Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 51

Wątek: Slajd

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Swierdlowsk jest w porządku, ma pomiar na światło padające, a to chyba najważniejsze. Polecałbym jednak zakupienie jakiegoś porządnego światłomierza; tutaj jest problem, bo porządne zaczynają się od 1000 złotych (Sekonic 358) i w sumie to poważny wydatek, ale, uwierz, przydaje się. Sekonic ma pomiar na odbite i padające (do tego światło błyskowe) i można zakupić nasadkę na pomiar punktowy o kącie 1 stopnia. I teraz mierzę światło tak. Powiedzmy, że robię w pomieszczeniu o stałym świetle - wówczas mierzę światło raz (padające) i niczym więcej się nie przejmuję; jeśli tylko nasilenie światła się nie zmieni, to foty będą poprawnie naświetlone.

Dalej... przypadkiem mam do sprzedania 10 rolek Velvii 50, okres ważności - sierpień przyszłego roku :-) Tanio puszczę ;-)

Odnośnie ekspozycji (jeszcze): zajrzyj do materiałów Marka Madeja (już chyba polecanych na forum).

Tyle raz. Dwa: rozważ zabranie negatywów. Mówię poważnie - slajdy to babranie się, potem rzucanie na ścianę, trzeba mieć rzutnik i właściwy ekran, żeby zrobić porządne odbitki trzeba zainwestować kupę kasy. A negatywy? Oddajesz do Wilabu na Świętokrzyskiej, robią pięknie i świetnie skanują. Wołanie negatywu to parę złotych, slajdu - około 20-tu (chyba, że w Rossmanie - tam tanio, ale długo się czeka i ludzie różnie mówią o jakości). Rozważ Kodaka 400UC. Drobne ziarno? Reala! Kolory jak z bajki (o, na przykład). Tani film i świetnej jakości. Do tego jeszcze dochodzi wysoka czułość filmów. Bardzo dobra jest Superia 800 naświetlana na 640 lub 560. Robiłem nią z ręki zdjęcia w pomieszczeniu, w świetle zastanym i wyszły znakomicie. A teraz zastanów się, ile kosztuje Provia 400F...

P.S. Gratuluję awansu ;-)

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Dzięki za odpowiedź Slajdy to droga zabawa, owszem, ale kuszą... O kurczę, ta Reala rzeczywiście jest tania... A patrząc na przykład z Hiszpanii kolory piękne, jak ze slajdu Negatywy i tak bym wziął, pewnie też czarno białe. Nie wiem też dokładnie, jaką przyjąć strategię. Czy uznać focenie tylko ze statywu (czyli Velvia 50, choć i tak pewnie uda się uzyskać wystarczająco krótkie czasy, by utrzymać z ręki 24/50mm), czy wziąć też trochę wyższych czułości (100-400), by utrzymać z ręki na pewno, choć jest tego też drugi koniec, ponieważ niestety OM-20 oferuje najkrótszy czas tylko 1/1000s, co jest trochę długo w słoneczny dzień.

Ale i tak daj znać, za ile byś puścił te rolki Velvii, może być na PW

PS. Dzięki
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Jak slajd, to ze statywu, bo stracisz połowę jakości. Innymi słowy: bez sensu jest robić slajdy bez statywu. Statyw porządkuje wiele rzeczy - kadrowanie, kompozycję. Czasem, jak człowiek się zastanowi, czy rozstawiać statyw, czy nie, to okazuje się, że scena nie jest wcale taka ładna. I klatka uratowana ;-)

Z doświadczenia: weź negatywy. Zrobiłem setkę odbitek 13x18 z urlopu w Hiszpanii. Zapłaciłem za to, no, trochę zapłaciłem, ale ile bym zapłacił za odbitki ze slajdów?

Czarno-białe negatywy - bardzo dobry pomysł. Na zbliżający się wyjazd biorę OM-2n + 50mm i 28mm oraz parę negatywów czarno-białych właśnie. Nic więcej :-) Zobaczymy, co wyjdzie :-)

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Jakieś slajdy wezmę na pewno, ale nie wiem jeszcze ile. Z tym statywem to święta prawda, wiem to z doświadczenia Wezmę negatywy czarno-białe, ale jeszcze pomyślę jaką czułość. 100? 200? 400 to już chyba za dużo.

OM-2n... Też bym chciał

Jeszcze odnośnie naświetlania: mierzyć światło na śnieg i to wystarczy?

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    Mam kolejne pytanko o slajd Otóż wybieram się po Świętach w Góry, w Alpy...
    Jak w góry - to masz przed sobą jeszcze jedną inwestycję - przyzwoity filtr UV (chociaż osobiście wolę SkyLight - daje kapeńkę cieplejsze kolory na slajdach), gdyż śnieg będziesz miał odrobinę za niebieski.
    Pozdrawiam
    Jack

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    400 to normalna, standardowa dzisiaj czułość. Polecałbym HP5+ na 320. Ostatnie zdjęcia ze Starego Miasta robiłem na tym właśnie filmie.

Do slajdów - o, właśnie, filtry - pewno jakiś ocieplający by się przydał. Widzisz? To nie jest takie proste ;-) A spaprane kolory negatywów poprawia się podczas robienia odbitek.

Pomiar na śnieg bez sensu. Pomiar na śnieg i korekta - już lepiej.

Mówię poważnie: weź negatywy, będziesz bardziej zadowolony.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Suchar, możesz z powodzeniem użyć pomiaru punktowego swojego E330. Trochę duży światłomierz, ale za to bardzo precyzyjny. I tak na pewno zabierzesz ze sobą cyfraka.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny
    Suchar, możesz z powodzeniem użyć pomiaru punktowego swojego E330. Trochę duży światłomierz, ale za to bardzo precyzyjny. I tak na pewno zabierzesz ze sobą cyfraka.
    Jesteś pewien, że ISO 100 w E-330 to ISO 100 filmu? Ja nie jestem.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Smerf Maruda
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny
    Jesteś pewien, że ISO 100 w E-330 to ISO 100 filmu? Ja nie jestem.
    Różnica jakaś jest, ale IMHO pomijalna. Zawsze można wydać tysiaka na porządny światłomierz - bo kupowanie badziewia jest bez sensu.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Jack, z tym filtrem to wiem Liczę, że znajdę jakiś filterek UV pod choinką

Mam jeszcze pytanko o światłomierz. Znalazłem na allegro dwa Świrdłowski: 4 i 6. Który lepiej wziąć? Ten Świerdłowsk 6 jest tańszy aż o 25zl, co jest trochę dziwne (przyjmując, że nowszy model ma wyższy numer). Z tym światłomierzem w E330 i używaniem go do analoga to jest jakaś dziwna sprawa. Używałem go fotografując Pentaonem Six TL i wszystkie klatki z HP5 Plus 400 wyszły prześwietlone :/

Łukasz (mogę tak? Bo jakoś dziwnie brzmi "Smerfie Marudo"... ), negatywy na pewno wezmę, ale nie mogę się oprzeć chociaż jednej Velvii Z drugiej strony ISO 400 to wydaje mi się z lekka dużo, ze względu na najkrótszy czas w OM-20 tylko 1/1000s.

Kurczę, zaczynasz mi wybijać z głowy te slajdy
    Pzdr

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów