Ciekawe, czy da się w tym trybie pracować z błyskiem. Lampa musiałaby strzelać serią błysków.
Ciekawe, czy da się w tym trybie pracować z błyskiem. Lampa musiałaby strzelać serią błysków.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Gdyby ktoś nie mógł dostrzec wystarczającej ilości pryszczy na 16 mpx, to nowy Olek przychodzi z pomocą![]()
Z tego co wyczytałem w pytaniach czytelników i odpowiedziach Robina Wonga da się. Podobnoż można sobie ustawić czasowy odstęp pomiędzy tymi ośmioma (w High-Res) zdjęciami nawet bodajże 2 sekundy aby lampa zdążyła się naładować. Wówczas jak łatwo policzyć ta cała ekspozycja trwać będzie ponad 16 sekund. Może być pewnie mniej (ustawić krótszy odstęp pomiędzy zdjęciami) w zależności od tego jak szybko się ładuje lampa.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
W większości przypadków lampa i tak nie błyska pełną mocą, więc nie powinna sobie robić przerwy na ładowanie.
Jest tylko pytanie czy w ciągu 1 sekundy da rade błysnąć 8 razy z taką samą mocą (przy słabych warunkach oświetleniowych może być pełna moc...?). Ten warunek musi być spełniony przy późniejszym 'sklejeniu" zdjęć aby nie różniły się ekspozycją. Bo znowóż jakaś inna kaszana wyjdzie.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 15.02.15 o 16:34
W trybie HSS lampa błyska kilka razy w czasie znacznie krótszym, niż 1 s. Da sobie radę...
Ten tryb lampy, tu jestem niemal pewien, się nie sprawdzi (ewentualnie skróci czas tego trybu High-Res z lampą do kilku sekund z tych powiedzmy 16-stu). W HSS lampa błyska z znacznie mniejsza mocą (im krótszy czas synchronizacji tym mniejsza moc błysku), ale to nie tylko ten powód
Ostatnio edytowane przez And.N ; 15.02.15 o 16:53