Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 39 z 39

Wątek: Jakie lustro dla zaawansowanego amatora

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ArturMaly
    Odnośnie puszek, to także bardzo mi zależy na przyszłości obu systemów i jak będą się rozwijać...
    Bo za kilka lat na pewno będzie zmiana na inne body, a nie chciałbym sprzedawać swojej szklarni jaką bym posiadał...
    O to pytanie, czy 4/3 ma rację bytowania i konkurencji z innymi producentami w przyszłości...

Bo na razie jestem tak ogłupiony i zdezorientowany że nie wiem co wybrać :/
    MZ bez dwóch zdań system 4/3 ma rację bytowania, wręcz radzi sobie coraz lepiej. Ciekawe, co będzie na PMA. Nie kierowałbym się też tym, co będzie za kilka lat. Za kilka lat może się bardzo, bardzo dużo zmienić. Rozwój technologiczny jest ogromny i bardzo szybki, wszystko się zmienia. Napisz, jakich szkieł potrzebujesz. W E-systemie również masz uszczelniane body w postaci E-3. Do tego masz uszczelniane 14-54, które mógłbyś zakupić już teraz. Za kilka lat, jeślibyś się przesiadał na coś lepszego, to np. na E-3 albo jakiegoś jego następcę. To jest olbrzymie gdybanie, z tym "za kilka lat". Ważne, byś w momencie zakupu miał możliwość rozwoju i dobrał sobie sprzęt do obecnych potrzeb.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    chodzi głównie o jakość odwozrowania barw oraz o szumy...
    A szkło w zależności od puszki, do k10d pewnie sigmę 18-50/2.8 EX MACRO, a pod olka jeszcze nie wiem...

A i jeszcze wizja na przyszłość, jak będzie rozwijać się dany system...
    Spoko... tylko, ze 18-50 nie jest uszczelniana, więc uszczelnianie k10d przestaje mieć sens

14-54 + 40-150 + e510 i bedziesz zadowolony i za drogo nie wyjdzie ;p
    Pentax do mnie nie przemawia, ale K10D jest konstrukcją ciekawą. Obiektywów zaś... hmmm takich w przedziale do 1k, później do 2k i w końcu do 3k jest więcej niż w e-systemie. Ostatnio nie ma najmniejszych problemów z kupnem np. Pentax D FA 50/1,4 za 899zł jak i D FA 100/2,8 MACRO za 1899zł. W ofercie są USZCZELNIONE Pentax DA 16-50/2,8ED AL(IF)SDM za 2400zł oraz DA 50-135/2,8ED (IF)SDM za 2900zł. Jest też kilka fajnych naleśników Limited. Na sprzęt się nie czeka wcale lub czeka porównywalnie długo jak na sprzęt reszty firm.

...ArturMalyNic nie wiem o jakości szkiełek Pentaxa, ale na forum Pentaxa więcej się dowiesz niż tu

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Za kilka lat, jak Ci system nie będzie pasował (nieważne, czy 4/3, pentax, n, c, czy s) to po prostu zmienisz... nie ma co demonizować, wymiany sytemu, to nie rozwód
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

The z00m
    Gość
    Za kilka lat, jak Ci system nie będzie pasował (nieważne, czy 4/3, pentax, n, c, czy s) to po prostu zmienisz... nie ma co demonizować, wymiany sytemu, to nie rozwód
    To dokładnie rozwód. Jedno i drugie powoduje, że tracisz część majątku Wyprzedaż sprzętu to minimum 40% straty poniesionych nakładów.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez The z00m
    To dokładnie rozwód. Jedno i drugie powoduje, że tracisz część majątku Wyprzedaż sprzętu to minimum 40% straty poniesionych nakładów.
    Zdefiniuj to 40%... Jak to okreslic jak sprzet się starzeje, zmienia sie w trakcie poszczególne elementy... nie ma co demonizować - popatrz na Fatmana ;p
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    @suchar, potrzebuję jakiegoś jasnego obiektywu o ogniskowej od około ~17-20, przyda się w ciemnych małych pomieszczeniach,
    następnie jakieś tele najlepiej ~100-300mm
    dodatkowo jakaś stałka do macro...

To by było tyle...

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    @suchar, potrzebuję jakiegoś jasnego obiektywu o ogniskowej od około ~17-20, przyda się w ciemnych małych pomieszczeniach,

To by było tyle...
    heh za ile?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ale nie mówię że chce wszystko kupować od razu...
    Na początku tylko pierwsza pozycja, a z czasem następne...

2ga pozycja: http://cyfrowe.pl/aparaty/olympus-zu...0-f/56-ed.html
    3cia: http://cyfrowe.pl/aparaty/olympus-zu.../35-macro.html

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

To by było tyle...
    No to akurat w E-systemie masz dokładnie to, czego potrzebujesz. E-510 + świetne 14-54 + starsze, jaśniejsze 40-150 (a kiedyś zamiana na 50-200) + ZD 35 lub ZD 50 lub Sigma 105/150 do Macro.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka