Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 51

Wątek: Slajd

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Dziś odebrałem wywołany slajd i odbitki. Dziwnie to wyszło, bo np. niebo ma wyraźnie różowawy kolor. Wiem, że slajdy są często z jakąś dominatą. Od czego ona zależy i które slajdy jaką mają kolorystykę? Czy może to źle, że na moim slajdzie jest taka różowa dominata... Będę wdzięczny za odpowiedzi. Mój slajd to była Sensia 200.
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    Czy może to źle, że na moim negatywie jest taka różowa dominata... Będę wdzięczny za odpowiedzi. Mój slajd to była Sensia 200.
    Chyba slajdzie?

Pokaż slajd, ale generalnie to źle.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lgrabun
    Czy może to źle, że na moim negatywie jest taka różowa dominata... Będę wdzięczny za odpowiedzi. Mój slajd to była Sensia 200.
    Chyba slajdzie?

Pokaż slajd, ale generalnie to źle.
    Oj, tak, slajdzie. Czyli źle wywołali? Mogę Ci we wtorek pokazać.

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    W ramce to ja wiele nie zobaczę :-) Zresztą, pamiętaj, że sporo zależy od temperatury światła, w którym oglądasz slajd. Sprawdzałeś na podświetlarce w Relaksie?

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    W ramce to ja wiele nie zobaczę Zresztą, pamiętaj, że sporo zależy od temperatury światła, w którym oglądasz slajd. Sprawdzałeś na podświetlarce w Relaksie?
    Jak się patrzy pod światło to też widać, że nieba są mleczno-różowe :/ Slajd nie jest jeszcze w ramkach, tylko w folii. Odbitki niestety też mają w większości jakiś taki mleczny róż zamiast bieli. Pomyślałem sobie najpierw, że może to taka specyfika tego slajdu, ale przecież widziałem fotki z Sensii, które takiego czegoś nie miały (min. Twoje) :/ No nic, chyba trzeba będzie następną rolkę oddać do innego labu...

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Łołałeś na Wiecha ?
    czy w Profi ?
    czy gdzieś indziej ?

pzdr
    dobas

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dobas
    Łołałeś na Wiecha ?
    czy w Profi ?
    czy gdzieś indziej ?
    Wołałem na Wiecha, w Relax-foto. Rozumiem, że taka dominata oznacza po prostu źle wywołany slajd? Czy może z materiałem było coś nie tak?

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Wołałem na Wiecha, w Relax-foto. Rozumiem, że taka dominata oznacza po prostu źle wywołany slajd? Czy może z materiałem było coś nie tak?
    Relax nie paprze zazwyczaj samego procesu - slajdy wychodzą dobre. Podejrzewam, że w tym przypadku bardziej wpływ na efekt końcowy miała temperatura światła, jakiś zafarb ze świateł miasta albo i samo światło słoneczne dało taki efekt.

Myślę, że nie ma się czym przejmować ani o co drzeć świat. Faktem jest, że odbitki mogliby poprawić, jeśli wyglądają kiepsko, tym bardziej, że na to akurat mają wpływ. Może pójdź do Wilabu - ja tam robię odbitki i robią naprawdę świetne, przynajmniej z Reali i Portry. Zajrzyj tam i spytaj się, czy nie zrobią Ci odbitki ze slajdu.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Relax nie paprze zazwyczaj samego procesu - slajdy wychodzą dobre. Podejrzewam, że w tym przypadku bardziej wpływ na efekt końcowy miała temperatura światła, jakiś zafarb ze świateł miasta albo i samo światło słoneczne dało taki efekt.

Myślę, że nie ma się czym przejmować ani o co drzeć świat. Faktem jest, że odbitki mogliby poprawić, jeśli wyglądają kiepsko, tym bardziej, że na to akurat mają wpływ. Może pójdź do Wilabu - ja tam robię odbitki i robią naprawdę świetne, przynajmniej z Reali i Portry. Zajrzyj tam i spytaj się, czy nie zrobią Ci odbitki ze slajdu.
    Ok, dzięki za info. Prawdą jest, że światło było wtedy dość specyficzne, filtrowane przez chmury. To nie jest tak, że odbitki wyszły jakoś bardzo źle, ale na pewno wyszły zaskakująco dziwnie, no bo nie byłem przygotowany na mleczno różowe niebo... lgrabun, jesteśmy umówieni na jutro, na 99% podjadę (jeszcze potwierdzę sms-em), więc mógłbym Ci wtedy pokazać slajd i odbitki.
    Pzdr

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Mam kolejne pytanko o slajd Otóż wybieram się po Świętach w Góry, w Alpy. Z powodu kontuzji kolana prawdopodobnie za dużo sobie na nartach nie pojeżdżę, więc będę focił. I tu pojawia się pytanie: slajdy (zapewne wezmę Velvię) trzeba dość dokładnie naświetlać, a jak wiadomo śnieg może sprawić trudności. By uzyskać dobrze naświetlone slajdy powinienem więc naświetlać po prostu na śnieg, czy jeszcze jakoś inaczej? Polegać na wbudowanym światłomierzu, czy przyda się jakiś zewnętrzny światłomierz (np. słynny Świerdłowsk 4 )? Jeśli tak, to jak go używać, by uzyskać odpowiedni efekt?

PS. Poza tym witam się ze wszystkimi w nowej roli w tym dziale Jak widać, zazieleniałem
    Pzdr

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów