-
z e410
myślę, że w e410 układ jest taki sam, w każdym razie ja miałem ten sam problem, piszą zresztą o tym w necie na forum dpreview (niestety nie mam linka), dotyczy głównie oświetlenia żarowego i scen o małym kontraście - czyli typowo w ciemnym pomieszczeniu.
Generalnie jeśli chodzi o zdjęcia przy świetle zastanym przede wszyskim pomaga zmiana trybu pomiaru światła na centralnie ważony (z reguły o jakieś 0,3-0,7 EV moim zdaniem) ESP daje bardzo zmienne efekty w zależności czy się coś jasnego nie znajdzie w kadrze
najlepsze efekty daje pomiar punktowy, ale trzeba wiedzieć co ma być w środku histogramu i blokować ekspozycję przed przekadrowaniem
jeśli chodzi o zdjecia z wbudowaną lampą to najczęściej stosuję kompensację flasha +0,7 do 1,0 - niestety może to trochę spłaszczać zdjęcie
co ciekawe korekta flasha nie jest konieczna przy użyciu fl-36r
generalnie światło wcale się aż tak bardzo nie zmienia pomiędzy ujęciami, więc szczególnie korzystając z lampy najczęściej używam trybu manualnego
Tagi dla tego wątku
Uprawnienia umieszczania postów