Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 678
Pokaż wyniki od 71 do 78 z 78

Wątek: Zmiana systemu, co polecacie w 4/3?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    To już się staje zabawne. Gdzie się wyciera buty przed wejściem na forum?

@Fret, @urzyszkodnik, @nyny, @k@czy.. zacznijmy jeszcze raz, bez wymyślania niesamowitych teorii:

1. czy możecie mi łaskawie powiedzieć, czy AF kontrastowy daje sobie radę przy statycznych scenach po zmroku, w świetle zastanym ulicy?
    - Chodzi mi o to czy: z odległości 2-3 m będzie w stanie ustawić się na fotografowanej osobie, czy będzie miał ochotę "uciekać" na dalszy plan? (i ew. czy jest to realny problem)
    - nie śledzę poczynań Olympusa na tyle by wiedzieć czy matryce są tak samo oprogramowane w PM2, epl5 i e-m10, pomimo że sam element światłoczuły jest (ponoć) ten sam.

2. na drugie pytanie dot. "zafarbu" otrzymałem już odpowiedź przeczącą. Dziękuję.
    Uściślając: na DPR widziałem posty sugerujące że jest funkcja "cieplejsze kolory", której włączenie powoduje że kolory są podciągnięte tak, że w pewnych sytuacjach ludzie stają się "pomarańczowi". Moja wątpliwość była związana z tym, czy ta opcja wpływa na raw-a, czy to tylko opcja dla jpg.

Proszę odstosunkować się od mojego Nikona i umiejętności, bo one nie są poddawane ocenie i funkcjonują. Świadomie nie szukam 2-giego lustra w systemie, bo nie tylko ja będę jej użytkownikiem aparatu. Szukam 2-giej puszki z którą poradzi sobie jeszcze inna osoba niż ja, którą będę mógł wrzucić do plecaka wyprawowego lub zabrać gdy mam limit bagażu.

Tylko tyle. Gdzie sugeruję że "Olki" są kiepskie? Jakby tak było, to nie pytałbym się o konkretne modele. Chyba jesteście przewrażliwieni.
    D80 + 35/1.8G
    i szukam św.Graala..

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez BrunoQuestionable Zobacz posta
    To już się staje zabawne.

1. czy możecie mi łaskawie powiedzieć, czy AF kontrastowy daje sobie radę przy statycznych scenach po zmroku, w świetle zastanym ulicy?
    - Chodzi mi o to czy: z odległości 2-3 m będzie w stanie ustawić się na fotografowanej osobie, czy będzie miał ochotę "uciekać" na dalszy plan? (i ew. czy jest to realny problem)
    Tak .Daje rade.Mi nawet normalny AF w starym olku z ciemnymi szklami dawal juz rade.
    Jesli w nocy bedziesz focic osobe w burce to zaden nie da rady i bedzie uciekac w strone normalnosci.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Jeśli ramka AF w części będzie obejmować fotografowaną osobę, a część nachodzić będzie na tło, to ostrość może uciec na dalszy plan.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Tak .Daje rade.Mi nawet normalny AF w starym olku z ciemnymi szklami dawal juz rade.
    Jesli w nocy bedziesz focic osobe w burce to zaden nie da rady i bedzie uciekac w strone normalnosci.
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Jeśli ramka AF w części będzie obejmować fotografowaną osobę, a część nachodzić będzie na tło, to ostrość może uciec na dalszy plan.
    Dziękuję, o to mi chodziło, powinno być OK.
    D80 + 35/1.8G
    i szukam św.Graala..

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    200
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez BrunoQuestionable Zobacz posta
    TSzukam 2-giej puszki z którą poradzi sobie jeszcze inna osoba niż ja, którą będę mógł wrzucić do plecaka wyprawowego lub zabrać gdy mam limit bagażu.
    To kup taki, ktory sie tej drugiej osobie bedzie bardziej podobal.

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    To kup taki, ktory sie tej drugiej osobie bedzie bardziej podobal.
    pozdro
    No właśnie zapytałem o te, które się podobają . Teraz "głębokość portfela" zadecyduje.
    D80 + 35/1.8G
    i szukam św.Graala..

urzyszkodnik
    Gość
    Inaczej pytasz, inna odpowiedz.
    Wyjazdowo z auto programem, epl5 da rade az za bardzo. W zestawie dwa kity. Do tego polecam 17mmf2,8 w kieszeń.
    Małe to i lekkie. W samolocie w kieszeni kurtki zmieścisz.
    Na ulicy czarnego nie widac. Lampa jest w zestawie.
    Streeta zrobisz na pewno, ja wlasnie epl5 na ulice kupiłem.
    Widoczek tez spokojnie.
    Program auto działa super. Matrycowy bez problemow. Af...z kitem rożnie. Z w/w 17mm f2,8 zawsze mi działa.
    Odchylany ekranik - bez niego sie juz nie da zyc dotykasz palcem do ekranu i masz fote. Cyk i zrobione.
    Większych do podróży nie polecam. Styknie na pewno.

Do profesjonalnego użytku tez sie nada w odpowiednich sytuacjach. Umiejętnie użyty...da super jpg z puszki.
    Czasem balans mozna poprawić. To wszystko.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez urzyszkodnik Zobacz posta
    Inaczej pytasz, inna odpowiedz.
    Wyjazdowo z auto programem, epl5 da rade az za bardzo. W zestawie dwa kity. Do tego polecam 17mmf2,8 w kieszeń.
    Małe to i lekkie. W samolocie w kieszeni kurtki zmieścisz.
    Na ulicy czarnego nie widac. Lampa jest w zestawie.
    Streeta zrobisz na pewno, ja wlasnie epl5 na ulice kupiłem.
    Widoczek tez spokojnie.
    ...
    Przebiłem się przez manuale i rozsądek wskazuje na e-pl5, na początek z kit-em, a potem może 20/1.7 lub 17-ka o której piszesz ale to wyjdzie "w praniu". Pod koniec m-ca uzupełniam sygnaturkę.

Pozdrawiam i dziękuję
    D80 + 35/1.8G
    i szukam św.Graala..