Jaki k... zafarb skóry?? Istotnie, jest legendarny. Pierwsze słyszę o takim problemie.
Jaki k... zafarb skóry?? Istotnie, jest legendarny. Pierwsze słyszę o takim problemie.
Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra
Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++
Zafarb skóry? Może ten sam, co mnie drażnił w D5100 właśnie, aż głupi po roku doszedłem że to sprawka D-Light. W nowych Olkach wychodzi podobny efekt jak przesadzisz z korektą krzywych.
Swoją drogą, D5100 można parę rzeczy zarzucić (co raczej jest kwestią pozycjonowania niż niedoróbek) ale nie kiepską matrycę...
"...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."
To nie zafarb, niektórzy po prostu mają prosiakową skórę![]()
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Otrzymałem 1-2 na temat oraz garść szyderstw, ale myślę że jest to kwestia poziomu kultury i braku umiejętności czytania ze zrozumieniem. Pytam o konkretne modele Olympusa, a otrzymuję miałkie porady typu "kup sobie puszkę z dolnej półki od Nikona".
Dalej jest jeszcze ciekawiej: czepiacie się że dostrzegam różnicę pomiędzy CCD a CMOS-em. Tak, widzę to na odbitkach. Co więcej widzę jaka jest różnica pomiędzy Nikkorem a Sigmą w tych samych warunkach.
Jak dla mnie temat do pozamiatania przez moderatora.
Ostatnio edytowane przez BrunoQuestionable ; 9.02.15 o 01:59
D80 + 35/1.8G
i szukam św.Graala..
A co powiesz o gosciu, ktory wchodzi do lokalu, przysiada sie do twojego stolika, gdzie siedzisz ze starymi znajomymi, pijecie sobie zimne piwko i pacjent zaczyna w ten sposob:
"Gadac mi tu szybko - ktore piwo najszybciej mnie trzepnie na wysokosci 3500m.n.p.m - ale takie male, w zielonej butelce z odkrecanym kapslem? Niekoniecznie zaraz je kupie, bo musze jeszcze jeszcze zrobic zapasy na zime, ale kto wie - moze to bedzie cos, co wy pijecie? No i czy prawda jest, ze po tym waszym piwie to sie rzyga jak kot? I czy trzeba brac Alka-Setzer na drugi dzien?"
Kulturka, prawda?![]()
Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++
Przysiada sie i zeby fajnie było, mowi ze wszyscy przy stoliku sa niekompetentni...
A co do d5100 to pociągnę temat.
Miałem dwa. Rownolegle z d700, z zapiętym N17-55 f2,8 kotlety robil ten aparat.
Widoczki tez. I dawał rade bardzo dobrze.
Brakuje Ci umiejętności po prostu. Polecam szeroki kadr albo cos takiego.
Poważnie i z szacunkiem.
A co do Twojego d80, to chyba każda robiona teraz puszka, zjada go na śniadanie.
Nie miałem co prawda, ale długo d90 męczyłem ktory jest pozycjonowany o szczebelek wyzej...
No i skoro jestes taki wymiatacz, to wiedzialbys od razu ze maja identyczny system AF.
Malo tego, wszystkie maja jeden problem, posiadaja ta znienawidzona przez Ciebie matryce CMOS notabene bardzo zblizona do tej z D5100...
I jakbys zamiast bajek poczytal fakty, to wiedzialbys tez, ze zafarbu zadnego nie ma (jesli sie poprawnie naswietli kadr).
A dostrzegasz?
Slepy test zrobisz?
WOW, no to juz jest bardz intrygujace, i tak kazda sigma i kazdy nikkor taka roznice robi?
Pokazesz?
pozdro
---------- Post dodany o 08:51 ---------- Poprzedni post był o 08:49 ----------
Niezaprzeczalny fakt, no ale do tego trza dorosnac
Tyle, ze D90 to juz pierwszy CMOS, i faktycznie na niskich ISO DR wzgledem D80 i jego CCD to kiepsko wyglada.
pozdro
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
Tak czy siak d90 iso ma niskie. Detali w cieniach w sumie brak. Mikrokalibracji niet. Moduł af taki se.
Poza tym to fajne foty robi. W raw. Jak sie człowiek nauczy i wykorzysta co fabryka dała.
Kolory sie suwakiem robi. Bez fotoszopka. Ja na aperture3 czyli bez wodotrysków...
Wszystko czego nie ma d80 i d90, ma każdy nowy Olek, N, C, P ...
Tak wynika z moich obserwacji.
Dziwne jest Twoje podejście do kultury. Kultura wymaga, żeby szanować czas osób, które maja Ci pomóc. Jeśli masz problem z kolorystyką zdjęć, to kultura wymaga dołączenia kilku przykładów. Forumowe szklane kule już dawno się potłukły, a na wyszukiwanie opisu problemu w guglu nikt nie będzie tracił energii. Jeśli dobrze się domyślam o co Ci chodzi, to problem nie leży po stronie sprzętu.
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.