G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
W krajobrazach używa się długich czasów naświetlania i nikomu nie przeszkadzają rozmyte drzewa.
Jak się te "zakłócenia" rozmyje, to już nie będą wyglądały jak zakłócenia.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Książka z optycznych robi wrażenie![]()
Ja pierwszy zgłoszę uwagę o całkowitym braku ostrości (drzewa)
PS
W krajobrazach bardzo rzadko używam długich czasów, może wtedy gdy jest woda (wodospad) w kadrze (też nie zawsze, zależy jaki chcemy efekt uzyskać), a tak to raczej stosuje sie krótkie czasy. Albo sie nie znam całkowicie.
PS2
Krajobraz to też zdjęcia pod słońce, powodzenia z długimi czasami
PS3
mi bardzo, chyba, że celowy zabieg odnoszący się do całego zdjęcia
Ostatnio edytowane przez And.N ; 15.02.15 o 14:55
Jeżeli spełnią obietnicę i zejdą do czasów rzędu 1/60sekundy to nasze Olki będą rozchwytywane jak świeże bułeczki.
Przeczytajcie wywiad na dpreview; to zależy (w sumie chyba tylko) od Sony. Chodzi również o elektronikę pod sensorem i taki szczegół jak migawka globalna. Swoją tezę marketingową, że to jest lepsze niż dSLR facet opiera na wibracjach w komorze lustra, która rujnuje obrazek. U nich dwie rzeczy do wywalenia, u nas już tylko jedna, ale kiedy? Myślę, że w M5/3 najwcześniej.
A propos. Ostatnio Potka wypowiadał się, że szkła typu mZD75 nudzą się 16 MPx matrycyMoże więc zanim dostaniemy tą super elektronikę z globalną, w międzyczasie Sony podrzuci nam jakie 20-24 MPx.
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Ostatnio edytowane przez And.N ; 15.02.15 o 15:34
Jak zejdą do 1/60 przy HiRes to i portreciki bedzie mozna strzelac
T.
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.