Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Czyszczenie Martycy w OMD-M5

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar macieknr1
    Mieszka w
    DUBLIN ( Polakowo )
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    To na mokro ja trza, kazdy zaklad parajacy sie tym to robi.

pozdro
    Dzieki a czy moze zna ktos jakies inne miejsce blizej centrum Krakowa.

| OlyJedi Awatar KoValus
    Mieszka w
    Kraków NH
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria
    W Fotopanoramie na ul. Westerplatte też czyszczą matryce. Niestety nie korzystałem z ich usług, więc nie mogę się wypowiedzieć o rzetelności.

Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Może troszkę późno z poradą, ale zrobiłem sobie szpatułkę owiniętą materiałem do czyszczenia obiektywów i nasączyłem alkoholem izopropylowym. Znikają wszelkie plamy. Oczywiście wcześniej gruszką wydmuchałem wszelkie lotne paprochy. Najlepszy jest odkurzacz ustawiany na słabe zasysanie. Trzeba zmywać BARDZO! delikatnie bo matryca jest "pływająca". Robiłem to wielokroć nawet w terenie i matryca nadal bez zmian. Alkohol izopropylowy można dostać w sklepach z materiałami medycznymi, wykorzystywany jest m/innymi do czyszczenia zęba podczas plombowania. Polecany jest również izopropanol, ale nie stosowałem. tym alkoholem czyszczę też szkła obiektywów. Nigdy nie stosuję wacików, zostawiają "kłaczki".

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fox47 Zobacz posta
    Może troszkę późno z poradą, ale zrobiłem sobie szpatułkę owiniętą materiałem do czyszczenia obiektywów i nasączyłem alkoholem izopropylowym. Znikają wszelkie plamy. Oczywiście wcześniej gruszką wydmuchałem wszelkie lotne paprochy. Najlepszy jest odkurzacz ustawiany na słabe zasysanie. Trzeba zmywać BARDZO! delikatnie bo matryca jest "pływająca". Robiłem to wielokroć nawet w terenie i matryca nadal bez zmian. Alkohol izopropylowy można dostać w sklepach z materiałami medycznymi, wykorzystywany jest m/innymi do czyszczenia zęba podczas plombowania. Polecany jest również izopropanol, ale nie stosowałem. tym alkoholem czyszczę też szkła obiektywów. Nigdy nie stosuję wacików, zostawiają "kłaczki".
    Izopropanol to właśnie alkohol izopropylowy . Ja kupowałem w sklepie z przyrządami optycznymi gdzie jest właśnie polecany do czyszczenia optyki. Najlepszy środek z tych co dotychczas stosowałem. Metoda czyszczenia jaką stosuję identyczna.
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez klikacz Zobacz posta
    A sam nie możesz? Przecież matryca jest na wierzchu.
    Matryca jest pod grubą miękką folią i nie należy jej (folii) zarysować. Matrycę uszkodzić nie sposób.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Miałem napisać metanol którego nie używałem a napisałem izopropanol - TAK TO JEST Z ALKOHOLAMI !

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fox47 Zobacz posta
    Miałem napisać metanol którego nie używałem a napisałem izopropanol - TAK TO JEST Z ALKOHOLAMI !
    Metanol u mnie na drugim miejscu po izopropanolu .
    Szkoda tylko, że ciemno się robi po wypiciu
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar henry1
    Mieszka w
    Stołeczne Miasto Poznań
    Siła reputacji
    328
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alnico Zobacz posta
    Metanol u mnie na drugim miejscu po izopropanolu .
    Szkoda tylko, że ciemno się robi po wypiciu

Gorzej widzisz, ale lepiej słyszysz.
    W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
    Popieram Stopkę Krakmana
    !

LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Metanol jest toksyczny i z tego powodu trudno dostępny, ale w porównaniu z izopropanolem w/g mnie bezpieczniejszy dla matrycy, gdyż szybciej paruje. Szybkie parowanie zmniejsza prawdopodobieństwo wpłynięcia ewentualnego nadmiaru alkoholu (wiem, trzeba uważać, by tego nadmiaru nie było, ale gdy istnieje fizyczna możliwość popełnienia błędu - zawsze prędzej czy później ktoś go popełni) pomiędzy matrycę a filtr antyaliasingowy. A takie wpłynięcie może być sporym nieszczęściem - sam alkohol wprawdzie stamtąd wyparuje, ale zanieczyszczenia które ze sobą zaniesie pozostaną.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    Metanol jest toksyczny i z tego powodu trudno dostępny, ale w porównaniu z izopropanolem w/g mnie bezpieczniejszy dla matrycy, gdyż szybciej paruje. Szybkie parowanie zmniejsza prawdopodobieństwo wpłynięcia ewentualnego nadmiaru alkoholu (wiem, trzeba uważać, by tego nadmiaru nie było, ale gdy istnieje fizyczna możliwość popełnienia błędu - zawsze prędzej czy później ktoś go popełni) pomiędzy matrycę a filtr antyaliasingowy. A takie wpłynięcie może być sporym nieszczęściem - sam alkohol wprawdzie stamtąd wyparuje, ale zanieczyszczenia które ze sobą zaniesie pozostaną.
    Muszę to sprawdzić przy okazji bo odniosłem odwrotne wrażenie. Tak na chłopski rozum wydaje mi się, że masz rację, może więc alkohole zamieniłem przypadkiem.
    Szwarc, mydło i powidło