Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: E-510 - niedoświetlenie- ten typ tak ma??

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Ustaw ISO 400, tryb A, obiektyw otwarty na maks (daj w miarę szeroki kąt) i spróbuj zrobić zdjęcie...

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar zimny
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Przy tych parametrach ładnie doświetla.
    Bardzo mało przepałów, wręcz pomijalne.

Canon EOS-400D dobierał w trybie AUTO ISO - wartość 400
    Ten natomiast z uporem maniaka ISO 100. I dlaczego??
    Mierzi mnie, że raz zrobi dobre zdjęcie, dobierze odpowiednie parametry, czasem to nie wiadomo skąd wyssał pomiar światła

Raz również (przy ograniczonym wyborze ISO do 400 ustawionym w menu) dobrał ISO 1600.
    Zauważyłem również, że czasem błędnie dobierze WB, przy jednym z pomiarów ESP lub punktowym (nie pamiętam którym). W domu może jeszcze mam zdjęcie.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	p1040624_157.jpg
Wyświetleń:	303
Rozmiar:	243,1 KB
ID:	2772  

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Co do auto-iso się nie wypowiadam. Na zdjęciach widać, że brakuje światła z flasha do naświetlenia sceny. Eksperyment jak mniemam sprawę wyjaśnił.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar Harpo
    Mieszka w
    Ruda Śl.
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    No, elegancko Po jakimś czas dojdziesz do wprawy i z góry będziesz wiedział co i jak dobrać.
    "Amator martwi się o sprzęt,
    Profesjonalista martwi się o kasę,
    a Mistrz martwi się o światło."

Harpowe fotki

| OlyJedi Awatar zimny
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    harpo wszystko ładnie pięknie, ale aparat jednak sam powinien je bardziej doświetlać.
    Przy większych odległościach wychodzi mu to znacznie lepiej bez ingerencji.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	p1040595a_447.jpg
Wyświetleń:	287
Rozmiar:	217,4 KB
ID:	2775   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	p1040594a_210.jpg
Wyświetleń:	314
Rozmiar:	211,2 KB
ID:	2776  

| OlyJedi Awatar Harpo
    Mieszka w
    Ruda Śl.
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Nie do końca się zgodzę: w tych przypadkach aparat "wziął" światło z CIEMNEJ szafy i stąd lepiej doświetlona reszta pomieszczenia.
    Podejrzewam, że jeśli szafa byłaby biała, efekt nie byłby taki fajny.
    "Amator martwi się o sprzęt,
    Profesjonalista martwi się o kasę,
    a Mistrz martwi się o światło."

Harpowe fotki

Mieszka w
    Ząbki (Mazowsze)
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

E-510 niedoświetla

Od niedawna mam E-510 i zauważyłem, że wszystkie zdjęcia robione z użyciem automatyki aparatu zarówno przy świetle dziennym na wolnym powietrzu, jak i z fleszem w pomieszczenich, są niedoświetlone. Wszyskie wymagają ustawiania korekcji na +. Mam również kompakta Olympusa C-765, gdzie nie ma takiej sytuacji. Używam też analoga Pentax MZ-60 i tu każde zdjęcie jest jak brzytwa - nie ma się do czego przyczepić.
    Czy to jest taka przypadłość E-510? Czy muszę oddać go do serwisu?

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Pokaż przykładowe zdjęcia (z exifem!)
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar west73
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    Był już podobny wątek, może Ci pomoże:
    https://forum.olympusclub.pl/showthr...niedo%B6wietla

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar magnum
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Z moich testów wynika że problem jest z softem puszki który ingeruje w jpg. Zrobiłem kilka zdjęć testowych (raw+jpg) białej kartki papieru pomiarem punktowym. Ekspozycja według światłomierza na 0EV. Wynik jest taki że jpg z aparatu ma przesunięty histogram w prawo o jakies 0,5 EV a RAW ma histogram idealnie na środku. Ten sam test zrobiłem z korektą +2EV. Aparat sygnalizuje przepalenie całej powierzchni kadru (histogram + miganie przepalonych miejsc) natomiast RAW jest nieprzepalony i histogram jest prawie przy prawej krawędzi ale na nią nie wchodzi. Z tego wniosek że soft aparatu sam podbija o +0,5EV jpg w aparacie. Każde zdjęcie które ogladam w aparacie ma za bardzo przesunięty histogram w prawo względem RAWa. Mój wniosek jest taki że nie należy sugerować się histogramem ani miganiem przepaleń w podglądzie zdjęcia w aparacie a jedynie światłomierzem lub wprowadzać korekty +0,5 do +1EV względem histogramu.

Niby 0,5EV do 1EV wydaje się mało ale zrobiłem też kilka testów wyższych ISO (800 i 1600) i dobrze naświetlone zdjęcie (z korektami na plus) prezentuje się bardzo ładnie (nawet przy ISO1600) i nie ma co narzekać na szumy w olkach.

Może ktoś spróbuje ten sam eksperyment zrobić na e510 i zobaczymy czy to się potwierdzi.

A przy okazji to może ktoś też sprawdzi tryb LV bo on ma też jakieś odchyłki względem światłomierza a o histogramie w LV na żywo nie wspomnę bo mi cuda pokazuje i musze nad nim jeszcze posiedzieć.

Ten tekst dotyczy pomiaru punktowego, nie sprawdzałem jakich należy dokonać korekt przy innych metodach pomiaru. Ale myśle że mierząc na światła korekty będą podobne.
    Ostatnio edytowane przez magnum ; 18.03.09 o 00:15 Powód: Automatyczne scalenie postów

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów