"Przypadki" chodzą po ludziach. Próbowałem również po resecie aparatu dla świętego spokoju.Zamieszczone przez RadioErewan
"Przypadki" chodzą po ludziach. Próbowałem również po resecie aparatu dla świętego spokoju.Zamieszczone przez RadioErewan
Odświerzam temat
Drogi OLYMPUSIE - potrzebujemy nowe firmware do E410/510 naprawiające ten problem i to szybko ! Taki prezencik na święta by się przydał...
Ja problemu nie dostrzegłem. Nigdy mi nic nie wyszło niedoświetlone, ani prześwietlone.
A ja powiem, że problem mam... Nie wiem, czy zwalać go znowu na obiektyw... Część zdjęć wychodzi niedoświetlona i muszę kombinować w kompie... Dla mnie on niedoświetla. Jeżeli ma taki obiektyw to powinien sam dobrać migawkę i przysłonę, aby wszystko było ok, a nie jakiś zonk... Może faktycznie nowe oprogramowanie rozwiązałoby sprawę![]()
Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kasę, a mistrz martwi się o światło...
www.adamkrol.com
Temat wywoływany kilka razy: aparat nie doświetla, jeżeli fotografowane obiekty są dalej. Olympus wyszedł chyba z założenia, że lepiej niedoświetlone niż prześwietlone.
Pokażcie przykłady tego samego ujęcia robione E-510 i 400D czy inną konkurencją -porównamy.
"Amator martwi się o sprzęt,
Profesjonalista martwi się o kasę,
a Mistrz martwi się o światło."
Harpowe fotki
Przykłady zdjęć.
Wartości exif nie usunięte
WB, ISO - AUTO, S-AF, tryb P
Wykresy histogramów z lewej strony![]()
I tu jeszcze jedno
Jeden post nie przyjął więcej zdjęć
Przy zwiększeniu mocy błysku o +1 lub też zwiększeniu wartości kompensacji o +0,7EV daje lepsze rezultaty
ISO daj 400, nie AUTO. Najlepiej +0,3 EV i po kłopocie. Ja się przyzwycziłem, a nawet twierdzę, że dobrze naświetla- bez przepałów
PS. w fotce z biurkiem, przy "doświetleniu" z pewnością kartki i pisak byłyby przepalone.
Coś za coś. (a propos - światło mierzyłeś z kartki, która jest ok)
"Amator martwi się o sprzęt,
Profesjonalista martwi się o kasę,
a Mistrz martwi się o światło."
Harpowe fotki
Zobacz w aparacie po zrobieniu zdjęcia ile masz miejsc prześwietlonych i niedoświetlonych. Zawsze mam w równowadze kilka procent jednych i drugich i gdyby było jaśniej to prześwietleń byłoby więcej. Sam musisz zdecydować, czy chcesz więcej prześwietleń pierwszego planu i brak miejsc niedoświetlonych. Jeśli nie ma wielu jasnych powierzchni to będzie jaśniejsze zdjęcie. To samo miałem w kompakcie Canona. Też robiłem korektę ekspozycji zależnie od fotografowanej sceny. Z czasem wyczujesz w jakiej sytuacji należy zmienić ekspozycję, a w jakiej pozostawić bez zmian.
Jeśli chodzi o ostatnie zdjęcie to porażka
shadow - bardzo dużo niedoświetlonych
hilight- zero![]()