Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 40

Wątek: Czy warto...ZD 50-200mm

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    jvad to taki trochę ekstremalny ale dobry przykład.
    To facet który siedzi w krzakach po kilka czy kilkanaście godzin dla tej jednej jedynej klatki, nie mówiąc o dniach przygotowań. 99% ludzi sobie w takiej sytuacji odpuści.
    Nie można też powiedzieć że dłuższa ogniskowa nie mogłaby pomóc. Gdyby jvad miał to samo szkło ale o 200mm dłuższe to pewnie zbudowałby schron dalej i wykorzystał dodatkowe mm ogniskowej.
    To jedynie pokazuje że można się spiąć dla ekstra foty nawet z takim "krótkim" szkłem.
    Ja w ogóle myślę że jak jvad jeszcze rozwinie swój talent to mu 14-54 starczy... a za kilkanaście lat fiszaj Szacuneczek...ja nawet już tych fot nie oglądam żeby się nie denerwować...

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Ja w ogóle myślę że jak jvad jeszcze rozwinie swój talent to mu 14-54 starczy... a za kilkanaście lat fiszaj Szacuneczek...ja nawet już tych fot nie oglądam żeby się nie denerwować...
    no, jakby nie mył się przez dwa tygodnie, wysmarował błotkiem i ćwierkał po ptasiemu to faktycznie jest to możliwe.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lessie
    jvad to taki trochę ekstremalny ale dobry przykład.
    To facet który siedzi w krzakach po kilka czy kilkanaście godzin dla tej jednej jedynej klatki, nie mówiąc o dniach przygotowań. 99% ludzi sobie w takiej sytuacji odpuści.
    Ale takie fotki zawsze się tak robi... chcą miec dobre zdjecia przyrody trzeba czatować...

Cytat Zamieszczone przez Jeronimo
    to chyba nie najlepszy przykład... bo czesc zdjec jest robionych nikonem i jakas 300tka - o ile dobrze pamietam.
    A przelicz przez cropa 200@4/3 i 300@APSc...
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz

Ale takie fotki zawsze się tak robi... chcą miec dobre zdjecia przyrody trzeba czatować...
    wiem...i właśnie to ma dodatkowy smaczek. Mam podobne jazdy z samolotami. Jak mogę stanąć na płycie obok wygaszonej maszyny to robienie fotek jest pryszczem...Ciekawie robi się dopiero jak masz szansę jedną na sto pod płotem, czekasz godzinę wcześniej a on się godzinę spóźnia, inny spotter skacze Ci po plecach bo walczy o każdy cm płotu itd...
    Albo na pokazach łapiesz moment mijanki przy prędkości jednej maszyny grubo powyżej 300km/h, czy odpalenie rakiet.
    Ale i tak uważam ptactwo za najwyższy stopień wtajemniczenia i poświęcenia....

Oleryk
    Gość
    Zawsze można fotografować...sikorki
    Fotografowanie dzikiego ptactwa, przygotowywanie zasadzki, oswajanie ptaków z obecnościa nowego elementu w krajobrazie i wreszci wielogodzinne polowanie na udany kadr jest wspanialą sprawą. Zapewne.
    Mnie na to raczej nie stać, więc chyba pozostanę przy sikorkach
    Właśnie dla ptaszków zamowilem 70-300, pewnie, że to nie 50-200 ale o wiele taniej

| OlyJedi
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    A ja do czytania gazet w kiosku bez wychodzenia z domu

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    o właśnie to o jvada mi chodziło! Ten co siedzi całymi dniami w krzakach. Jest fenomenalny.

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Kris_1
    A ja do czytania gazet w kiosku bez wychodzenia z domu
    musisz mieć blisko ten kiosk

ja coś czuję że będę miał oba...tzn że zamiast konwertera (EC-14) do mojego 50-200, kupię 70-300. Nie dość że cena podobna ( szkło nawet tańsze ) to zawsze to jeszcze jedno szkło, które mógłbym nosic na spacery i mniej dźwigać. Jedna rzecz mnie może powstrzymać.
    EC-20 - gdyby okazało się że na 600mm w kombo EC-20+50-200 ( po cropie ) światło jest takie samo jak na końcu 70-300, czyli f/5,6, lub nawet 6,3 to brałbym EC-20 bo da mi wtedy dokładnie to samo co 70-300 a znacznie szybciej + 800mm na ekstremalne przypadki, gdybym potrzebował....
    CZekam aż ktoś mi to sprawdzi po zakupie lub pojawieniu się EC-20 u nas.

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

50-200mm rulezzz

50-200mm + EC-20 przy 400mm (800mm) masz 7.1f to przy 300mm calkiem realne ze bedzie ~6,3f (zreszta do konca nie wiem bo sie zamotalem czytajac fora zagraniczne... )

jak juz bedzie EC-20 w PL to ja pewnie sie skusze... problem w tym ze nie ma jeszcze
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    nawet chyba 7,0 jest na 800mm...
    Dlatego ja też czekam na pojawienie się EC-20....
    Jeśli AF będzie działał jak z EC-14 a obraz się nie rozjedzie za bardzo to wolałbym tą wersję...Jeśli nie - 70-300 będzie kolejnym zakupem.
    Właśnie sobie przypomniałem że chyba powinienem pchnąć swojego 40-150....bo pewnie już go nie podepnę...