview.com/forums/re...hread=26013692
u mnie jest to samo, nawet gdy robie iso 100 i sa pasma cieni, to potem gdy ciagne z cieni swiatla
badning wychodzi jak na dlogni
niektorzy postuluja aby poprawic soft aby rozrzerzyc dynamike, bo z rawa mozna bardzo duzo wyciagnac
z tym ze
wtedy okazalo by sie ze aparat moze i ma dobra dynamike, ale szumi i widac banding