Strona 41 z 110 PierwszyPierwszy ... 3139404142435191 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 401 do 410 z 1096

Wątek: Olympus OM-D E-M5 II - oficjalnie

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Takie ustawienie jest bardzo często stosowane. Podniesienie ekspozycji i podciągnięcie cieni to żadne voodoo, tylko jeden z najważniejszych procesów, jakie wykonuje się na RAWach. Im lepsza matryca, tym mniejsza degradacja obrazu idzie za takim procesem.......
    Ciekawa naukowość, stracić większośc możliwości rejestracji koloru na wyblakłe światła i z resztek sygnału wyciągać szumy.
    A potem dywagować o wyższości matrycy...
    Zaprawdę ciekawe eksperymenty. Możesz podać gdzie te "naukowe" wnioski publikujesz? Chętnie poczytam jakąś sensowną dyskusję o wynikach tych eksperymentów i metodzie. Zapomniałeś dodać tylko, że narzędzia do tych eksperymentów użyłeś z lekka zwietrzałe (niekompatybilne) dla apratu poddawanego tym eksperymentom.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Ach dajmy juz spokoj.Niedawno pisalem,ze bedzie pociag w innych watkach.Sie nie pomylilem.Ajjj jedno z nikla purpura,inne bez i jest dylemat.Ma racje czy nie.Znowu bedzie 100 postow

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Ciekawa naukowość, stracić większośc możliwości rejestracji koloru na wyblakłe światła i z resztek sygnału wyciągać szumy.
    A potem dywagować o wyższości matrycy...
    Jeśli chcesz zbadać możliwości matrycy, to właśnie tak powinieneś zrobić.

Możesz podać gdzie te "naukowe" wnioski publikujesz? Chętnie poczytam jakąś sensowną dyskusję o wynikach tych eksperymentów i metodzie.
    Jest osobny wątek, jest też pełna recenzja na mojej stronie. Linkowane były tutaj z dziesięć razy, nota bene nie przeze mnie. Myślę, że je wiedziałeś, a może nawet sam brałaś udział w dyskusji. Teraz nie znajdę, piszę z telefonu, ale może ktoś mnie wyręczy...

Zapomniałeś dodać tylko, że narzędzia do tych eksperymentów użyłeś z lekka zwietrzałe (niekompatybilne) dla apratu poddawanego tym eksperymentom.
    Użyłem najpopularniejszego narzędzia do RAWów, jakie jest na rynku. Nie mam podstaw sądzić, że jest niekompatybilne z tym modelem aparatu. Nie wykluczam, że tak może być, co zresztą zaznaczyłem w recenzji, ale nikt tego jeszcze nie udowodnił, stosując takie same ustawienia w innym sofcie.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    ...
    Użyłem najpopularniejszego narzędzia do RAWów, jakie jest na rynku. Nie mam podstaw sądzić, że jest niekompatybilne z tym modelem aparatu. Nie wykluczam, że tak może być, co zresztą zaznaczyłem w recenzji, ale nikt tego jeszcze nie udowodnił, stosując takie same ustawienia w innym sofcie.
    Proponuję sprawdź, w tej samej dyskusji w osobnym wątku zostało to dopowiedziane, wtedy ACR nie obsługiwał E-M10, czasami warto sprawdzić czego się uzywa w teście zanim napisze się o jego naukowości... zwłaszcza gdy wychodzi, pewnie przypadkowa, niestaranność w użyciu narzędzi.
    Wiem, ze nie Ty cytujesz.... zostałeś w ten epilog wrobiony...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Gdyby ACR nie obsługiwał rawów z E-M10, to nie dałoby się ich otworzyć. Poza tym później ktoś pokazywał to zdjęcie wywołane najnowszym LR 5.7 i żadnej poprawy nie było.

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Gdyby ACR nie obsługiwał rawów z E-M10, to nie dałoby się ich otworzyć. Poza tym później ktoś pokazywał to zdjęcie wywołane najnowszym LR 5.7 i żadnej poprawy nie było.
    Producent softu pisał wtedy o obsłudze warunkowej i opracowywaniu właściwych dla aparatu kodeków. (Zapewne można to znaleść w necie.)
    A ja nie napisałbym ani słowa, gdybym nie poczytał o naukowości porównania.
    I to by było na tyle.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Producent softu pisał wtedy o obsłudze warunkowej i opracowywaniu właściwych dla aparatu kodeków.
    Pierwsze słyszę. Możesz to jakoś udokumentować?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    Pierwsze słyszę. Możesz to jakoś udokumentować?
    Było. Linków nie znajdę, ale pierwsza obsługa E-M10 przez Adobe na liście kompatybilnych modeli miała * z jakąś adnotacją, że to dopiero wstępna wersja obsługi tego aparatu. Nie wiem co poprawiali, ale pamiętam, że taka uwaga była.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Ale kiedy to było? I dlaczego w najnowszej wersji jest tak samo?

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Ale kiedy to było? I dlaczego w najnowszej wersji jest tak samo?
    https://forum.olympusclub.pl/threads...=1#post1095800

https://forum.olympusclub.pl/threads/91387-OlyTest-10-dni-z-E-M10?p=1095826&viewfull=1#post1095826

W "naukowej" dyskusji warto czasem poczytać co inni w dyskusji piszą. Reszta poszukiwań po Twojej stronie. Domowa praca do odrobienia.

Ja już naprawdę kończę, nie chcę tego dalej kontynuować.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 16.02.15 o 23:14