Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 51

Wątek: Slajd

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Slajd

Spodobały mi się obrazki ze slajdów jakie znalazłem w internecie i postanowiłem spróbować z tym materiałem. Na początek kupiłem Sensie 200, bo Velvia jest mocno droga. Wiem, że slajdy mają małą pojemność tonalną, w związku z czym również małą tolerancję na błędy w naświetleniu (tak czytałem). Podobno prześwietlenie slajdu psuje cały jego efekt, więc czy to oznacza, że jeśli już się walnąć w naświetleniu, to lepiej nie doświetlić? W ogóle jak najlepiej naświetlać slajdy (czy jest w ogóle jakaś technika?)? Czy rzeczywiście potrzebny jest zewnętrzny światłomierz i o ile EV można zrobić błąd w naświetleniu, by nie zepsuć zdjęcia? Byłbym wdzięczny za jakieś wskazówki, gdyż o ile na negatywach już trochę fociłem, to na slajdach w ogóle.
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Slaidy trzeba naswietlac dokladnie i nie ma zmiluj sie.Swiatlomierz zewnetrzny jest jak najbardziej potrzebny.Pomysl o swietle jakie wpada do obiektywu a nie o swietle jakie obiektyw widzi.Czasem jest to zasadnicza roznica.

| OlyJedi Awatar Don Pedro
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Moje zamiłowanie do materiałów odwracalnych do światła dziennego wynikało z faktu, że w latach 70/80 XX w. łatwiej było je kupić, dać do laboratorium /Bydgoszcz/ i oprawić w ramki niż bawić sie w bardzo drogą rzecz jaką były negatywy barwne i ich obróbka, tym bardziej, że jakość ich była do bani. Slajdy pstrykałem Kievem, Zenithem i Pentaxem, przy czym ten ostatni deklasował pozostałe w iście mistrzowskim stylu/możliwościami nastaw/ Z doświadczeń moich wynika, iż jak diabła wystrzegałem się cieni/ fotki tylko w słoneczny dzień i tylko sceny nasłonecznione/ Slajdy wychodziły nieźle. Pentax MZ-30 w takich /słonecznych/ warunkach naświetlał /pomiar tylko matrycowy, nie ma punktowego i centralnie ważonego/ po mistrzowsku. Do slajdów jednak nie wrócę, cyfra oparta na Olympusie całkowicie mnie satysfakcjonuje, troche pobawię się filmami cz-b. Pozdrawiam. Na stronach mieś. FOTO w części archiwalnej można znaleźć co nieco na temat diapozytywów jak i testów aparatów analog pod kątem naświetlania slajdów. Jest to ciekawa lektura.

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Myślę, że materiały do pobrania ze strony Marka Madeja mogą być pomocne.

Są dwie szkoły - falenicka i otwocka. Falenicka mówi, że trzeba biegać ze światłomierzem, mierzyć punktowo rozpiętość tonalną, odejmować w głowie i naświetlać w punkt. Otwocka zaś mówi, że można spokojnie walić na CW, byleby naświetlać z głową i świadomie.

Ja stosowałem tę pierwszą, i wyszła mi... e, nic mi nie wyszło, no. OM-y mają dobry pomiar, myślę, że do sytuacji nieesktremalnych (śnieg, słońce w kadrze itp.) sobie świetnie z naświetlaniem slajdów poradzi.

Sensia 200 to taki sobie materiał. Lepsza jest Provia - jeśli chcesz naturalne kolory. Ja używałem Sensii 100 i jestem umiarkowanie zadowolony.

Tutaj przykład z Sensii: http://grabun.com/zdjecia/2007/roztocze/04.html
    http://grabun.com/zdjecia/2007/roztocze/06.html
    http://grabun.com/zdjecia/2007/roztocze/07.html

A tutaj Velvia 50:
    http://grabun.com/zdjecia/2007/roztocze/09.html
    http://grabun.com/zdjecia/2007/hiszpania/01.html
    http://grabun.com/zdjecia/2007/hiszpania/02.html

A to Kodak E100VS:
    http://grabun.com/zdjecia/2007/hiszpania/23.html

Pamiętaj, że ze slajdów ciężko jest zrobić dobrą odbitkę! Ciężko i drogo ;-)

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Igrabun, piękne przykłady, sam skanujesz?

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Don Pedro
    Igrabun, piękne przykłady, sam skanujesz?
    Dziękuję za miłe słowa.

Żaden z tych skanów nie był zrobiony przeze mnie. Roztocze skanował Kuba z Krakowa, Hiszpanię - Relax Foto w Warszawie.

| OlyJedi Awatar Michu (Pentax)
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Slajd ma rozpiętość tonalną porównywalną z cyfrą - to już jakoś daje info o możliwościach tego materiału. Podstawową zaletą jest kolorystyka. Niestety, skanowanie nie jest w stanie oddać niuansów barw, dlatego, by się w pełni cieszyć diapozytywem raczej wypada być zaopatrzonym w rzutnik. Oczywiście nie piszę tego jako dogmat: sam skanuję slajdy i jestem zadowolony z tego, co mimo to uda mi się wycisnąć na kompie z nich. Tym niemniej docelowo raczej należy traktować slajd jako materiał dla rzutnika. Duuuże powiększenia na ścianie są chyba najdoskonalszą formą prezentacji zdjęć.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

| OlyJedi Awatar Dag
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Michu chyba strasznie uogólniłeś z tą rozpiętością

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Michu! Tak , oczywiście diapozytywy tylko z rzutnika i pewnie dlatego jeszcze jakiś czas będą na rynku. Czy w mieście nad Brdą są jeszcze Zakłady FOTON?

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Michu (Pentax)
    Slajd ma rozpiętość tonalną porównywalną z cyfrą - to już jakoś daje info o możliwościach tego materiału. Podstawową zaletą jest kolorystyka. Niestety, skanowanie nie jest w stanie oddać niuansów barw, dlatego, by się w pełni cieszyć diapozytywem raczej wypada być zaopatrzonym w rzutni
    Hmmm generalnie się zgadzam ale do tej pory żyłem w przeświadczeniu, że rozpiętość tonalna dobrego diapozytywu jest lepsza od negatywów już nie wspominając o matrycach. Owszem slajdy są wrażliwe na prześwietlenia i należy ich unikać naświetlając na światła jednak z cieni a nawet prawie czerni można wyciągać i wyciągać szczegóły, nawet kolorowe. Dlatego polemizowałbym ostro z Twoją opinią chociaż specjalistycznych testów nie robiłem. Oprócz wspomnianej kolorystyki jest jeszcze kwesta dynamiki tych obrazów rozdzielczości i ziarnistości. Tu IMHO slajd nie ma konkurencji.
    Suchar podzielam opinię, że slajdy najlepiej oglądać metodą - rzutnikiem na ekran. Taka projekcja potrafi zamienić wieczór w dobrym towarzystwie w celebrowanie form, kolorów, fotografii jako całości. Widać wszystko - dlaczego materiał niskoczuły jest lepszy od tych czulszych (pod względem jakości obrazu), co się traci zakładając UV, dlaczego zoom to nie to co stałka a nawet na jakich przysłonach dany obiektyw najlepiej pracuje. Co do pomiaru światła - jak wspomniałem - unikać prześwietleń poza tym jest ok. Używałem do slajdów różnych aparatów m.in. Prakticy BX20 z jej wewnętrznym światłomierzem i rzadko popełniałem błędy w ekspozycji - max 1-2 klatki na film. A przecież nie był to aparat z jakimś zaawansowanym pomiarem światła. Slajd małoobrazkowy ma 36 klatek ale warto umiejętnie go założyć i wyjąć (po ciemku) by osiągnąć 38-39 zdjęć.
    Co do filmów również polecam Provię i Velvię (50)- to druga lepsza do krajobrazów niż ludzi. No i Diapozytywy Kodaka, np. E100VS - bardzo go lubię - daje zdecydowanie podkręcone kolorystycznie bardzo ostre obrazy - nie do wszystkiego pasuje ale do przyrody IMHO rewelka. Z tym, że z dwa lata nie naświetlałem tej kliszy, nie wiem czy jest jeszcze w ofercie Kodaka. Slajdy dobrze wołać tylko w sprawdzonych punktach i trzymać w lodówce - uroki chemii. Na koniec wrzucam link do dość ciekawego artykułu o Velvii...
    http://www.marekmadej.com/pliki%20do.../velvia3hr.pdf
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów