Ostatnio edytowane przez helmuth ; 19.01.16 o 16:55
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Tak dokładnie tak jak napisałem - bawiłem się pomiarem światła i niestety przy punktowym czasem mi prześwietlało.
W obróbce natomiast świadomie utrzymałem je na granicy przepalenia aczkolwiek unikałem czerwonych plam w LRDlatego sa tak na granicy
---------- Post dodany o 16:01 ---------- Poprzedni post był o 15:55 ----------
Proszę, tu dorzuciłem:
https://drive.google.com/folderview?...zA&usp=sharing
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Ja chciałem bardziej schody z cienia wyjąć więc automatycznie też ściany wyjaśniały. Ładnie BodzipChoć dla mnie te odrapane deski aż się prosiły o więcej dramatu
![]()
Też tak uczyniłem ale ściany tez wyjaśniały![]()
Tu było proste, nie było przepału stricte. Jak helmuth pisze, można spokojnie cienie wyciągnąć, wyostrzyć na mikrokontraście i luks będzie.
Kolejne to niestety ratowanie przepału. Owszem sporo wyciągnąłem, ale zdjęcie tylko pamiątkowe lub kosz.
No i to ISO 3200 i 5000 to niestety błąd poważny.
Na mój rozum to ISO max 800, przesłona 4,0 i czas 1/25 s przy centralnie ważonym. Zdjęcie z ręki zrobisz.
![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
no ja to wszystko wiem, ale tak jak pisałem - chciałem potestować różne tryby pomiaru światła i to jakie dadzą efekty. ISO miałem na automacie bo z ręki robiłem i takie ustawiło się przy pomiarze punktowym na ciemne tło. Jestem mądrzejszy na przyszłośćA na tym zdjęciu powyżej da się więcej wyjąć z tych przepałów tylko leci wtedy kontrast... Dlatego poszło do B&W
![]()
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg