Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Kawałek Irlandii

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Ficek
    ...i zapodaj więcej fotek
    Skoro latarnia na numerze 9 się podoba, to może 16 też się spodoba

16

zoom: Ennis, Clare, ale póki co nigdzie się nie wybieram. W sobotę idę macać E3 niopodal Oliwskiego Parku

daghda: bingo! Zamek właśnie z Bunratty

Oleryk: Szkocję mamy z żoną we krwi Spędziliśmy tam, jeszcze za studenckich czasów, wiele pięknych miesięcy. Napewno przyjedziemy pewnego dnia do Szkocji w odwiedziny. O Irlandii nie mogę się wypowiadać bo byłem tam ledwie 4 dni, ale wydaje mi się, że nie ma się czego powstydzić. Podobne, wąśkie drogi, płoty z poukładanych jeden na drugim kamieni, zmienna podoga, zróżnicowanie terenu, choć nie tak duże. Jedynie wielkich jezior nie ma. No i potwora Jest za to podobny klimat małych miasteczek. Gdybym poniższe zdjęcie wkleił do albumu o Szkocji, oszustwo przeszłoby niemal nie zauważone. Jedynie znawcy tematu zwróciliby uwagę na słowo Blarney

17
    Pozdrawiam,
    Piotr.

Oleryk
    Gość
    Urzekło mnie właśnie podobieństwo do widzianych w Szkocji miejsc.
    Potwora co prawda nie zobaczyłem ale widok jeziora i okolic to zrekompensował.
    Poza tym, mam nadzieję jeszcze kiedys się tam znaleźć

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar paakayttaja
    Mieszka w
    Rybnik / Jyväskylä
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Ja zastanawiam się, jak przepędzić cca 200.000 Polaków z Wysp. Chyba się poddam Ech, tęskni się za Poblacht na h'Eireann...
    Tuulan ja Tuulin tuulinen tuuli tuulee talvella täällä ja tuolla.

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez daghda
    Ja zastanawiam się, jak przepędzić cca 200.000 Polaków z Wysp.
    ... ale... czemu?
    Pozdrawiam,
    Piotr.

Oleryk
    Gość
    Sam by chciał zostać.
    Jak rodzynek w cieście

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    daghda, weź się wytłumacz... Czemu tęsknisz za Deklaracją Niepodległości Republiki Irlandii? Strasznie mnie to ciekawi...
    Pozdrawiam,
    Piotr.

Mieszka w
    Rybnik / Jyväskylä
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Hm, dlaczego? Może historię Irlandii zostawmy na razie w spokoju. IRA już dawno jest rozbrojona, Belfast jest ciekawym miejscem na mapie turystycznej (swoją drogą - był ktoś w stoczni, gdzie budowano Titanica?), szeroko reklamowany np. przez Tourism Ireland...

...mnie raczej chodzi o to, że średnio co trzecia spotkana osoba, to Polak. Nie, żebym przepędzał kogoś czy bronił komuś cel zarobkowy. Dla mnie Irlandia była krajem pachnącym wrzosem i deszczem, pełną celtyckich legend Szmaragdową Wyspą. Fascynacja muzyką, krajem, ludźmi. Zdjęcia są fajne, ale... nie wiem, nie jest to już ten sam kraj, który ja znam (mam na myśli okres przed wstąpieniem do EU). Sam pamiętam wycieczki po Belfaście, gdzie można było dostać "w ryj" za "bycie katolem", itp. A teraz? W banku - po polsku. W sklepie - polskie żarcie. Irlandczycy piją polskie piwo. Wyspa zmieniła się nie do poznania.

Ciekawe, czy nadążacie za mną i moim tokiem myślowym Przy okazji - nie mam zamiaru nikogo obrażać, nie bierzcie tego do siebie - po prostu mam przed sobą dwa różne obrazy kraju, który wręcz uwielbiam.

A Wasze foty są super

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Offtopicznie. No cóż... Faktycznie, obecnie 5% populacji Irlandii to nasi ziomkowie. Jeżeli wchodzisz do sklepu, to w każdym jego rogu jest po kilku Słowian znad Wisły. Tesco w Limerick ma całą półkę z polską żywnością typu majonez winiary, dżem łowicz, Tymbark jabłkowo-wiśnowy, pasztety, itp. O słoikach Krakusa nie wsponę... Ale mam wrażenie (może się mylę), że jest tak tylko w miastach. Wyjedziesz 10 km poza granicę miasta i zaraz znajdujesz swoją Irlandie, za którą tęsknisz. A jeśli tego będzie za mało to zapraszamy z Olerykiem do Szkocji. Klimaty "ludzko/architektoniczno/krajobrazowe" bardzo zbliżone, tylko IMHO w Szkocji jest tych przyjemności dużo więcej i na większą skalę. No i Polaków mniej
    Pozdrawiam,
    Piotr.

Mieszka w
    Rybnik / Jyväskylä
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Wiesz, 1/3 produktów sprzedawanych w Czechach ma polski rodowód (np. ciekawostki w stylu "Čtyři z tanku a pes" czy "Seksmise"). Pomijam mBank, który otworzył się tutaj. Żeby mnie ktoś pomagał i mówił np. po polsku w moim banku czy dawał polskie gazety... Fakt, ja czeski znam od dawna i dogadanie się to pikuś... Jak to określił mój czeski kolega - "jejda, Poláci jsou všude". Byłem w zeszłym roku w Irlandii - turystycznie. Rety, jakbym wysiadł w innym, odległym województwie - na lotnisku dostępne ulotki po polsku (widziałem materiały z serii "Know before you go" czy coś takiego)...

OT end.

| OlyJedi Awatar copek
    Mieszka w
    Norwich
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Tak jako ciekawostka: w UK w zeszłym tj. 2006r. urodziło się 16 tys. polskich dzieci. (tak podaje Home Office) Wydaje mi się że dość sporo…

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów