To już się staje zabawne. Gdzie się wyciera buty przed wejściem na forum?
@Fret, @urzyszkodnik, @nyny, @k@czy.. zacznijmy jeszcze raz, bez wymyślania niesamowitych teorii:
1. czy możecie mi łaskawie powiedzieć, czy AF kontrastowy daje sobie radę przy statycznych scenach po zmroku, w świetle zastanym ulicy?
- Chodzi mi o to czy: z odległości 2-3 m będzie w stanie ustawić się na fotografowanej osobie, czy będzie miał ochotę "uciekać" na dalszy plan? (i ew. czy jest to realny problem)
- nie śledzę poczynań Olympusa na tyle by wiedzieć czy matryce są tak samo oprogramowane w PM2, epl5 i e-m10, pomimo że sam element światłoczuły jest (ponoć) ten sam.
2. na drugie pytanie dot. "zafarbu" otrzymałem już odpowiedź przeczącą. Dziękuję.
Uściślając: na DPR widziałem posty sugerujące że jest funkcja "cieplejsze kolory", której włączenie powoduje że kolory są podciągnięte tak, że w pewnych sytuacjach ludzie stają się "pomarańczowi". Moja wątpliwość była związana z tym, czy ta opcja wpływa na raw-a, czy to tylko opcja dla jpg.
Proszę odstosunkować się od mojego Nikona i umiejętności, bo one nie są poddawane ocenie i funkcjonują. Świadomie nie szukam 2-giego lustra w systemie, bo nie tylko ja będę jej użytkownikiem aparatu. Szukam 2-giej puszki z którą poradzi sobie jeszcze inna osoba niż ja, którą będę mógł wrzucić do plecaka wyprawowego lub zabrać gdy mam limit bagażu.
Tylko tyle. Gdzie sugeruję że "Olki" są kiepskie? Jakby tak było, to nie pytałbym się o konkretne modele. Chyba jesteście przewrażliwieni.