Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: E 30 - górny panel ciągle świeci

  1. #1

    Dołączył
    Jan 2015
    Posty
    2
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

    E 30 - górny panel ciągle świeci

    Witam.
    Proszę o pomoc w następującej sprawie.
    Kiedy fotografuję E 30 na długich czasach zaraz po wykonaniu zdjęcia podświetla się górny panel LCD i świeci przez dłuższy czas (prawdopodobnie przez taki sam jaki była otwarta migawka). Jest to bardzo irytujące
    Dzieje się to nawet przy krótszych czasach i w dzień i w nocy.
    Przejrzałem wszystko co można było przejrzeć i nic nie znalazłem.
    Czy ktoś wie o co chodzi?
    Jak wyłączyć automatyczne podświetlenie górnego LCD ??

  2. #2
    Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Dołączył
    Mar 2010
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Posty
    6.631
    Siła reputacji
    291
    Moja galeria
    Mogę tylko Ci napisać , że właśnie sprawdziłem u siebie i..... też się świeci, czyli jak u Ciebie, zapala się na długim czasie i po chwili gaśnie...
    Ja bym się nie przejmował, świeci, znaczy żyje.....



    Chyba nie pomogłem....
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA


  3. #3
    Awatar szuman
    Dołączył
    Nov 2012
    Mieszka w
    Dębica
    Posty
    28
    Siła reputacji
    11
    Moja galeria
    A nie jest przypadkiem tak, że podświetlenie górnego lcd uruchamia się wtedy, kiedy światłomierz "widzi ciemność"? Kojarzę podobną przypadłość w moim E-30, że gdy fotografowałem w ciemnie, to wtedy po zrobieniu zdjęcia wyświetlacz się zaświecał. Nie zależało to od czasu naświetlania, bo i przy czasach 1/100s świecił się na tyle długo, że nie chciało mi się czekać i sam go wyłączałem. Ale powtarzam, zauważałem to tylko wtedy, gdy fotografowałem przy słabszym świetle, gdzie przy przysłonach f/1,4-2 by uzyskać czasy 1/40-1/100s musiałem używać najwyższych czułości. Z czasem przestałem to zauważać, a może i sam aparat nauczył się, że nie musi świecić wyświetlaczem? Nie sprawdzę teraz, bo e-trzydziestkę akurat mam w serwisie.
    Kilka puszek, trochę szkieł i lamp oraz kupa drobiazgów i zapał, by to wszystko nie leżało bezczynnie.
    Do zobaczenia na moim blogu - szuman.eu

  4. #4
    Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Dołączył
    Mar 2010
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Posty
    6.631
    Siła reputacji
    291
    Moja galeria
    Sprawdziłem, wystawiłem za okno , też się świeci....
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA


  5. #5

    Dołączył
    Jan 2015
    Posty
    2
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ha ! Rozwiązałem zagadkę
    REDUKCJA SZUMU.
    Jeśli jest włączona górny LCD zapala się zawsze.
    Jeśli jest włączona na auto zapala się przy długich czasach.
    Jeśli wyłączona nie zapala się wcale.

    Co za ciołek wymyślił taką bzdurę... Paranoja...
    Muszę wybierać między szumem lub świecącym kilka sekund LCD.
    Przy dłuższych czasach górny LCD będzie mi świecił przez większość sesji, chyba że będę naciskać LIGHT po każdej fotce. Oszaleć idzie....
    I jak mam wykonywać dobrej jakości zdjęcia jednocześnie mając przyjemność z fotografowania?
    Dobrze że używam dwóch systemów....

  6. #6
    Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar henry1
    Dołączył
    Jun 2006
    Mieszka w
    Stołeczne Miasto Poznań
    Posty
    8.630
    Siła reputacji
    324
    Moja galeria
    Czyli radosna twórczość autora oprogramowania.
    W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
    Popieram Stopkę Krakmana
    !

    LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.

  7. #7
    Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Dołączył
    Jan 2012
    Mieszka w
    Rybnik
    Posty
    1.193
    Siła reputacji
    104
    Moja galeria
    Jaka tam bzdura - to po prostu sygnalizacja trybu pracy odszumiania...

  8. #8
    | OlyJedi Awatar Marek61
    Dołączył
    Feb 2008
    Mieszka w
    RYBNIK
    Posty
    655
    Siła reputacji
    141
    Moja galeria
    Proponuję jeszcze sprawdzić w układzie załączonego / wyłączonego ekranu LCD „INFO”
    A co do stwierdzenia, „ Co za ciołek wymyślił taką bzdurę…”
    Może w zamyśle chodziło o podgląd nastaw na panelu sterowania przy długich czasach, trudnych warunkach oświetleniowych, i wyłączonym ekranie LCD ?

Podobne wątki

  1. E-3 + górny wyświetlacz
    By lordmoll in forum E-System
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 14.12.08, 10:44
  2. wszyscy święci
    By rafrog in forum Ocena zdjęć
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 3.12.05, 01:14
  3. Control Panel
    By mar in forum Aparaty kompaktowe
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 28.12.04, 08:15

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.