Pogoda dopisała więc skorzystałem. iSO 1600, czas 20s, obiektyw Zuiko 12mm f2.O, aparat EM 10 mark 2.![]()
Pogoda dopisała więc skorzystałem. iSO 1600, czas 20s, obiektyw Zuiko 12mm f2.O, aparat EM 10 mark 2.![]()
Wiecie co można ustrzelić OM-Dkiem?
https://spaceweather.com/archive.php...h=06&year=2020
O, takie:
![]()
Świetnie to wygląda, coś szerzej jak zostało to zdjecie zrobione?
Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
EM-1 II + Oly 7-14, Pan 20mm, Oly 60,75, Pan 100-300, Helios 58mm, Konica 40mm
Chyba nie wiele jest do opowiadania: wysłać kumpla na górkę, stanąć odpowiednio niżej i z tyłu co by perspektywa się zgadzała i tyle w temacie.
Problem ustawienia ostrości najłatwiej rozwiązać gdy kolega zapali latarkę, albo wyciągnie w naszym kierunku telefon z podświetlonym ekranem i nawet AF sobie poradzi.
Czasy naświetlania muszą być krótsze niż w przypadku szerokiego obiektywu.
ISO można dość forsować bo i takie zdjęcie da się agresywnie odszumiać (na dole i sylwetce lita czerń, pogłębiana w wobróbce. A na tle gwiazd szumu tak nie widać).
Gwiazda Polarna i obrót Ziemi w 30 minut (M10 Mk. III) - im dalej pod osi obrotu tym większa prędkość, a więc większy efekty rozmycia. Fizyka w czystej formie.
Jak tak teraz patrzę to ciężko zrobić astrozdjęcie bez dobrej miejscówki, gdzie ktoś nagle się nie pojawi i nie błyśnie światłami czy latarką.
![]()
Ostatnio edytowane przez Ghost1982 ; 11.10.20 o 22:54
Radocyna, Nieznajowa, Czarne, Lipna, Wyszowatka.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||