Przeciez rm5ii to nowszy model i nie ma co tu sie roztrząsać który lepszy. Wyjdzie em1ii i wtedy pozamiata em5ii do czasu aż nie wyjdzie em5iii![]()
Przeciez rm5ii to nowszy model i nie ma co tu sie roztrząsać który lepszy. Wyjdzie em1ii i wtedy pozamiata em5ii do czasu aż nie wyjdzie em5iii![]()
Jest nowszy, ale konstrukcyjnie to chyba rewolucji nie ma? Po ostatniej aktualizacji firmware jest coś w czym E-M5II ma przewagę?
Wedle tej tabelki to:
http://www.olympus-global.com/en/new...150915omde.jsp
E-M5II ma: Movie-Exclusive Picture Mode: Flat / Noise Filter for video shooting - dla mnie nieistotne kompletnie.
---------- Post dodany o 11:42 ---------- Poprzedni post był o 11:39 ----------
A w trybie AF-C ze szkłami m43 fazowe nie działają?
Wg mnie E-M5II jest o wiele lepszym wyborem na dzień dzisiejszy, ze względu na gibany ekran. Nie mam i nie miałem E-M1, ale korzystam równolegle z E-M10 i E-M5II. Nie wiem jak Wy, ale dla mnie ten ekran jest tym co mnie bardzo mocno trzyma przy E-M5II. Kolejną rzeczą jest Hi Res Mode. Zajmuję się fotografowaniem różnego... towaru (). Czasem też fotki na stocka. I ten tryb robi różnicę. Rozdziałka w okolicach ok 10 tys px x 7,5 tys px daje olbrzymią przewagę, nawet nad FF. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że mało kto korzysta z O-MD w studio (choć nie rozumiem dlaczego
), ale taki ficzer zawsze warto mieć.
Choć z E-M1 chętnie zapożyczyłbym grip ("kopiuję" go z pomocą ECG-2) i detekcję fazową, bo szkła 4/3 kuszą. Ale summa summarum czekam na E-M1 mark II, na dzień dzisiejszy nie zamieniłbym nowej piątki na starego flagowca.
no jeszcze HiRes ale to mało kto chyba korzystaPrzy AF-C fazowe tez działają. Ogólnie w EM1 AF działa zdecydowanie lepiej w trudnych warunkach. Każda sroka swój ogon chwali. Ja mam EM1 i choć zmiana na EM5II nie była by problemem to jakoś do mnie on nie trafia bo tanio wykonany jest
![]()
Każdemu coś innego odpowiada.
Mnie gibany ekran nie leży, miałem go w Cammedii C7070WZ i E-3. Najczęściej używam go gdy patrzę z góry na ekran z góry i wystarczy go tylko uchylić a nie odchylać i kręcić. W studio to może nie ma znaczenia ale w terenie już tak.
Szybszy w E-M1 X-synch też bardzo mi odpowiada.
Też czekam na E-M1 II
Mi podobnie jak @dropletowi, obracany ekran nie odpowiada. Poza tym 5 mi się podoba, chociaż też ma włącznik po lewej stronie.
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Oby EM1II nie miał tego gibanego ekranu...
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
bardzo dobrze, bo mi w G3 ten gibany ekranik nie pasował, wolę odchylany. Za to możliwość obrócenia ekranu o 180 stopni i jego zamknięcia jest bardzo przydatna.