Witam, chciałbym sie poradzic dokladniej odnosnie tego aparatu.
http://www.dpreview.com/reviews/ricohgx100/
Aktualnie uzywam fuji f11 i jestem z niego zadowolony, ale szukam czegos "szerszego" i zainteresował mnie ten Ricoh swoim 24 mm szkłem.
Fotografuję głownie krajobrazy i do tego ma mi słuzyc aparat.
Ale nie chciałbym miec gorszej jakosci zdjec niz w fuji , no moze poza troche gorszymi szumami ktore w fuji sa dobrym poziomie, ale oczywiscie do akceptowalnej granicy.Czytalem opinie uzytkownikow tego aparatu na dpreview i jest to gorąco polecany model, z dobrymi i ostrymi zdjeciami.
Ale po wgladzie w test tego aparatu w wyzej podanym linku troche emocje mi opadly.Zwrocilem uwage ze za jakosc zdjec dostal tylko 7, w przeciwienstwie do np. f30 i f31 z notami 8.5 i 9 odpowiednio.Wychodzi wiec ze roznica jest całkiem spora.Ale jak wspomnialem , opinie uzytkownikow sa zachęcajace i sobie je cenie zwlaszcza ze sa to w duyżej mierze osoby znajace sie na fotografii ktore szukaly aparatu na codzien jako jak najblizsza i mniejsza alternatywe do lustrzanek.
Sam juz nie wiem jak traktowac ten test zwlaszcza ze czytalem material o testowaniu aparatow na dpreview w stosunku do x
Wiec prosze o info osoby mogace powiedziec cokolwiek o tym aparacie ,jako ze nie jestem osoba znająca sie zbytnio na fotografii a takie porady beda mi bardzo pomocne.