Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 45

Wątek: Filmy do fotografii cz.-b

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Michu (Pentax)
    Osobiście polacałbym stanowczo XP2 Ilforda. Raz, że to film pięknie kontrastowy, a dwa na C41, więc Ci go wywołają w każdym labie bez problemu.
    To co dla niektórych zaletą, dla innych może być wadą. Fakt, że XP2 jest doskonały i wygodny w użyciu, ale jeżeli ktoś chce sam się bawić w wołanie to odpada.

Awatar uke7
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dla mnie osobiście wołanie cz-b negatywów w labie to pomyłka. Kolor, owszem. Jeżeli się bawię w fotografię cz-b to po to , żeby samemu decydować o tym jak chcę mieć wywołany negatyw: chemia, temperatura, mieszanie - sam nad tym panujesz i stosujesz stosownie do tego co chcesz uzyskać. Zlecanie tego labowi to mniej więcej tak jakby się z E-1 czy innego fajnego aparatu robilo wyłącznie jpgi.

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez uke7
    Dla mnie osobiście wołanie cz-b negatywów w labie to pomyłka. Kolor, owszem. Jeżeli się bawię w fotografię cz-b to po to , żeby samemu decydować o tym jak chcę mieć wywołany negatyw: chemia, temperatura, mieszanie - sam nad tym panujesz i stosujesz stosownie do tego co chcesz uzyskać. Zlecanie tego labowi to mniej więcej tak jakby się z E-1 czy innego fajnego aparatu robilo wyłącznie jpgi.
    Zgodzę się mimo, że robię E1 tylko jpgi
    W końcu z labu na negatywie kolorowym też dostawałem jpg ;P

| OlyJedi Awatar Dag
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    -M widzę w podpisie ze masz F3, powiedz proszę jak wygląda czytelność wyświetlanych informacji w wizjerze

Awatar uke7
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    [quote="-M Zgodzę się mimo, że robię E1 tylko jpgi
    W końcu z labu na negatywie kolorowym też dostawałem jpg ;P[/quote]

Wszystko się zgadza, nie zamierzam w żaden sposób deprecjonować użytkowników jpgów
    i labów - kwestia wyboru, upodobań i wygody. Mówię jedynie o tym, że albo się chce panować nad tym konkretnie, istotnym elementem procesu tworzenia swojego zdjęcia albo pozostawia się to innym (często słusznie). Fakt, że odbitka kolorowa z negatywu to taki jpg (niestety większość laborantów - mówię o Bydgoszczy - średnio zna się na fotografii) ale tak jak proces samodzielnego wywoływania zdjęć jest dość kosztowny i raczej nieopłacalny dla kogoś, kto nie ma wymyślnych potrzeb wystawienniczych, tak obróbka cz-b w dalszym ciągu pozostaje stosunkowo tanią formą nauki fotograficznego rzemiosła i naprawdę pomysłowej kreacji. Poza tym wszelkie doświadczenia w ciemni niezwykle pomagają
    w fotografii elektronicznej, gdzie tak łatwo o przerost formy (czytaj: efektów) nad treścią.

| OlyJedi Awatar przemur
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez -M
    Cytat Zamieszczone przez Michu (Pentax)
    Osobiście polacałbym stanowczo XP2 Ilforda. Raz, że to film pięknie kontrastowy, a dwa na C41, więc Ci go wywołają w każdym labie bez problemu.
    To co dla niektórych zaletą, dla innych może być wadą. Fakt, że XP2 jest doskonały i wygodny w użyciu, ale jeżeli ktoś chce sam się bawić w wołanie to odpada.
    Co do kontrastowych filmów, to chyba warto dorzucić jeszcze Ilforda FP4+ i Kodaka Plus-X 125.

Moje (takie sobie) przykłady (FP4+):
    Pozdrawiam,
    Przemek

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Dag
    -M widzę w podpisie ze masz F3, powiedz proszę jak wygląda czytelność wyświetlanych informacji w wizjerze
    Musiałbym zerknąć. Niewiele nim robiłem jak na razie, ale nie pamiętam wizjera, więc chyba musiał być dosyć intuicyjny

| OlyJedi Awatar Dag
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    a może pójdźmy na całość?

ILFORD DELTA 3200

http://www.pbase.com/cameras/ilford/delta_3200

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Witam kliszaków

Na spotkaniu w Łodzi robiłem Kodakiem T-Max 400.
    Do tej pory ( 20-lat) pracowałem na stałym zestawie ORWO 22DIN lub HL-ka i D76(1+1).
    Zawsze wiedziałem co wyjdzie, a teraz jestem głupi jak but .
    Doradźcie w czym to wywołać. Nie chciałbym zmarnować filmu z takiego spotkania.
    Ma to być jednocześnie test do przejścia na stały zestawik: film + wywoływacz + czas.
    Będę wdzięczny za uwagi z własnej praktyki.
    Może ktoś ma jakieś pliki ze swoich fotek testowych.
    Z góry dziękuję.