Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Adobe Lightroom 6 - a jednak będzie!

  1. #1
    | OlyJedi Awatar gietrzy
    Dołączył
    Feb 2010
    Mieszka w
    Kielcach
    Posty
    5.013
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

    Adobe Lightroom 6 - a jednak będzie!

    Wycięli za to wsparcie dla 32 bitowych systemów, na których nie zainstalujemy Szóstki; tylko 5.7.1 / mobile.
    Kompatybilność z nowymi systemami ogłaszają zazwyczaj w dniu premiery nowych systemów.
    Ufff

    Ps dla formalności: Windows 7, OS X 10.8 i nowsze.

    https://blogs.adobe.com/lightroomjou...lightroom.html
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

  2. #2
    Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Dołączył
    Aug 2012
    Mieszka w
    Wrocław
    Posty
    2.818
    Siła reputacji
    213
    Moja galeria
    Czas powoli odcinać się od 32-bitów.

  3. #3
    +++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Dołączył
    Oct 2007
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Posty
    5.313
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    No niestety limit pamięci dla maszyn 32 bit to 4 GB. Lightroom dusił się z taką ilością pamięci. Pęcznieje ilość megapikseli w aparatach, a za tym idzie większa żarłoczność aplikacji. 64 bity dają większe pole manewru.

  4. #4
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Dołączył
    Aug 2006
    Mieszka w
    Kraków
    Posty
    1.783
    Siła reputacji
    70
    Moja galeria
    A co, jeśli komuś wystarczało 4gb pamięci i 32bitowy system (choć 32bity to bez tricków wykorzysta do 3gb)? Gdyby LR był softem darmowym - ok, mogą mieć fochy jakie tylko chcą. Ale ludzie płacą i... Nie dostaną*tego, czego mogliby oczekiwać.

  5. #5
      | OlyJedi Awatar grizz
    Dołączył
    Jun 2005
    Mieszka w
    Kraków
    Posty
    12.856
    Siła reputacji
    161
    Moja galeria
    Zaraz, zaraz 32 bitowe procesory ostatnio debiutowały w hmm 2006 r.?

    Biorąc pod uwagę sensowną konfiguracje do obrabiania zdjęć (użytkowników, którzy kupują takie programy jak AL)… to ile z nich może mieć jeszcze mieć 32 bitowe maszyny?

  6. #6
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Dołączył
    Aug 2006
    Mieszka w
    Kraków
    Posty
    1.783
    Siła reputacji
    70
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Zaraz, zaraz 32 bitowe procesory ostatnio debiutowały w hmm 2006 r.?

    Biorąc pod uwagę sensowną konfiguracje do obrabiania zdjęć (użytkowników, którzy kupują takie programy jak AL)… to ile z nich może mieć jeszcze mieć 32 bitowe maszyny?
    Niby racja, ale 32bity to debiutowały ostatnio w 1985 roku, potem to była ciągłość*serii

  7. #7
      | OlyJedi Awatar grizz
    Dołączył
    Jun 2005
    Mieszka w
    Kraków
    Posty
    12.856
    Siła reputacji
    161
    Moja galeria
    Chodziło o debiut jakiejś nowej linii

    Sztuczne wydłużanie wsparcia jest puszczaniem pary w gwizdek… czy to w projektach os czy komercyjnych

  8. #8
    | OlyJedi
    Dołączył
    Mar 2008
    Mieszka w
    śląsk
    Posty
    2.347
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez salvadhor Zobacz posta
    A co, jeśli komuś wystarczało 4gb pamięci i 32bitowy system (choć 32bity to bez tricków wykorzysta do 3gb)? Gdyby LR był softem darmowym - ok, mogą mieć fochy jakie tylko chcą. Ale ludzie płacą i... Nie dostaną*tego, czego mogliby oczekiwać.
    Przecież nikt na siłę na tego Lightrooma 6 nikomu się nie każe przesiadać? Komputer z procesorem 64 bit kosztuje teraz niewielkie pieniądze, system faktycznie trzeba kupić nowy. To wszystko są jakieś konkretne pieniądze, ale i tak w porównaniu z kosztem sprzętu foto relatywnie niewielkie (myślę że w 500zł się można zmieścić z używanym sprzętem znacznie wydajniejszym niż dowolny komputer 32 bit).
    Zapraszam do albumu i galerii

  9. #9
    +++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Dołączył
    Oct 2007
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Posty
    5.313
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Przecież nikt na siłę na tego Lightrooma 6 nikomu się nie każe przesiadać? Komputer z procesorem 64 bit kosztuje teraz niewielkie pieniądze, system faktycznie trzeba kupić nowy. To wszystko są jakieś konkretne pieniądze, ale i tak w porównaniu z kosztem sprzętu foto relatywnie niewielkie (myślę że w 500zł się można zmieścić z używanym sprzętem znacznie wydajniejszym niż dowolny komputer 32 bit).
    Myślę, że chodzi nie tyle o zmuszenie do wyboru LR 6 jako takiego. Nowa wersja LR to niekiedy jedyna droga by poszerzyć spektrum obsługiwanych formatów RAW z nowych aparatów.

  10. #10
    | OlyJedi Awatar wulf
    Dołączył
    Apr 2008
    Mieszka w
    Kraków
    Posty
    647
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Myślę, że chodzi nie tyle o zmuszenie do wyboru LR 6 jako takiego. Nowa wersja LR to niekiedy jedyna droga by poszerzyć spektrum obsługiwanych formatów RAW z nowych aparatów.
    A nowe aparaty to nowe matryce. Już mają w ch. mpix a zaraz Canon wypuści piątkę z 50mpix i jakoś nie mam złudzeń że stara maszyna uciągnie mi w jakimś rozsądnym czasie obsługę rawa który będzie miał 50Mb.
    Koszt zakupu programu w porównaniu do 2000 na nowy komputer jest w zasadzie pomijalny.
    bezbagnetowiec z mianowania

Podobne wątki

  1. Adobe Lightroom 6/CC
    By gietrzy in forum Cyfrowa ciemnia
    Odpowiedzi: 83
    Ostatni post / autor: 1.03.20, 01:37
  2. [Adobe Lr] Adobe Lightroom 5 Tips & Tricks Round-Up
    By mareksopl in forum Ciekawe strony www
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 27.08.14, 08:32
  3. Adobe Lightroom Version 1.4 na 1.3.1
    By Mirek54 in forum Cyfrowa ciemnia
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 15.07.08, 23:17
  4. [Adobe Lr] Adobe Lightroom - ciemnia cyfrowego fotografa, cz.
    By black_bird in forum Porady dotyczące fotografii
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 29.04.08, 08:20

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.