Przeglądnąłem trochę sampli z tego Ricoha i dla mnie są dobre. Ale ja nie oglądam cropów przyz lupę i nie liczę ziarenek.
Może są już jakieś sample z tej sigmy?
Przeglądnąłem trochę sampli z tego Ricoha i dla mnie są dobre. Ale ja nie oglądam cropów przyz lupę i nie liczę ziarenek.
Może są już jakieś sample z tej sigmy?
Otóż to, aparat sluży do robienia zdjęć
Sorki za OT.
I tu sie Oleryk mylisz...!!!
Aparat fotograficzny nie służy do robienia zdjęć, choć to jest jego główna funkcjonalność i tak się wszystkim wydaje.
Aparat jak i większość innych tworów ludzkiej ręki służy do zaspokajania wyższych potrzeb człowieka. Napisałem wyższych ponieważ nie służy zdobywaniu pokarmu.
Taka jest ogólna definicja do czego służy dany przedmiot. Jednemu do robienia zdjęć innemu do podrywania panienek a trzeciemu do zaspokojenia próżności, a czwartemu do zabawy guzikami......
Pamiętajcie aparat jako wytwór ludzki służy ludziom do zaspokajania potrzeb. Stwierdzenie Oleryka jest szczegółowe a przez to nieścisłe. Różne zdania potem prowadzą do nieporozumień... i zaciekłych dysput na temat sztuki, techniki itd.
/*...................*/
/* ...........................*/
Też racja, chociaż nie do końca.
Zrówno aparat jak i siekiera powstały do do zaspokajania konkretnych potrzeb, niekoniecznie wyższych.
Aparat do fotografowania a siekiera do rąbania drzewa.
To, że jeden wykorzysta aparat do robienia na nim testów a drugi siekierę do poćwiartowania teściowej, nie zmienia ogólnego przeznaczenia obydwóch przedmiotów
PS
Teraz to już OT do kwadratu.
Dokładnie, przeczytaj uważnie co napisałem. Napisałem tylko że fotografowanie to jedna z wielu potrzeb człowieka, które może zaspokajać aparat
/*...................*/
/* ...........................*/
Ale przeznaczenie aparatu jest jedno - robienie zdjęć. I do tego powinien służyć aparat.Zamieszczone przez zibi1303
Kończmy OTy Panowie.
Pozdrawiam
R.
Temat to co prawda Ricoh gx100, ale gadaliśmy tu też o Sigmie. Na Fotopoliż znalazłem takie info:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6643
Kurczę, to szkiełko to tylko 1:4![]()
Nie wiem dlaczego, ale odniosłem wrażenie, że ten aparat będzie miał jaśniejszy obiektyw,
Sigma DP1Zamieszczone przez Oleryk
ogniskowa: 16,6 mm
jasność: 4
czyli max. średnica przysłony: 4,15 mm
Ricoh GRD (żeby było też 28 mm w ekwiwalencie)
ogniskowa: 5,9 mm
jasność: 2,4
czyli max. średnica przysłony: 2,49 mm
po co te obliczenia? a no po to, aby uzmysłowić sobie jak trudno jest zrobić mały jasny obiektyw pod APS-C
osiołek , nawet jak zbudujesz bardzo jasny obiektyw do APS-C to i tak nigdy nie osiągniesz tej rozdzielczości optycznej, którą jesteś wstanie mieć dla tej samej jasności ob. w FF