Strona 56 z 110 PierwszyPierwszy ... 646545556575866106 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 551 do 560 z 1096

Wątek: Olympus OM-D E-M5 II - oficjalnie

Awatar zimoch
    Mieszka w
    Kwidzyn
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    O co chodzi ? Jakie 6 znaków.?
    EM-1 II + Oly 7-14, Pan 20mm, Oly 60,75, Pan 100-300, Helios 58mm, Konica 40mm

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zimoch Zobacz posta
    O co chodzi ? Jakie 6 znaków.?
    Minimalna długość posta. Nie mogłem ci napisać tylko?
    Generalnie chodzi mi o to, co autor miał na myśli czekam na EM1 Mark II.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Awatar zimoch
    Mieszka w
    Kwidzyn
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Chodzi mi o artykuł podlinkowany wcześniej gdzie autor porównuje Omd EM5 mark 1 do mark 2. Różnice są ale nie aż tak grube, żeby zmieniać starego na nowego (w mojej opinii) Czekam co pokaże em1 mark 2
    EM-1 II + Oly 7-14, Pan 20mm, Oly 60,75, Pan 100-300, Helios 58mm, Konica 40mm

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Chodzi mi o artykuł podlinkowany wcześniej gdzie autor porównuje Omd EM5 mark 1 do mark 2. Różnice są ale nie aż tak grube, żeby zmieniać starego na nowego (w mojej opinii) Czekam co pokaże em1 mark 2
    Dzięki za odpowiedź.

Nie wiem czy wiecie, ale ktoś w jednym miejscu zebrał różnice M5 vs. M5/2.

http://www.amateurphotographer.co.uk...m-d-e-m5-44571
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 9.03.15 o 15:40
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar WoRaS
    Siła reputacji
    78
    Moja galeria
    Autor zwrócił uwagę na dwa możliwe problemy z obsługą:
    1. Zatrzask trzymający baterię jest mniejszy niż w E-M5, co może stanowić problem podczas obsługi np. w zimowych rękawicach.
    2. Wajcha "2x2" w dolnej pozycji jest tak blisko ekranu, że ciężko ją podważyć i przesunąć do góry.
    Pozdrawiam, Tomasz
    http://www.tomaszworek.com/

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Porównanie trybów pracy stabilizatora M5/2 (1080/60) z P5 (1080/30).

mZD45

M5/2 IBIS=off

M5/2 IBIS1

M5/2 IBIS2

P5 IBIS=off

P5 IBIS=on (trójosiówka tak jak w M5)

mZD17

M5/2 IBIS=off

M5/2 IBIS1

M5/2 IBIS2

P5 IBIS=off

P5 IBIS=on (trójosiówka tak jak w M5)
    cały dzień Plejstejszyn.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Trochę jestem tym mnożnikiem 2,7 zawiedziony, liczyłem,że bedzie bliżej 2. Widać Tokina 8,5 będzie w kategorii mushave.
    Za to stabilizacja z ręki bardzo sie mi podoba, jezeli byłem w stanie utrzymać 1/6s z ręki z 50% uzyskiem, to z nią powinienem utrzymać 1/3s. Byłby to znakomity wynik... A właściwości korpusu jako matrycy do mojej szklarni mam nadzieję móc przetestować już w maju na Santorini... Jako korpusu do filmowania w czerwcu na Zawiszy. Powoli narasta moja ciekawość co do wyników.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar inkoguto
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Pewnie wszystko jak zwykle zależy od potrzeb. Jak dla mnie em5 II nie różni się na tyle od em5 by w ogóle się zastanawiać nad zmianą. Zresztą mimo kilku mniejszych (gibany ekran) i większych usprawnień (wajcha, dzięki której mam w sumie 4 koła nastawcze - super!), aparat ten ma też IMHO sporą wadę. Czas pracy na baterii jest jeszcze krótszy niż w przypadku em5 - a i tu nie ma rewelacji. Uważam że mark II to fajne rozwinięcie konstrukcja, ale raczej dla nowych użytkowników niż dla pstrykacza który ma już em5.
    Ostatnio edytowane przez inkoguto ; 10.03.15 o 11:43
    Acha i co złego to nie ja...
    ----
    moje zdjęcia

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    W skrócie. Jeśli chodzi o wytrzymałość sprzętu - to już mogę powiedzieć że nie narzekam bo aparat ma za sobą tytłanie w piasku, regularne zalewanie falą morską przez kilka godzin, wypadek rowerowy na azjatyckiej drodze ( choć opakowany w flipside ) wilgoć, upał ( EM-5 mk1 znajomym potrafił się wyłączać z przegrzania )

O dziwo przeżył...
    Wrażeń mam tyle że potrzebuję kilka dni aby to ogarnąć i zebrać w całość choć też odespać .

Zacznę od krótkiej wrzutki na temat rzeczy, która budzi chyba największe emocje.
    A więcej opiszę już sukcesywnie zbierając jakoś w całość myśli.

Wrażenia mam pozytywne,obsługa jest porównywalna do EM-1 gdybym nie potrzebował fazy bez wahania sięgałbym po em5mk2

composite shots 40Mpx - ma to wielki potencjał ma też ograniczenia. Ograniczenia i możliwości zastosowań jakie widzę opiszę tez później. Najwięcej tego używałem w archtektonicznych zdjęciach. krajobraz - też ma szanse ale trzeba uważać na wszystko co się rusza... znaczy nie na wszystko - chmury czy woda nie są straszne ale już jakiś zwierzak czy człowiek w kadrze, ruch gałęzi na wietrze falujące od wiatru zborze itp itd... Co nie zmienia faktu że po wiele landszaftowych zdjęć można sięgnąć za pomocą tego narzędzia - zwłaszcza, że na karcie zapisuje się JPG ORF i ORI gdzie ORI - to ponoć pojedynczy Raw z pojedynczego zdjęcia - nie wiem bo jak wyjeżdżałem to nie było czym otworzyć RAWów a komputera , który by "wiedział co to raw" nie widziałem przez ostatni miesiąc

Więc tak - najpierw pojedyczne zdjęcie.

EM5 Mark II + 40-150 PRO @67mm 1/30s f3.2 ISO 200 statyw IS OFF

potem to samo zdjęcie na tych samych parametrach posklejane w 40 Mpx JPG
    I jeden detal czyli środek kadru dla porównania na co się to przekłada...

Tam warto zajrzeć i popatrzeć na różnicę...

Ten sam motyw w skali 1:1 (trzeba kliknąć) ze zdjęcia 16Mpx i 40Mpx... Różnica duża.
    Oczywiście pytanie kiedy te 40 MPx rzeczywiście będziemy potrzebować czy będziemy potrzebować i czy warunki pozwolą na wykonanie tego zdjęcia. Jeśli jednak znamy narzędzie i wiemy jak je wykorzystać -to naprawdę ilość miejsc w których można się pokusić o 40Mpx - jest spora Trzeba natomiast wiedzieć kiedy takie zdjęcie ma spore szanse że nie wyjdzie ze względu na ruch czegoś

a teraz to samo sklejone w 40 Mpx w aparacie

Zjednoczone Emiraty Arabskie, Abu Dhabi, Abu Dhabi, Sheikh Zayed Grand Mosque. 99 imion Allaha wypisane na ścianie wskazującej kierunek Mekki ( prostopadła do linii łączącej meczet z Kaabą w Mecce )
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	duze_.jpg
Wyświetleń:	393
Rozmiar:	826,9 KB
ID:	142627   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	male_.jpg
Wyświetleń:	389
Rozmiar:	330,4 KB
ID:	142628   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DBSY8937_facebook.jpg
Wyświetleń:	392
Rozmiar:	320,8 KB
ID:	142626