Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 68

Wątek: Jak najniższa głębia ostrości przy e-410, jaki obiektyw?

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez urzyszkodnik Zobacz posta
    Mark to u mnie wlasnie 5d stare to bym obstawiał wlasnie. Dozbierac na spokojnie i juz...
    A generalnie to należy sprostować co napisałeś.
    Stare szkła niesystemowe- wszystko tylko nie N chyba ze dupka bedzie dla N. Inaczej nie ma nieskończoności. Albo trzeba budować.
    Crop to mz szkoda kasy.nex lepszy bo mniejszy.

Wiertarka.
    Przy takim budżecie to i tak raczej mf zostanie tylko.
    O obrazek chodzi z reszta a nie o af.
    A w temacie - na d5100 nawet mf sie bawiłem i było super. Tyle ze z systemowymi szklami.
    D90 (tez kiedys dawno miałem) z reszta cenowo od 5d (nie miałem) a tak bardzo chyba teraz nie odstaje. Wiec wybór i tak prosty.
    Albo zabawa bokehem albo af przy takiej kasie.

Sumując: stare szkła za dwie dychy i 5D.
    Niezajechany 5D to i tak co najmniej 2000zł, D90 800-900zł. Różnica spora.

Można iść jeszcze niżej w kierunku D80, ale to już matryca nie taka, ale w sumie i tak lepsza niż w E-410. Wada zarówno D80 jak i D90 to brak pomiaru światła ze szkłami bez procesora (nawet z Nikkorami!) i brak ostrzenia na nieskończoność z m42.

Canon 40D - kosztuje 700-900zł. Mierzy światło ze wszystkim. Lepszy pomysł niż D80, a może nawet lepszy niż D90. Do tego na początek 50 1.8, potem 85 1.8 i za jakiś czas można przejść na 5D.

BTW. Dzisiaj kupiłem Canona FD 50 1.4. Podepnę toto do m43 i się zobaczy jakie efekty można z niego osiągnąć.
    Zapraszam do albumu i galerii

urzyszkodnik
    Gość
    Na pewno zabawa bedzie super
    Ja czasami do epl5 zapinałem N50mm F1,4G.
    Ostro i fajnie. Pierścień tylko ciut słaby. Starsze wole bo łatwiej kręcić
    Osobiście lubie bardzo heliosa wlasnie na moim olku.
    A z pierścieniami N50f2 z nikkormata. Canonowych szkieł nie mam. Moze jak sie zdecyduje na a7 to podobno fajna jest C50mm F1,2...

A co do puszek...i tak bym zbierał na ff.
    Jesli ludzie i bokeh, wyjścia nie ma.
    C na pewno wtedy pokaże pazurki

D90 - juz nie pamietam czy światło mierzy.
    Dawno było. Ale puszka fajna i warta polecenia. Ale jw - do szkieł systemowych tylko raczej.
    Na dziadku d40x tez stara optyką N sie bawiłem długo. Puszka daje rade. I jeszcze jest taniej chyba...
    Cropa z canona nie znam...
    Ostatnio edytowane przez urzyszkodnik ; 28.01.15 o 15:24

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Canonowych szkieł nie mam. Moze jak sie zdecyduje na a7 to podobno fajna jest C50mm F1,2...
    Na tego FD 50 1.2 to się czaję, ale póki co nie było okazji to pomyślałem że spróbuję z 1.4, a potem się najwyżej zmieni

urzyszkodnik
    Gość
    Do czego to zapniesz ?
    Aaaa
    Edyta mowi ze napisałeś juz wyzej.
    Stary sie robię....
    Portretowka bedzie czyli.
    Ostatnio edytowane przez urzyszkodnik ; 28.01.15 o 15:27

