chyba dobrze kombinujeszZamieszczone przez -M
![]()
chyba dobrze kombinujeszZamieszczone przez -M
![]()
http://www.robertnawara.digartfolio.pl/
E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5
Czemu? Jestem ambitny (przynajmniej na początkuZamieszczone przez lgrabun
).
Kolorowe odbitki z kuwety?
Tez nie przypuszczam. To nie jest taka "zabawa" jak z BW.
Pobaw się lepiej slajdami i koniecznie spróbuj Velvii!
Ciekawe, jak zareagujesz na kolorystykę![]()
Praca niewarta zachodu, uwierz, pewno dlatego tak czarno-białe sobie liczy za kolorową odbitkę z powiększalnika...Zamieszczone przez suchar
Ja też nie sądzę. To zbyt skomplikowany proces, by w kuwetach robić kolor. To się totalnie nie opłaca. Musiłbyś przerabiać gigantyczne ilości zdjęć, żeby to miało sens. Chemia do procesu C-41 jest droga i szybko się starzeje.Zamieszczone przez suchar
Możliwe. Jeśli wciągnę się w ciemnię czarno-białą, to może kiedyś spróbuję też z kolorem. Bo w sumie czemu nie. Niewykluczone, że nie warto.Zamieszczone przez lgrabun
Tyle razy zawiodłem się na "aparatowych" światłomierzach, że kiedy tylko mogę używam zewnętrznego Gossena.
Canon 85 f/1.2 mkII L w moim plecaku jest jak perła w chlewie.
a ja często manualeyeZamieszczone przez Magus
a ja nie lubie piwa
-M Ty to jesteś jakiś manualista, wszystko manualnie robisz![]()
http://www.robertnawara.digartfolio.pl/
E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5
Bo ja dzieci robię a to tylko manualnie możnaZamieszczone przez willow32
A tak poważniej.
Kiedyś się rzuciłem na tryb A, okazało się, że pomiar światła w serii klatek dawał inne nastawy, dzięki czemu każde zdjęcie z serii musiałem inaczej obrabiać. To nie na moje nerwy, już wolę sam coś skaszanić przy ustawieniach (ostatnio przestawiłem pierścień przysłony przy ustawianiu ostrości i całą seryjkę tak zrobiłem, fajne "kredki" wyszły w bokehu).
Do tego ja robię w jpg, więc albo dobrze wszystko ustawię, albo mam kichę a nie zdjęcia. A dobrze ustawić i mieć powtarzalność nastaw to tylko w manualu albo przy zabawie z blokadą ekspozycji... a to i tak dodatkowe klikanie.
Ktoś pisał o czasie, że to dodatkowe pokrętła... zgodzę się, ale ja ustawiam te pokrętła w drodze między aparatem w "zwisie" i aparatem przy oku, ustawiam na bieżąco robiąc zdjęcia, bo cały czas mam wszystko w wizjerze. Czasami ustawiam nie robiąc zdjęć, bo widzę je na górnym lcd'ku. Mam już palce zintegrowane z pokrętłami, ostatnio dałem komuś na chwilę E1 do zabawy. Gdy zapytał, gdzie się ustawia balans bieli to pokazałem mu tylko palcami, gdzie musi szukać przycisku bo za chiny nie potrafiłem wyjaśnić inaczej.
I na zakończenie - większość swoich zdjęć zrobiłem OMką, gdzie jedynym udogodnieniem był pomiar światła (który i tak trzeba było przefiltrować przez własny rozum i oczy, szczególnie po upadku, po którym się zacięła dźwignia pomiaru na punktowym)