Jak autor wątku jest z moich okolic to z chęcią potowarzyszę w czasie sesji. Nigdy czegoś takiego nie fotografowałem, ale zapowiada się na niezłą zabawę![]()
Jak autor wątku jest z moich okolic to z chęcią potowarzyszę w czasie sesji. Nigdy czegoś takiego nie fotografowałem, ale zapowiada się na niezłą zabawę![]()
willow32: mam pytanie jako do fachowca, jak widzisz oświetlenie reklamy mebli pasujące do ich charakteru, tzn. meble do salonu, kuchni, do sypialni, pokój do pracy, etc.
Podam przykład - Tu jest co prawda rendering, ale o takie światło mi chodzi.
Juz przerabiałem wycieczkę z żoną do salonu, bo w katalogu zobaczyła coś ładnego, a rzeczywistość okazała się całkiem inna i szara.
Nie kupiliśmy tam nic.
Pytanie nie było do mnie skierowane, ale odważę się odpowiedzieć co nieco.
Generalnie to światło jest najważniejszą rzeczą w fotografii.
meble do sypialni - światło ciepłe, delikatne, miękki, światło poranka, ewentulanie sztuczne przytłumione, ale wtedy mebli nie widać ;D
kuchnia - sterylność połączona z chłodem, ostre światło
łazienka - podobnie jak kuchnia, z większym nastawieniem na sterylność, światło jednak cieplejsze niż w kuchni
Oczywiście do tego jeszcze dochodzi gra kolorów. Żółtą kuchnię kiepsko by się oświetlało zimnym światłem.
Jeronimo twierdzi że du.a ze mnie a nie fotograf, kiepsko swiatłem operuję itp. to ja się pytam, jaki ze mnie fachowiec??Zamieszczone przez Kris_1
ok, a teraz poważnienie jestem specjalistom od fotografii reklamowej, właściwie to słabo się na tym znam, wiem jedno, w tej kategorii potrzebne są ogromne ilosci światła.
-M by to obskoczył tym tyrystorkiem ale on jest magikiem poza nim nikt tak nie potrafi
Fotograf który robił zdjecia do katalogu na który daliście się nabrać, jest świetny i zasłużył napewno na premię od tego sklepu
no -M to mnie zaczyna przerażać![]()
http://www.robertnawara.digartfolio.pl/
E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5
Willow, przecież ja mówię o odwaleniu tandety![]()
-M ale on za to ma wziąść pieniadze chyba? Wiec nie ucz początkującego w zawodzie dziadostwaZamieszczone przez -M
![]()
http://www.robertnawara.digartfolio.pl/
E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5
Można zarabiać na świetnych zdjęciach ale najpierw albo trzeba zacząć robić świetne zdjęcia, albo zarabiać.Zamieszczone przez willow32
Ja bym podjechal do castoramy i kupil na stojaku 2 halogeny 500W - cena cos okolo 100 zl. Mozesz je ustawic jak chcesz (sa obracane), wysokość stojaka tez. Oczywiście swiatło nie kierowane bezpośrednio na mebel ale odbite (sufit, ściana). Jesli kolory ścian sa takie ze moga wplynąc na balans bieli a wiec i zafałszować faktyczną kolorystykę mebli to ustawisz biała duża karte papieru od ktorej odbijesz swiatlo (balans bieli bierzesz z pomiaru z kartki i po problemie). Małe halogeny 150W tez kupisz w castoramie za okolo (nei pamietam dokladnie ile ja placilem) 15zl.
Proponowane rozwiązanie ma 2 zalety:
- tanie
- swieci sie caly czas ( a nie błyska fleshem jak lampa) wiec mozesz spokojnie sobie po ukladac wszytsko co i jak zeby cieni nie było.
...był Olek jest A6000
Fachowiec to ze mnie zaden.Jednak jak trafisz na meble kryte politura,lub ta nowa moda lakierowania na bardzo wysoki polysk-powierzchnia jak zamoczona w wodzie, to bedzie zabawa ze swiatlem.Zastanow sie,czy HDR by sie nie sprawdzil.Meble są "antyczne", a raczej stylizowane na takie.
Znam takich co robią beznadziejne zdjęcia a dobrze na tym zarabiają.... wydaje mi się, że dzisiaj najważniejsza jest umiejętność sprzedawania, której niestety nie opanowałem (jeszcze?) w stopniu zadowalającym.Zamieszczone przez -M
Canon 85 f/1.2 mkII L w moim plecaku jest jak perła w chlewie.