G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
nie oglądaj przez www tylko pobierz plik i oglądaj z dysku komputera
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 16.03.15 o 10:47
Nie wiem który jest z Olympusa ale obawiam się, że to ten z rozszerzeniem .MOV. Mniej męczy mnie .MTS.
Czy zyskam coś rzeczywiście w video przy przejściu z E-M1 do E-M5 Mark II?
Tak, .mov jest z Oly.
Tak, M1 nie ma 25 kl/s, czyli tam gdzie masz źródło światła 50Hz będzie spokój. M1 nie ma 5-osiówki w trybie filmikowym, dodatkowo nie ma Movie-IS czyli jednocześnie działających stabilizacji sprzętowej i programowej.
Na podstawie filmików z sieci, dużo mniejszy macro blocking widzę na M5/2, choć uczciwie trzeba przyznać, że w M1 jest minimalmy w stosunku do np. PM2.
M5/2 ma 1080/50 to dadatkowy plus.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
gietrzy - na filmikach się nie znam, widzę że trochę w temacie siedzisz. Można postawić tezę że w zakresie Video E-M1 nie ma żadnych zalet wobec E-M5 -II?
Trzeba jeszcze poczekać na bezpośredni test rolling shutter, M1 ma matrycę/elektronikę z GH4, ale jest jeszcze inna sprawa, o której zapomniałem... w jednym z wywiadów oficjel z Oly stwierdził, że pracują równocześnie na kilku poziomach czytaj: trzeba mieć świadomość, że może się ukazać aktualizacja do M1 dająca jako opcję minimum nowszy kodek (ten z M5/2) lub np. mogą puścić aktualizacje i do M5/2 i do M1 poprawiającą nawet to, co jest (w wideo) w M5/2! Moim zdaniem to tylko kwestia czasu, nie spodziewam się aktualizacji M1 do 4K.
Jan, M1 ma jedną podstawową zaletę: wygodniej czyli stabilniej trzyma się zestaw M1+Vojtek.
Mam podobne zdanie, choć różnica jest minimalna i tylko podczas przesuwania kadru (bardziej w poziomie niż w pionie). Podobne wrażenie odniosłem na monitorze komputera jak i na SMART TV. TV dodatkowo wyświetlił komunikat przy pliku .MOV, że może nie być prawidłowo wyświetlony ale nic takiego nie zauważyłem.