Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: czemu w iso 1600 i nawet 800 sa jakies pasy na fotkach?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    A ja bym chcial uslyszec czy takie problemy ma ktoś z lepszym obiektywem. Z podobnym problemem spotkalem sie przy kamerach cyfrowych, róznych producentów. Ale skupiając sie na dwóch przypadkach to 30-tce panasonica pasow nie ma a w 400-setce są. Obiektywy te kamery mają różne a podobno czujniki te same. Podobno. No i pasy tam sa pionowe

lessie pisze, ze nie ma takich problemow ale on zdaje sie nie używa kita

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Tez focilem na takich ISO i w zadnych warunkach takie klocki mnie nie wychodzily.Grata do serwisu i niech robia.Skoro u mnie w 510 jest dobrze to i u was tak ma byc.Ja nie jestem nadludziem.Tez foce kitem.

| OlyJedi Awatar przemur
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lgrabun
    Naświetlcie dowolnym aparatem ISO 1600, a potem wyciągnijcie cienie. Możecie się zdziwić
    Dokładnie. Banding to problem związany ze zczytywaniem danych z matrycy i niestety jest ograniczeniem współczesnej technologii sensorów.... Objawia się najczęściej w cieniach podczas kontrastowych sytuacji (tak jak w zdjęciach powyżej).

Ten w E-510 jest moim zdaniem zupełnie do zniesienia, choć oczywiście lepiej gdyby go wogóle nie było.

Troszkę więcej można poczytać tu, choć też nie piszą dużo: Digital Camera Noise: Concept and Types

Dowody że użytkownikom innych sprzętów też nie za weseło z bandingiem:
    http://forums.pcphotoreview.com/showthread.php?t=31740
    http://www.camera-news.com/2006/02/2...anding-issues/

Sam miałem okazję kiedyś spędzić pare dni z Canonem 5D - i rzeczywiście jego ISO 3200 jest niesamowite jeśli chodzi o kazdy rodzaj szumu... z wyjątkiem bandingu właśnie. W sumie w cieniach robi się wtedy nie za dobrze, a po sztucznym podbiciu czułości o 1-2 EV jest już fatalnie z bandingiem (choć pozostałe parametry ciągle by pozwoliły na w miarę udane zdjęcie).

Zresztą na banding mają też wpływ źródła zewnętrzne. W Canonach podobno można czasami to zauważyć przy dużej czułości i w trybie C-AF - kiedy silnik obiektywu ciągle pracuje...
    Pozdrawiam,
    Przemek

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Witam serdecznie.

Normalka, bardzo wysokie wzmocnienie powoduje takie konsekwencje. Poszczególne egzemplarze mogą się pod tym względem różnić. Problem może uwidaczniać się tylko okresowo w sprzyjających warunkach. W zależności od pól EM otoczenia, chwilowego obciążenia przetwornicy we flashu, a nawet temperatury sprzętu (która ma wpływ na pobór prądu a co za tym idzie silniejsze pola EM od instalacji aparatu) itp. Myślę, że w każdym aparacie przy najwyższym wzmocnieniu można to zjawisko zaobserwować sporadycznie w mniejszym lub większym stopniu. Warto co jakiś czas rozjaśnić monitor
    Pozdrawiam.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    czyli plastikowym body mówimy nie...

przy wysokim ISO na zdjęciach wypluwanych przez E-330 też widać śladowy banding, ale nie taki koszmar jak w Waszych przykładach.

| OlyJedi Awatar przemur
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    czyli plastikowym body mówimy nie...

przy wysokim ISO na zdjęciach wypluwanych przez E-330 też widać śladowy banding, ale nie taki koszmar jak w Waszych przykładach.
    Akurat spotkałem się parę razy z opiniami ze sensor z E-330 miał dosyć spore problemy z bandingiem... To znaczy napewno większe niż w E-510. Z tym ze o ile inżynierowie z Olympusa jakoś tam sobie z nim poradzili w E-330, to jest to dosyć znacząca wada w L-1 (sensor ten sam, ale płyty główne już nie).

Zwróć uwagę że przedstawione wyżej zdjecia są zrobione w specyficznych warunkach - dramatycznie duży kontrast (źródło światła vs. reszta pomieszczenia). Do tego jest niedoświetlone.... Na moje oko z 1.5 EV.

Reasumując - nie ma co panikować
    Pozdrawiam,
    Przemek

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    przemur:

dużych problemów z bandingiem E-330 nie stwierdziłem, raczej śladowe (12.000 zdjęć, z czego 70% przy ISO640-1000).

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    72
    Moja galeria
    Z tym bandingiem to jest tajemnicza sprawa - mi na E-500 udało się go uzyskać (nocne fotki), ale nie w seriach powtarzalnych - wystarczy zmiana ustawień (np. inna ekspozycja) i fotki wychodzą 'normalne'. A czasem uda się utrafić taką z kaszą na pierwszym planie - która się pewnie układa w takie piękne linie.

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez przemur
    Sam miałem okazję kiedyś spędzić pare dni z Canonem 5D - i rzeczywiście jego ISO 3200 jest niesamowite jeśli chodzi o kazdy rodzaj szumu... z wyjątkiem bandingu właśnie.
    Tylko jest to zupełnie niewidoczne przy prawidłowym naświetleniu klatki. Przy programowym wyciąganiu ekspozycji się pojawia.
    Canon 85 f/1.2 mkII L w moim plecaku jest jak perła w chlewie.

Marcin510
    Gość
    dzis w nocy zrobie kitowym, ale nie wydaje mi sie zeby to byla kwestia obiektywu

edit: hmmm a moze jednak? bo w tych artykulach o 5d pisza ze wzmagaja ten efekt rozne obiektywy...

fakt faktem, fotka zrobiona przy obciazeniu, czyli z wlaczonym live view przez jakis czas

wiec matryca na pewno sie troszke zgrzala, dodatkowo warunki rzeczywiscie maxymalnie niesprzyjajace, a fotka na automatycznym ustawieniu expozycji, aparat sam dobral parametry do tej swiecacej lampy

5d moze robi tez takie kwiatki przy 3200, ale na pewno 1600 wyglada juz ok a 800 to na pewno super, i to jest ta roznica

ale i tak wydaje mi sie ze to zbyt widoczny efekt w e510
    moze przy redukcji szumu 'normal' soft olk sobie z tym radzi lepiej