Nowy firmware 2.0 dla E-M5 mkII
- Focus Bracketing Mode
- Support for Advanced Olympus Capture Ver. 1.1
- S-OVF (Simulated OVF)
- 4K Time Lapse Movie
- Support for Live Composite on OI. Share
- MF Clutch and Snapshot Focus Disable
- Generate Slate Tone
- Synchronized linear PCM Audio Rec*8 with Movie Rec*8
- Movie-Exclusive Picture Mode: Flat / Noise Filter for video shooting
kilka zmian znanych z E-M10 mkII + ukłon w stronę filmowców.
źródło: http://www.olympus-global.com/en/new...150915omde.jsp
w listopadzie![]()
Myślałem, że flat znaczy płaski. Jak widać (po obiektywie w scence) nie u Oly.
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Widać trochę więcej detali w cieniach.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Mam pytanie odnośnie AF, może ktoś miał podobne spostrzeżenia?
Używam E-M5II od licpa, głównie w studio, ale też i po godzinach. Jest to mój pierwszy aparat MFT, prędkość AF mnie powaliła na kolana. I wszystko było super, dopóki nie kupiłem ostatnio... pierwszego E-M10. W dobrych warunkach różnica jest niezauważalna, ale w gorszym świetle E-M10 łapie ostrość wyraźnie szybciej. Ba, nawet jak pod E-M10 jest podpięta PanaLeica 25, a pod E-M5II Oly 12-40 Pro. Po zamianie obiektywów różnica w szybkości urasta do kolosalnej.
Dodatkową kwestią jest focus peaking. Z tej funkcji korzystałem wcześniej tylko w Sony A7, po zakupie Olka trochę sobie odpuściłem. Nawet przy ustawieniu wszystkiego na jak najmocniejsze podświetlanie, podkreślone są tylko krawędzie obiektów. Jest to bardzo delikatne i ledwo widoczne. Myślałem, że po prostu Olki tak mają. ALe E-M10 ma peaking jeszcze lepszy niż Sony A7. Zaznacza mi nawet tło fotograficzne czy podłogę, idzie po prostu linia koloru przez całą szerokość kadru. W E-M5 tylko kontury, jak wspomniałem.
I zastanawiam się - czy z mój E-M5II ma problem z AF, czy ten model tak ma po prostu? To, że AF jest wolniejszy niż E-M1 to zdawałem sobie sprawę, ale E-M10 nie ma przecież punktów detekcji fazowej, więc w czym rzecz?
PS. Sprawa dotyczy wyłącznie słabego światła, testy w ISO 1600, f/2.8, 1/30s![]()
matzll, a nie masz przypadkiem włączonej elektronicznej migawki?
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Nie, migawka mechaniczna. Po tym co napisałeś z ciekawości sprawdziłem elektroniczną. W życiu bym się nie domyślił że może ona mieć wpływ na szybkość AFA faktycznie, w słabym świetle AF nie działa w ogóle.
Wracając do tematu - E-M5II, ten mój egzemplarz, ma AF bardzo szybki. Po przesiadce z Pentaxa K-5II i krótkim epizodzie z Sony A7 byłem w szoku jak szybko może to działać. Teraz jestem po prostu w szoku kolejnym, że starszy i tańszy model działa jeszcze szybciej i zastanawiam się w czym rzecz...?
Wielkosc punktu AF w obu jest taka sama?
pozro
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów