Strona 19 z 39 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 381

Wątek: astrofotografia- ktoś coś?

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Farensbach Zobacz posta
    Jak głęboko, to kwestia względna, ale nie ma sie co oszukiwać wyjściowe zdjecie tak nie wyglądało. Na razie jeszcze szukam właściwej ścieżki obróbki. Na miom kompie w domu to zdjecie lepiej wyglada niz w pracy. Parametry z tego co pamiętam klasyczne iso 3200 f 2,8 czas 30 sek., ale sprawdzę w domu i jeszcze dam znać.
    No to będzie pole do wymiany doświadczeń. To zdjęcie, jeszcze raz sobie wkleję odnośnik https://forum.olympusclub.pl/threads/94513-astrofotografia-ktoś-coś/page10?p=1232207&viewfull=1#post1232207, powstało przy (jak mnie pamięć nie myli) ISO 800 i 60 sekundach na klatkę panoramy. Przeszło przez Lightrooma. Ale były też warunki. Bezchmurne niebo, większe zagęszczenie mgieł i chmur widoczne dopiero blisko horyzontu. Była też spora odległość od dużych miast, choć na horyzoncie po prawej stronie kadru, po pierwszych podejściach do obróbki, trzeba było przyciemniać światła Trójmiasta.

Jeśli ktoś się bawi nowymi zabawkami Adobe to funkcja dehaze jest tym czego brakowało do tworzenia wyrazistego nieba. Opiszę temat szerzej robiąc opis do w/w zdjęcia.

| OlyJedi Awatar wtw
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    74
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robtor Zobacz posta
    Gdzieś mi tam chyba przemknęło przez forum że kolega ma X-T1 (o ile mi się coś nie pomyliło)? Jak się to sprawuje w astro? Jak można wiedzieć.
    Zgadza się, mam X-T1 i na razie jestem bardzo zadowolony. Co prawda ten aparat po prostu ma mi służyć jako aparat , który od czasu do czasu wykorzystam do foto nocnego nieba. Efektami oczywiście podzielę się na forum . Jakaś próbka jest tutaj https://forum.olympusclub.pl/threads...=1#post1238222. XT-1 wybrałem z pośród kilku typów, zdecydowały osiągi matrycy oraz gabaryty. Dodam, że bardzo długo wybierałem .
    No i chciałbym jeszcze raz podkreślić, nie upieram się, że canon to jedyna słuszna droga, chcę powiedzieć że sprzęt ma duże znaczenie, a Canon w astrofoto wiódł przez długie lata prym, dzięki czemu ma wsparcie ze strony softu. Choćby głupie sterowanie migawką i długimi czasami z PC, co w astrofoto ma duże znaczenie dla zaplanowania sesji. W Fuji już tak pięknie nie jest. Oczywiście można z androida ale tylko do maks 30 sek. Kolejna sprawa np. taki program jak Deep Sky Stacker do skladania zdjęć astro nie łyka już prawidłowo RAWów z Fuji, trzeba konwertować je do Tiffa przy czym nie mam gwarancji, że ta konwersja odbywa się bezstratnie.
    "Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby"
    Stanisław Jerzy Lec

Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zimoch Zobacz posta
    Olkowi w astro jest trudno ale jest możliwe osiągnięcie satysfakcjonujących efektów. Sam może nie regularnie ale bawię się czasami w astro i coś tam wychodzi. Potrzeba jedynie bardzo jasnego i szerokiego obiektywu np. Sam 12mm albo Wojtek 10.5mm

https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?p=1114215
    Jasny? Nie koniecznie i tak przymyka się do f/4 lub f/5.6, jeśli łapiemy prócz nieba fragment krajobrazu (a zwykle to robimy). Przydaje się też podziałka do ustawienia hiperfokalnej, bo w nocy na oko nie za bardzo się da ustawić to w wizjerze. Ja korzystam ze starego sprawdzonego ZD 9-18 f/4-5.6. Nie ma podziałki, ale ustawienie ostrości rozwiązałem zgrywaniem ostrości dalekiego puntu świetlnego z bliskim, oświetlonym latarką.

Fotografia nocna nie ma dla mnie nic wspólnego z jasnymi obiektywami. Przeciętny f/3.5 to już nieźle. Są przydatne, ale jak będę kręcił film przy świeczkach.

Awatar zimoch
    Mieszka w
    Kwidzyn
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    No to teraz mnie zbiles z tropu. Im jaśniejszy obiektyw tym więcej światła tym mniejsze iso i szumy i czas. Mówię o astro bez Koziołka i innych tego typu sprzętów .
    EM-1 II + Oly 7-14, Pan 20mm, Oly 60,75, Pan 100-300, Helios 58mm, Konica 40mm

| OlyJedi Awatar robtor
    Mieszka w
    okolice Tarnowa
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    No to teraz mnie zbiles z tropu. Im jaśniejszy obiektyw tym więcej światła tym mniejsze iso i szumy i czas. Mówię o astro bez Koziołka i innych tego typu sprzętów .
    Kolega hades pisze o fotografii "nocnej", nie astrofoto, to wydaje mi się że inna bajka... czym jaśniejszy obiektyw to tym lepiej
    Kasprowy Wieczorową porą: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1249315
    Orion, Plejady i inne dziady: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1246830
    Olympus E-PL5 dual kit 14-42mm + 40-150mm plus Nikony

Awatar zimoch
    Mieszka w
    Kwidzyn
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Mam na myśli to co sam kolega Hades zaprezentował czyli drogę mleczna z jakimś tłem . Zwał to jakkolwiek ale i w takiej fotografii im jaśniej tym lepiej. Do focenia mglawicy Orion to raczej tylko teleskop
    EM-1 II + Oly 7-14, Pan 20mm, Oly 60,75, Pan 100-300, Helios 58mm, Konica 40mm

Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wtw Zobacz posta
    A ja się z Wami nie zgodzę co do roli jaką odgrywa sprzęt. Zdecydowanie to czym robimy zdjęcia jest bardzo istotne, zwłaszcza gdy chcemy uwiecznić na zdjęciu nie wyłącznie granatowe tło nieba i kilkaset gwiazdek w połączeniu z jakimś krajobrazem, a to co tkwi głębiej, te wszystkie "pyły" drogi mlecznej, zjonizowany wodór mgławic, który świeci w przestworzach.
    No tak, ale dedykowany sprzęt do astrofotografii plasuje amatora w wąskim przedziale tematycznym. Co innego fotografować wyłącznie gwiazdy, a co innego zabrać sprzęt na nocne zdjęcia, gdzie gwieździste niebo jest tłem dla krajobrazu.

Ale owszem, koncentrując się na kosmosie, trzeba założyć, że cyzelowanie zestawu fotograficznego będzie jednym z kierunków do osiągnięcia dobrych wyników. Jednak wydaje mi się, że najbardziej istotnym będzie wniesienie go jak najwyżej by pozbyć się kondensacji pary wodnej, ciepłego powietrza, światła odbitego od górnych warstw atmosfery, czyli pozbycia się tego wszystkiego co stanowi swego rodzaju naturalny filtr dla świateł z zewnątrz.

| OlyJedi Awatar wtw
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    74
    Moja galeria
    Mam na myśli to co sam kolega Hades zaprezentował czyli drogę mleczna z jakimś tłem . Zwał to jakkolwiek ale i w takiej fotografii im jaśniej tym lepiej. Do focenia mglawicy Orion to raczej tylko teleskop
    Do takiej fotografii o której piszesz,to oczywiści im jaśniej tym lepiej ale też pod warunkiem, że im ciemniej w okolicy tym lepiej. W przypadku zaświetlonego nieba, "walorem" jasne obiektywu będzie jedynie to, że będziemy musieli skrócić czas ekspozycji lub go przymknąć.

---------- Post dodany o 11:52 ---------- Poprzedni post był o 11:43 ----------

Jeszcze raz polecam dwa poniższe wątki z polskiego forum Astropolis.pl, ale nie tylko, jest tam wiele ciekawych tematów. Zdjęcia, które są tam zamieszczane są z reguły opisane czym i w jaki sposób były zrobione, co jest bardzo pomocne dla osób, które przymierzają się do danych kadrów lub obiektów. Mi tu na forum często brakuje przy zdjęciach właśnie takiej krótkiej informacji, nie każdemu chce się grzebać w exifach.
    http://astropolis.pl/topic/25454-fot...-w-tle/page-47
    http://astropolis.pl/topic/28505-fotografia-statywowa/page-46

"Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby"
    Stanisław Jerzy Lec

| OlyJedi Awatar robtor
    Mieszka w
    okolice Tarnowa
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wtw Zobacz posta
    Do takiej fotografii o której piszesz,to oczywiści im jaśniej tym lepiej ale też pod warunkiem, że im ciemniej w okolicy tym lepiej. W przypadku zaświetlonego nieba, "walorem" jasne obiektywu będzie jedynie to, że będziemy musieli skrócić czas ekspozycji lub go przymknąć.
    Popieram
    Astrofoto "statywowe" : http://www.astromaniak.pl/viewtopic....640&start=1100
    Tak w temacie focenia meteorów i jasności obiektywów: http://www.pkim.org/?q=pl/node/1026
    Ostatnio edytowane przez robtor ; 5.01.16 o 13:05 Powód: linki
    Kasprowy Wieczorową porą: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1249315
    Orion, Plejady i inne dziady: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1246830
    Olympus E-PL5 dual kit 14-42mm + 40-150mm plus Nikony

Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria
    Czyli taka astrofotografia okazjonalna jak ja ? Optymalizacja sprzętu pod tym kątem? Poręczny statyw, mały aparat, sprawdzony obiektyw, termos z herbatą.

Żeby nie zbijać Cię z tropu, generalnie masz racje z tym zestawianiem "jasne szkło -> mniejsze iso i czas". Takie ustawienia powinno dać więcej światła, ale w obiektywach przeznaczonych do ogólnych zastosować czasami trzeba przymknąć przysłonę by obraz był ostry. A gdy ma się bliski i daleki plan do zdjęcia jednocześnie to warto mieć to na uwadze.

---------- Post dodany o 12:19 ---------- Poprzedni post był o 12:16 ----------

Cytat Zamieszczone przez robtor Zobacz posta
    Kolega hades pisze o fotografii "nocnej", nie astrofoto, to wydaje mi się że inna bajka... czym jaśniejszy obiektyw to tym lepiej
    Jak najbardziej mam na myśli tą astrofotografie, gdzie gwiazdy występują jako tło. W szerokiej ogniskowej (bo takie założenie tu było) gwiazdy nie występują w innej roli jak tło.