Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Wątek: GX7 + 1.7 20mm II jak uzdrowić system

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

GX7 + 1.7 20mm II jak uzdrowić system

Szanowni

Pisze do Was amator, zwykły użytkownik ,który aparatu używa często ale nie nosi go w kieszeni „do sklepu”.
    Moje pstrykanie to przyroda (sporo jeżdżę na rowerze) spacery z rodziną i….. no właśnie dzieci.

Syn dostrzelał już do 3 latek a nie dawno jak rok temu zmieniłem system na 4/3 kupując kitowego GX7 i po 2 miesiącach zmieniając 14-42 na 20mm 1.7 II.
    Założenie było takie że skoro 80% fotek to ujęcia dziecka (drugie w drodze) to zależy nam na dobrym rozmyciu tła, miękkich barwach i szybkości AF co by nie mieć samych smug na kadrach.
    Aparat był kupiony z mocnym nastawieniem na kręcenie filmów – dla nas rzecz bezcenna.
    Po przesiadce z D80 odczuliśmy właściwie same plusy – jakość zdjęć świetna (w nikonie też była stałka), budowa wzrorowa, ilośc funkcji aż za duża – jak wspomniałęm aparatu użytkujemy dla przyjemnosci.

Niestety z biegiem czasu pojawiły się i kłopoty i nowe potrzeby.
    1. AF z zdjęciach – na początku tego nie odczuwaliśmy ale w trybie wielopunktowym bardzo często po prostu gubi plan
    2. Brakuje możliwości zrobienia „bliskiego makro” – czasami jakiś kwiatek czy pszczoła świetnie się komponują ale niestety obiektyw trzeba oddalić
    3. Brakuje teraz możliwości delikatnego zbliżenia, syn zaczął buszować i fajnie jednak było by móc go nagrywać nie biegając cały czas za nim (to samo w przyp. robienia zdjęć) - słowem mały zoom bardzo wskazany
    4. Uwaga estety – przy nagrywaniu filmów niestety słychać AF szkła
    5. AF na filmach jest już kompletnie nieprzewidywalny - to nasza największa bolączka

• Często nie jest w stanie śledzić ustawionego obiektu (gubi go)
    • Bywa że po zgubieniu „ostości” nie jest w stanie spowrotem wyostrzyć tego samego kadru, dopiero po ruszeniu aparatem na inny plan aparat ostrzy a ja wracam do pierwotnego ujęcia

No i zacząłem się zastanawiać co z tym zrobić, zmienić obiektyw, zmienić aparat?

I teraz zagwozdka

Całkiem przypadkiem będąc w jednym z marketów Elektro, wdąłem się w rozmowę z Panem który miał trochę wiecdzy ad Panasa (przynajmniej tak mi się wydawało) i On oznajmił że AF to znany problem w tym obiektywie, moim problemem nie jest puszka ale szkło.
    Namawiał mnie na rozejrzenie się za 12-35
    Problem jest taki że nie potrzebuję dziury 12mm - ta 17mm mi w zupełności wystarcza, wolał bym mieć w zamian lepsze światło ewentualnie lepszy zakres zooma)
    Z drugiej strony powyższe szkło to 3,5tyś co każe mi się zastanowić czy jest sens wywalać taką gotówkę gdy można mieć LX100 który wydaje się trafiać w potrzeby.

Niestety nie mam żadnego doświadczenia z LX100 ani z innymi obiektywami 4/3, obiketyw ma być jeden, przestałem się oszukiwać iż pisana jest mi zmiana obiektywów w zależności od potrzeb.
    Czy możecie mi doradzić jakie będzie najrozsądniejsze rozwiązanie?

