OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
kolor fajniejszy - taki wychodzi samoistnie czy to kwestia obróbki?
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
Trzeba trochę powyciągać np w jakimś PS.
Generalnie z pojedynczej klatki to za wiele się nie wyciągnie. Im więcej zdjęć tym lepiej do tego darki, flaty, biasy. Później składa się to do kupy - nazywa się to satckowanie, np. przy pomocy darmowego programu Deep Sky Sacker no i na końcu obróbka np w PS.
Kamerą mono też można zrobić fotkę kolor, tyle że potrzeba więcej materiału. Osobno zbiera się Luminację i pozostałe kanał Red, Green, Blue dzięki zastosowaniu odpowiednich filtrów LRGB. Jest też inna paleta HST gdzie stosuje się filtry wąskopasmowe Ha (przepuszcza zjonizowany wodór), SII (zjonizowana siarka) i OIII (zjonizowany tlen).
W zależności od obiektu czas potrzebny do wykonania takiego finalnego zdjęcia to często kilka godzin generowania składowych klatek z których każda może mieć czas od np 60 sek do 10 minut, a nawet i więcej. W przypadku kamer mono i zdjęć kolorowych ten czas się znacznie się wydłuża. Często jest tak, że jedna noc nie wystarczy do osiągnięcia zamierzonego efektu. Z drugiej stron kamery mono dają więcej możliwości przy niebie zanieczyszczonym sztucznym światłem, właśnie po przez możliwość stosowania filtrów wąskopasmowych.
"Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby"
Stanisław Jerzy Lec
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||