Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 43 z 43

Wątek: GX7 + 1.7 20mm II jak uzdrowić system

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    macanie LX100 podobno uzależnia
    Ale na pocieszenie powiem Ci że gdy kiedyś do swojej E-P1 dokupiłem 20,1,7 to obiektyw tak się przyspawał do aparatu że nawet zapomniałem gdzie schowałem 14-42. 20stką dło się zrobić wszystko - dało się i mocno wycropować (to ostry obiektyw i daje dobry ostry rysunek) jak i łatwo nim robiło się zdjęcia do panoramek.

Myślę że warto popracować jeszcze trochę z tym systemem
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jasand Zobacz posta
    FX 1000 kamera Sony ?? Coś nie kumam
    A Ty tak miałeś GX7 , 12-35 mm , LX100 czy tylko na postawie opisów z sieci ???
    FZ 1000 mialo byc - taki UZ z jasnym obiektywem od Panasia i 1" matryca. GX7 nie mialem ale mam GM1 i EM5 a 12-35 mialem AFAIR jako druga osoba w kraju (przynajmniej z lokalnej dystrybucji). LX'em tylko sie bawilem ale mialem RX'a, ktory wg testow jest optycznie lepszy, i wiem jak daleko mu do 12-35

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Tak przypadkiem trafiłem na ten temat, przeczytałem i tak postanowiłem coś dodać odnośnie rozmytego tła. Fajne obiektywy z Panasia czy Oly kosztują sporo, ja natomiast znalazłem inne wyjście, które mi osobiście daje zadowalające efekty. Tak samo, jak autor tematu przesiadłem się z Nikona D80 na GX7 . W Nikonie używałem starych stałek manualnych 50/1.8 AI-S i 85/2.0 AI-S. Bardzo mi się podobały efekty z tych szkieł i postanowiłem je zaadoptować do GX7. Przejściówka kosztowała 100zł i nadal cieszę się tymi szkłami. Co prawda ogniskowa się wydłużyła ale mnie jak i mojej żonie bardziej podobają się zdjęcia z tych stałek, niż z kita 14-42. Fakt - ja lubię się bawić sprzętem foto i manualna zabawa daje mi dobrą zabawę. Czy autor tematu jest gotowy na takie zabawy to już musiałby sam sprawdzić, ale kupując m4/3, to trochę jak z lustrem - do uzyskania odpowiedniego efektu trzeba jednak użyć odpowiedniego obiektywu. Polecam autorowi spróbować takie rozwiązanie. Efekty są super ale trzeba też coś z siebie dać .
    ps. inną zaletą jest cena starych szkieł - choć ostatnio chyba ludzie zauważyli, że stare nie znaczy złe, bo ceny jakby troszkę wyższe, niż kilka lat temu.