Strona 90 z 110 PierwszyPierwszy ... 40808889909192100 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 891 do 900 z 1096

Wątek: Olympus OM-D E-M5 II - oficjalnie

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    @urzyszkodnik - pozwolę sobie na taką uwagę, że IMHO masz zbyt duże parcie na zmianę puszki i przywiązanie do starych szkieł, które rzekomo są "fajne i ostre". Trudno mi polemizować z Twoim zdaniem, kiedyś zresztą myślałem podobnie. Miałem mały arsenał starych szkieł, w tym kilka kultowych, w dodatku w świetnym stanie - podczas studiów handlowałem trochę sprzętem foto i niektórych perełek szkoda mi się było pozbyć. AF nie potrzebowałem, przejściówka to koszt zwykle kilkudziesięciu złotych, żyć nie umierać. Teoretycznie, bo w praktyce obiektywy dające piekielnie ostre slajdy o doskonałym kontraście i kolorystyce, na cyfrze są takie sobie. Ileż ja miałem 50-tek i 1.8 i 1.4... i co? Nie pamiętam żeby któraś mogła podskoczyć chociażby malutkiemu lumixowi 20/1.7, przy zachowaniu jego światłosiły. Owszem obrazek był OK, czasem bardzo OK, ale po przymknięciu o 2-3 EV, a więc zrównaniu jasności z amatorskimi, ciemnymi zoomami, które zresztą również dają zwykle całkiem poprawny obrazek, a są lżejsze i wygodniejsze. Tamtych klamotów się pozbyłem, a jak mnie od czasu do czasu najdzie zachcianka czegoś nowego w sprzęcie to wiem, że kolejne szkiełko sprawi mi znacznie więcej frajdy niż zmiana puszki.
    Ostatnio edytowane przez Karol ; 24.07.15 o 15:22
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

urzyszkodnik
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez maver1ck Zobacz posta
    @epicure,
    Nie kop Pana bo się zmęczysz.
    Typowy przypadek GAS
    Jaki tam gas
    Myślałem ze zmienie, ale...zostanę chyba z tym co mam.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Czy robiąc zdjęcia w formacie 2/3 jest możlwość skasowania tej białej ramki w podglądzie zrobionych zdjęć?

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez OlaKrk Zobacz posta
    Czy robiąc zdjęcia w formacie 2/3 jest możlwość skasowania tej białej ramki w podglądzie zrobionych zdjęć?
    Raw jest pełny. Na pewno można w OV. Kiedyś dawno to robiłem. Nie lepiej pozostawić kadrowanie na posproces przed komputerem? Na dużym ekranie?
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Zostawię rzeczywiście to na pp.

Mam przy okazji drugie pytanie. Mam stałkę 45 mm/1.8, ale do fotografowania w domu jest trochę za wąska i chcę kupić coś o mniejszej ogniskowej. Najchetniej coś w okolicach 30mm, ale nie znalazłam nic godnego uwagi.
    I teraz nie wiem, czy iść w Panasonica 20/1.7, Olympus 25/1.8 czy Panasonic 25/1.4? Który lepszy?

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Mam przy okazji drugie pytanie. Mam stałkę 45 mm/1.8, ale do fotografowania w domu jest trochę za wąska i chcę kupić coś o mniejszej ogniskowej. Najchetniej coś w okolicach 30mm, ale nie znalazłam nic godnego uwagi.
    I teraz nie wiem, czy iść w Panasonica 20/1.7, Olympus 25/1.8 czy Panasonic 25/1.4? Który lepszy?
    Pytanie które miliardy razy już padało na forum.
    Jest Sigma 30/2,8 do Olka -->> http://www.redcoon.pl/B442202-Sigma-...5tne?refId=PLA
    Świetna optycznie, ale nie za jasna
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar inkoguto
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Sigma 30 IMHO do wnętrz jest dość wąska. To cuź jak kitowe 58mm w Zenicie, niby standard ale jednak wąsko. Prędzej Sigma 19mm lub skoro jesteśmy przy świetle 2.8 to może Panasonic 14/2.5. To dwa dość przyjemne obiektywy i to w stosunkowo niskiej cenie.

Z wymienionych przez Ciebie obiektywów używałem tylko Panasonica 20/1.7, fajne maleńkie szkoło, jedyny minus to AF. Przy nieco gorszym świetle jest po prostu wolny i bywa, że zawodny. Stojąc przed takim wyborem brałbym Olympus 25/1.8. PS optycznie wszystkie trzy są dobre.
    Acha i co złego to nie ja...
    ----
    moje zdjęcia

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Mam 45 mm/1.8, ale do fotografowania w domu jest trochę za wąska
    MZD12/2.0; najlepiej używane (bo tańsze).
    Nie będę pisał, że w czasach PM2 to był mój koń roboczy... zerknij na wątki Bodzipa; fotki w cerkwiach. Wystarczy
    Jak się wkurzę to pociągnę z 5 sztuk w używce tego maleństwa.
    W ostateczności 14/2.5 Panasa - choć dla mnie, gdy filmowałem dzieci i jednocześnie się z nimi bawiłem, była kapkę za wąska.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Dorzuć jeszcze do rozważań mZd 17mm/1.8
    Zapraszam do albumu i galerii

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    A dlaczego nie uwzglednić także 15/1.7?
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro