Strona 52 z 110 PierwszyPierwszy ... 242505152535462102 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 511 do 520 z 1096

Wątek: Olympus OM-D E-M5 II - oficjalnie

Awatar gregorio1972
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Ja byłem bardzo zadowolony z tego sklepu do momentu kiedy nie kupiłem obiektywu. Przy zamówieniu prosiłem o taki "za magazynu" nie powystawowy itp. a jak go dostałem to okazało się, że tylna soczewka ma wyodbijane paluchy. Niby nic ale za ponad 3 tys. to chyba można wymagać towaru nietkniętego. Wczoraj jak do nich zadzwoniłem i chciałem 25 mm i zapytałem sprzedawcy czy mają takie na magazynie to mi odpowiedział, że chyba tak a jak nie to i tak są w gablotach i nikt ich nie rusza. Wiec zamówiłem w Olympus shop z 20% kodem rabatowym

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Żyjemy w paranoicznym świecie. Z jednej strony ludzie chcą kupić towar nietknięty, z drugiej strony mieć możliwość pomacania go sobie i odesłania, jeśli im się nie spodoba. To, że ktoś wyjął przedmiot z pudełka i miał go w ręku, to jeszcze nie obniża jego wartości. Sklep oczywiście powinien zadbać o to, żeby towar nie nosił żadnych śladów użytkowania, więc wypadałoby taki obiektyw zwyczajnie wytrzeć szmatką. Z drugiej strony można było przewidzieć, że "polski handlarz" będzie miał takie zabiegi głęboko w d...
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Sklep oczywiście powinien zadbać o to, żeby towar nie nosił żadnych śladów użytkowania, więc wypadałoby taki obiektyw zwyczajnie wytrzeć szmatką.
    Szmatką? O wiele lepiej zrobią jak nic nie zrobią! Czyli dobrze zrobili nic nie robiąc.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Zaraz się dowiemy, że obiektywów nie czyści się szmatką, tylko gąbką z mydlinami

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Zaraz się dowiemy, że obiektywów nie czyści się szmatką, tylko gąbką z mydlinami
    Nie lekceważyłbym tak co do zasady słów człowieka zarabiającego na życie za pomocą przyrządów optycznych. Można bowiem wyjść na przygłupa.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 28.02.15 o 16:42
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Nie lekceważyłbym tak co do zasady słów człowieka zarabiającego na życie za pomocom przyrządów optycznych. Można bowiem wyjść na przygłupa.
    Nie przyrządów, tylko instrumentów - brzmi poważniej i wzbudza respekt.

Nie róbcie sobie jaj, Panowie.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Nie przyrządów, tylko instrumentów - brzmi poważniej i wzbudza respekt.

Nie róbcie sobie jaj, Panowie.
    Co do definicji masz rację. Przyrząd ma zmieniać tor światła. Instrument jest definicją właściwszą.
    Jeśli zaś o czyszczenie chodzi, to szmatka nie odtłuszcza, a tłuszcz ma znaczenie dla trwałości powłok. Należy zatem te zabrudzenia odtłuścić odpowiednim rozcieńczalnikiem.

Tak zostałem kiedyś tam pouczony.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Oczywiście, smalcu z soczewki nie usunie, ale do usunięcia odcisku palca wystarczy chuchnięcie i przetarcie. Jak się nie uda, to dopiero wtedy pozostaje chemia, nie ma wyjścia.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Zamówiłem wczoraj w shop.olympus.pl i mam czas oczekiwania 14 dni.
    Nie wiem jak w fotozakupy.pl z dostępnością ale nie bardzo wierzę w te 7 dni.

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Żyjemy w paranoicznym świecie. Z jednej strony ludzie chcą kupić towar nietknięty, z drugiej strony mieć możliwość pomacania go sobie i odesłania, jeśli im się nie spodoba. To, że ktoś wyjął przedmiot z pudełka i miał go w ręku, to jeszcze nie obniża jego wartości. Sklep oczywiście powinien zadbać o to, żeby towar nie nosił żadnych śladów użytkowania, więc wypadałoby taki obiektyw zwyczajnie wytrzeć szmatką. Z drugiej strony można było przewidzieć, że "polski handlarz" będzie miał takie zabiegi głęboko w d...
    Niewytarcie obiektywu to jeszcze w sumie drobiazg - gorzej, gdy sklep wciska klientom uszkodzony sprzęt poreklamacyjny jako nowy. Kilka lat temu kupiłem Pentaxa K-5 w dosć znanym sklepie fotograficznym (ktorego nazwy nie bedę wymieniał, gdyż w razie zazrutów o zniesławienie niestety nie byłbym w stanie udowodnić swoich racji) i po kilku dniach zauważyłem, ze nie działa AF w trybie Live View w trybie detekcji kontrastu (w sumie przez czysty pzrypadek, gdyz i tak w tym trybie aparatu nie używałem) Zgłosiłem reklamację, aparat nawet dosć szybko wymienili mi na nowy i byłem jak najlepszego zdania o sklepie. Stan ten utrzymywał się do momentu, gdy po kilku tygodniach zadzwonił do mnie znajomy z informacją, że jego kolega kupił Pentaxa K-5 i na wykonanych zdjęciach ma w Exifie mnie wpisanego jako autora. Poprosiłem, żeby sprawdził, czy mu działa AF w trybie LV - i okazało się, że niesprawny poreklamacyjny aparat zamiast odesłać do producenta sprzedali innemu klientowi jako fabrycznie nowy - nawet nie resetując ustawień do wartości fabrycznych...
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)