Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Olympus E-510 i problem z trybami S i M

Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Olympus E-510 i problem z trybami S i M

Witam,
    jestem świeżo upieczoną właścicielką olympusa,dopiero odkrywam jego funkcje i możliwości,ale mam duży problem z ustawieniami w trybie S i M.Otóż w tych trybach,nie wiem dlaczego ale nie mogę robić zdjęć,wychodzi tylko czarne tło i nic więcej.Kombinowałam na wiele sposobów i nie mogę dojść do rozwiązania.Chyba jest coś nie tak z ustawieniem kompensacji ekspozycji i nie mogę tego zmienić-jest ona ustawiona na -5,0 i nie wiem czy to jest jakieś ustawienie fabryczne czy może jakaś usterka aparatu.Czy ktoś może miał podobny problem?Proszę o jakieś rady,dzięki

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

Re: Olympus E-510 i problem z trybami S i M

Cytat Zamieszczone przez daria134
    Witam,
    jestem świeżo upieczoną właścicielką olympusa,dopiero odkrywam jego funkcje i możliwości,ale mam duży problem z ustawieniami w trybie S i M.Otóż w tych trybach,nie wiem dlaczego ale nie mogę robić zdjęć,wychodzi tylko czarne tło i nic więcej.Kombinowałam na wiele sposobów i nie mogę dojść do rozwiązania.Chyba jest coś nie tak z ustawieniem kompensacji ekspozycji i nie mogę tego zmienić-jest ona ustawiona na -5,0 i nie wiem czy to jest jakieś ustawienie fabryczne czy może jakaś usterka aparatu.Czy ktoś może miał podobny problem?Proszę o jakieś rady,dzięki
    jak to nie możesz jej zmienić?

Przycisk + pokretło i co się dzieje?
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    To oczywiście nie jest ustawienie fabryczne. Obok spustu migawki masz przycisk+/_. Trzymając wciśnięty kręć jednocześnie pokrętłem, które masz pod kciukiem, w prawo, aż uzyskasz wartość "0". Wtedy Twoje problemy powinny zniknąć.
    Pozdrawiam,
    Paweł

Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    oczywiście wypróbowałam każdą wartość ekspozycji a zdjęcia jak wychodziły czarne tak wychodzą dalej.ale w trybie priorytetu ostrości i przysłony zdjęcia wychodzą w porządku...problem jest tylko w S i M.może to usterka aparatu?

Oleryk
    Gość
    Sprobuj zmienić korekcję ekspozycji w menu aparatu.
    Nie przyciskiem i kółkiem.
    Z tego -5 na 0.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Re: Olympus E-510 i problem z trybami S i M

Cytat Zamieszczone przez Oleryk
    Sprobuj zmienić korekcję ekspozycji w menu aparatu.
    Nie przyciskiem i kółkiem.Z tego -5 na 0.
    Ale w menu można zmienic tylko o +-2EV

Cytat Zamieszczone przez daria134
    Chyba jest coś nie tak z ustawieniem kompensacji ekspozycji i nie mogę tego zmienić-jest ona ustawiona na -5,0 i nie wiem czy to jest jakieś ustawienie fabryczne czy może jakaś usterka aparatu.
    A czy z tym problemem już się uporałaś, czy wciąż masz -5?
    Pozdrawiam,
    Paweł

Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    W trybie S kompensację ustawioną mam na 0 i zdjęcia nadal wychodzi jako czarna plama.a w trybie M kompensacja bez zmian-nadal - 5.ale gdy przykladam obiektyw blisko swiatla kompensacja w pewnym momencie automatycznie sie zmniejsza do 0 i moge zrobic zdjęcie żarowki ale nadal pozostaje bardzo ciemne.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    przecież to od razu widać że nie pracujecie na co dzień w manualu i w wyniku tego mącicie dziewczynie w głowie.

daria:

wskazanie -5EV pokazuje, że w ustawieniach manualnych masz ogromne niedoświetlenie. jeśli nie używasz lampy, ta wartość powinna oscylować w granicach -0,7/+0,7EV. jeśli używasz dużej lampy, to wskazanie powinno mieć wartość powiedzmy -2,0/-0,3EV.

co zrobić z tym -5EV? masz trzy wyjścia:
    - wydłużyć czas otwarcia migawki
    - otworzyć przysłonę
    - zwiększyć czułość

w trybie M wskazanie EV pełni rolę informacyjną (zamiast drabinki) i jeśli chcesz żeby pokazywało co innego, musisz spełnić jeden z trzech ww. warunków. proponuję zakup jakiejś dobrej książki foto i dużo ćwiczeń w różnych warunkach.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    przecież to od razu widać że nie pracujecie na co dzień w manualu i w wyniku tego mącicie dziewczynie w głowie......
    w trybie M wskazanie EV pełni rolę informacyjną (zamiast drabinki) i jeśli chcesz żeby pokazywało co innego, musisz spełnić jeden z trzech ww. warunków. proponuję zakup jakiejś dobrej książki foto i dużo ćwiczeń w różnych warunkach.
    W trybie M jest tak jak piszesz, ale mowa jest także o trybie S.

Daria, a czy któryś wskażnik na góre ekranu w trybie "S" miga? Jeśli tak, to kręć pokrętłem, aż żaden nie będzie migać i wtedy spróbuj.

Albo napisz, jakie masz wartości czasu i przysłony w trybie "S" w świetle żarówki w pokoju. Wydaje mi się, że masz za krótki czas - jaka jest wartość czasu (na żółto)?
    Pozdrawiam,
    Paweł

Oleryk
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    przecież to od razu widać że nie pracujecie na co dzień w manualu i w wyniku tego mącicie dziewczynie w głowie.
    Czasami jednak się zdarza
    Nawet nie przyszło mi do głowy, że chodzi o niedoświetlenie
    Tak mi się umyśliło, że Daria ustawiła -5 nie może zmienić...nawet nie pomyślałem, ze to niemożliwe