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria
    panas 14-140 ten jasniejszy, cena przystepna ( uzywka ), szklo bardzo fajne i szybkie
    zakres ogniskowych zalatwia 99 % potrzeb
    niestety nie ma macro
    w reklamach panasa jest opisywany jako obiektyw do video
    takie "prawie" wszystko w jednym
    dodatkowo masz stabilizacje w trybie video, ktorej nie bedziesz mial ze szklami Olympus
    Ostatnio edytowane przez viruuss ; 25.01.15 o 13:53
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Jak ma być jeden obiektyw i z dobrym światłem + zoom to nie będzie łatwo (tanio) i światło 2.8.
    Rozpatrzyłbym jednak dokupienie Olympusa mZD 45mm f1.8 i zmiana obiektywów w zależności od potrzeb. Zyskasz na przybliżeniu, dobre światło, pewnie lepszy AF i cena powiedzmy znośna.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi Awatar MikolajN
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Jak ma być jeden obiektyw i z dobrym światłem + zoom to nie będzie łatwo (tanio) i światło 2.8.
    Rozpatrzyłbym jednak dokupienie Olympusa mZD 45mm f1.8 i zmiana obiektywów w zależności od potrzeb. Zyskasz na przybliżeniu, dobre światło, pewnie lepszy AF i cena powiedzmy znośna.
    Obiektyw Olka w body Panasia = brak stabilizacji!

Kup 12-35 f2.8. Bardzo dobry obiektyw i bardzo uniwersalny. CO prawda nie jest mały, ale coś za coś. Zastąpi Ci kilka szkieł. Co do zdjęć makro to sam tryb w aparacie nic nie da jeżeli szkło ostrzy od 25cm. Zakup zwykłego szkła o dłuższej ogniskowej też nic nie da bo z reguły takie szkło będzie mieć jeszcze większą odległość od punktu ostrzenia. Do makro to obiektyw makro i tyle Choć 12-35 tak jak 12-40 Olympusa ma minimalną odległość 25cm przez co na ogniskowej 35mm będzie już ładnie i blisko a do tego w samym body masz opcję telekonwertera x2

Masz świetne body, więcej niż bardzo dobre. Nie było tanie więc nie żałuj na obiektywie, sprzedaj kit za kilka złotych i kup 12-35 f2.8. używkę za poniżej 3 tys można kupić.

Co do AF w 20mm1.7 to jest on dość wolny i niestety głośny jak diabli. To dlatego go nie kupiłem. Szkła olka są cichsze i szybsze aczkolwiek Panasonikowy 12-35 f2.8 nie ma tej wady ponoć.
    Wyłącz też tryb wielopunktowy AF. Lepiej sprawdzi się centralny + detekcja twarzy. Wielopunktowy przy powolnym AF w obiektywie nie sprawdzi się.

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MikolajN Zobacz posta
    Obiektyw Olka w body Panasia = brak stabilizacji!
    Panasonic GX7 ma stabilizowaną matrycę.

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria
    ale nie w trybie video

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez viruuss Zobacz posta
    ale nie w trybie video
    Nie, w trybie video z obiektywami Olympusa ? czy w ogóle nie w trybie video (np. z panasem 20 1.7), tak z ciekawości pytam.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 25.01.15 o 14:40

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ok sortując moje spostrzeżenia - 14-140 odpada - za wielki i nie potrzebuję aż takiego przybliżenia.

A teraz spostrzeżenia "teoretyka".

12-35 ma stałe światło 2.8 i odległość ostrzenia 25cm
    LX100
    24-75 i światło 1.7 przy max dziurze (czyli prawie to co mam obecnie) oraz 2.8 przy 75mm, ostrzenie od 3cm, cena ta sama co samego szkła 12-35, jak dodac kilka pierdół typu 4K to wychodzi na to że powinien być najlepszą opcją.

Czy ja coś pomijam, coś gdzie LX100 znacznie ustępuje GX7 ?

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria
    Nie, w trybie video z obiektywami Olympusa ? czy w ogóle nie w trybie video (np. z panasem 20 1.7), tak z ciekawości pytam.
    stabilizacja matrycy w gx7 nie dziala w trybie video, nie ma znaczenia czy to szklo O czy P
    panas ma stabilizowane obiektywy, ta stabilizacja dziala zawsze

| OlyJedi Awatar MikolajN
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    W sumie tak - zapomniałem o tym wyjątku