Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 43

Wątek: GX7 + 1.7 20mm II jak uzdrowić system

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Placek Zobacz posta
    Ok sortując moje spostrzeżenia - 14-140 odpada - za wielki i nie potrzebuję aż takiego przybliżenia.

A teraz spostrzeżenia "teoretyka".

12-35 ma stałe światło 2.8 i odległość ostrzenia 25cm
    LX100
    24-75 i światło 1.7 przy max dziurze (czyli prawie to co mam obecnie) oraz 2.8 przy 75mm, ostrzenie od 3cm, cena ta sama co samego szkła 12-35, jak dodac kilka pierdół typu 4K to wychodzi na to że powinien być najlepszą opcją.

Czy ja coś pomijam, coś gdzie LX100 znacznie ustępuje GX7 ?
    panas 14- 140/3,5-5,6 jest minimalnie wiekszy od panasa 14-42 ( sa dwa panasy 14-140)
    panas 12-35 jest fajnym szklem, tylko dla amatora ten zakres ogniskowych jest taki sobie ( za krotko, szeroko- ale roznica miedzy 12, a 14 dla mnie jest pomijalna)
    druga sprawa cena 12-35, 3k
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

| OlyJedi Awatar MikolajN
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Ok sortując moje spostrzeżenia - 14-140 odpada - za wielki i nie potrzebuję aż takiego przybliżenia.

A teraz spostrzeżenia "teoretyka".

12-35 ma stałe światło 2.8 i odległość ostrzenia 25cm
    LX100
    24-75 i światło 1.7 przy max dziurze (czyli prawie to co mam obecnie) oraz 2.8 przy 75mm, ostrzenie od 3cm, cena ta sama co samego szkła 12-35, jak dodac kilka pierdół typu 4K to wychodzi na to że powinien być najlepszą opcją.

Czy ja coś pomijam, coś gdzie LX100 znacznie ustępuje GX7 ?
    Czy w takim razie nie taniej jest pójść w stronę XZ2 Olympusa? Taniej a w sumie niewiele gorzej. Matryca mniejsza ale reszta w sumie z grubsza ta sama

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MikolajN Zobacz posta
    Czy w takim razie nie taniej jest pójść w stronę XZ2 Olympusa? Taniej a w sumie niewiele gorzej. Matryca mniejsza ale reszta w sumie z grubsza ta sama
    szybkosc Af w xz2 nie powala, druga sprawa dostepnosc tego aparatu ?

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez viruuss Zobacz posta
    szybkosc Af w xz2 nie powala, druga sprawa dostepnosc tego aparatu ?
    Na allegro i OLX jest tego troszkę. Zawsze to 1,5 -2 tys w kieszeni! Niemniej mając GX7 poszedł bym w rozwój szkieł i techniki robienia zdjęć a nie szukał drogi na skróty. To super aparat a to że ma stabilizowaną matrycę i otwiera drogę do szkieł olympusa, cichszych i szybszych.

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria
    Na allegro i OLX jest tego troszkę. Zawsze to 1,5 -2 tys w kieszeni! Niemniej mając GX7 poszedł bym w rozwój szkieł i techniki robienia zdjęć a nie szukał drogi na skróty. To super aparat a to że ma stabilizowaną matrycę i otwiera drogę do szkieł olympusa, cichszych i szybszych.
    allegro, 2 oferty
    http://allegro.pl/aparaty-cyfrowe-11...nt=electronics
    olx- 1 oferta
    http://olx.pl/oferty/q-olympus-xz-2/
    temat niedawno przerabiałem , kolega chciał kupić z powodu słabej dostepności kupił w MM nikona P7800 ( czy coś w tym stylu) za 1399 (nowego)

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez viruuss Zobacz posta
    allegro, 2 oferty
    http://allegro.pl/aparaty-cyfrowe-11...nt=electronics
    olx- 1 oferta
    http://olx.pl/oferty/q-olympus-xz-2/
    temat niedawno przerabiałem , kolega chciał kupić z powodu słabej dostepności kupił w MM nikona P7800 ( czy coś w tym stylu) za 1399 (nowego)
    A coś nie tak z tymi ofertami? Nie rozumiem, czy to co napisałeś to plus czy minus? Spodziewałeś się wersji ze złotymi guziczkami?

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria
    A coś nie tak z tymi ofertami? Nie rozumiem, czy to co napisałeś to plus czy minus? Spodziewałeś się wersji ze złotymi guziczkami?
    nie sprawdzałem, tylko nie jest tego wiele

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Aj tam, nieważne. Wracając do wątku, nie szukał bym zmiany aparatu mając tak świetne body. Polecam 17mm Olympusa albo 25mm Olympusa, choć do filmów to i kit zoom wystarczy...

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Aj tam, nieważne. Wracając do wątku, nie szukał bym zmiany aparatu mając tak świetne body. Polecam 17mm Olympusa albo 25mm Olympusa, choć do filmów to i kit zoom wystarczy...
    I znowu.
    Może jestem dziwny ale w moich realiach aparat po porstu leży napółce i czeka na "te" chwile.
    Kiedy jest sposobnośc ja lub żona łapiemy za sprzet i nagrywamy/focimy - nie myśląc "które szkło teraz". Czami od razu nagrywamy film bo zaraz będzie "za późno".
    Nie przeczę - body GX7 jest super i ma potencjał - choć i tak większośc zaawansowanych funkcji nie wykorzystuuję (korekty gamma itp) a tymczasem mam półśrodek - i wychodzi iż jest to wina niefortunnego połączenia.
    Z tego co piszecie nie będzie dobrego "zamiennika" dla mojej 20. Jedyne co to "dokupienie" szkła na inne okoliczności.

Na domiar złego znalazłem małe porównanie:
    http://www.eyalg.com/blog/2014/12/lx...mparison-test/

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    I znowu.
    Może jestem dziwny ale w moich realiach aparat po porstu leży napółce i czeka na "te" chwile.
    Kiedy jest sposobnośc ja lub żona łapiemy za sprzet i nagrywamy/focimy - nie myśląc "które szkło teraz". Czami od razu nagrywamy film bo zaraz będzie "za późno".
    Nie przeczę - body GX7 jest super i ma potencjał - choć i tak większośc zaawansowanych funkcji nie wykorzystuuję (korekty gamma itp) a tymczasem mam półśrodek - i wychodzi iż jest to wina niefortunnego połączenia.
    Z tego co piszecie nie będzie dobrego "zamiennika" dla mojej 20. Jedyne co to "dokupienie" szkła na inne okoliczności.

Na domiar złego znalazłem małe porównanie:
    http://www.eyalg.com/blog/2014/12/lx...mparison-test/
    Takie porównanie jest nic nie warte i świadczy jedynie o wyższości jabłka nad gruszką albo odwrotnie

Jeżeli jednak jesteś aż tak nakierowany na lx100 to sprzedaj gx7 i spokojnie wystarczy. Tyle, że wtedy i tak pewnie czegoś zabraknie W sumie jednak po co pytać o radę jak się nie oczekuje żadnej innej poza tą co ma się w głowie?