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Do czego to zapniesz ?
    Aaaa
    Edyta mowi ze napisałeś juz wyzej.
    Stary sie robię....
    Portretowka bedzie czyli.
    Na razie do E-M10. Faktycznie zrobi się portretówka. Docelowo tak sobie myślę że A7 kupię. Ale to jeszcze czas. Najpierw pewnie A6000 będzie po drodze. I jeszcze jakieś budżetowe szkła typu zoom by się przydały. 28-70 juz jest. Jeszcze 18-35 i jakieś tele muszą pokazać. A ja sobie w międzyczasie dozbieram 35 i 85 jakieś manualne, ale zoomy chcę mieć z AF. Jak się nie uda z A7 to na A6000 też powinno być fajnie

Awatar Benek
    Mieszka w
    Legnica
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    może się okazać że po prostu taniej kupić 5D i 85 1.8, czy 50 1.4 niż kombinować z E-410 i szukaniem szkła 0.95.
    Niezajechany 5d oraz używka 85/1.8 to koszt raptem 2500-3000 zł. Jeżeli chcesz bawić się tanio papierową GO to chyba właśnie taki zakup ma sens. Sam niedawno kupiłem taki zestaw i bardzo sobie chwalę. Codzinne fotografowanie to Olek i system szkieł m4/3, jeśli mam ochotę na zabawy z GO to biorę do ręki 5d+85/1.8.
    Ostatnio edytowane przez Benek ; 28.01.15 o 21:55
    Polska, cóż, to nie Śląsk, ale też tam ładnie, A. Sapkowski, "Boży wojownicy"

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ok Panowie, coś już wiem. Ogromne dzięki za odpowiedzi.
    Wychodzi na to, że Canon ma najtańsze obiektywy + duża opcja na upgrade w przyszłości. Za radą MAF odpuszczam A58 (dzięki za pomoc).
    5D mocno ciśnie, zobaczę czy uda się nagiąć budżet, to jest opcja ciekawa. 1200d? Mam szansę na tani zakup nówki, tylko pytanie czy da sobie radę.
    Jak wygląda głębia przy 50/1.8? Gdzieś wyczytałem, że od 3 metrów jest już nieskończoność, prawda to? Byłoby cienko, z 3 metrów nie obejmę sylwetki, a nawet jeśli to z ładnej GO zostaną resztki. Chyba.

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Wrócę do domu to postaram się znaleźć coś z 5D i 50 1.8 i 85 1.8

Awatar Benek
    Mieszka w
    Legnica
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

---------- Post dodany o 20:16 ---------- Poprzedni post był o 20:14 ----------

U góry masz zdjęcie z EF 50.1.4, na dole z 85/1.8. Wszystko oczywiście na 5d.

---------- Post dodany o 20:22 ---------- Poprzedni post był o 20:16 ----------

Z drugiej strony fajne rozmycie tła da się też uzyskać na APS-C czy na 4/3 i to niekoniecznie obiektywami o ogniskowej powyżej 50mm. Tutaj masz trzy zdjęcia - pierwsze NX200 + 45/1.8, drugie EM-5 + 45/1.8, trzecie NX200 + 30/2.

Polska, cóż, to nie Śląsk, ale też tam ładnie, A. Sapkowski, "Boży wojownicy"

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Fajne fotki Benek, dzięki.

OK, ktoś zdecydował za mnie z wyborem aparatu (biorę z siostrą). Nie dałem rady jej przetłuc do głowy, ze używany byłby lepszy i stanęło na:
    - 1200d + 1.8/50
    - A58 + 1.7/50 od Minolty lub Sony oryg. 1.8/50

Ja obstawiam jednak A58. Skoro mam do wyboru te dwa (musowo, raczej) to co wybrać do pełnego kadrowania sylwetek? Na Minolcie napisane jest, że powyżej 5 m jest już nieskończoność, czy to ma oznaczać, że gdyby modelka stanęła mi przed obiektywem np. na 4m, to nie będę miał już rozmycia za jej plecami? W manualach Zuiko np. od 10m wzwyż jest nieskończoność, tutaj mam niezły zawrót głowy.