Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Olympus E-510 i problem z trybami S i M

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pafcio
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    przecież to od razu widać że nie pracujecie na co dzień w manualu i w wyniku tego mącicie dziewczynie w głowie......
    w trybie M wskazanie EV pełni rolę informacyjną (zamiast drabinki) i jeśli chcesz żeby pokazywało co innego, musisz spełnić jeden z trzech ww. warunków. proponuję zakup jakiejś dobrej książki foto i dużo ćwiczeń w różnych warunkach.
    W trybie M jest tak jak piszesz, ale mowa jest także o trybie S.

Daria, a czy któryś wskażnik na góre ekranu w trybie "S" miga? Jeśli tak, to kręć pokrętłem, aż żaden nie będzie migać i wtedy spróbuj.

Albo napisz, jakie masz wartości czasu i przysłony w trybie "S" w świetle żarówki w pokoju. Wydaje mi się, że masz za krótki czas - jaka jest wartość czasu (na żółto)?
    jeżeli robisz te próby w domu to musisz w trybie S czas ustawić na jakies wartości 1/30 lub dłużej, być może masz ustawione 1/500 aparat otwiera obiektyw na maxa ale to i tak nie wystarcza i wciaż jest mu za mało światła stąd czarne plamy zamiast zdjęcia. Polecam tryb P
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez willow32
    Polecam tryb P
    Ale Daria przeciez napisała, że nie ma problemu w trybiach automatycznych, a tylko w S i M. Poczekajmy, co odpowie zanim wyciągniemy pochopne wnioski.
    Pozdrawiam,
    Paweł

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pafcio
    Polecam tryb P
    Ale Daria przeciez napisała, że nie ma problemu w trybie P, a tylko w S i M. Poczekajmy, co odpowie zanim wyciągniemy pochopne wnioski.
    ale ja nie wyciagam żanych wniosków, tym bardziej pochopnych, podałem powód dla którego tak się dzieje i jestem w 100% przekonany ze się nie pomyliłem :P
    Zwróć uwagę ze dzieje się to tylko w tych trybach gdzie jest możliwe tak duże niedoświetlenie. W pozostałych trybach nie ma takiej możliwości
    A tryb P polecam bo to tryb dla początkujących a Daria na taką mi wygląda
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Zwróć uwagę ze dzieje się to tylko w tych trybach gdzie jest możliwe tak duże niedoświetlenie. W pozostałych trybach nie ma takiej możliwości
    Zwróciłem na to uwagę kilka postów wcześniej Poczekajmy, co nam odpowie.
    Pozdrawiam,
    Paweł

| OlyJedi Awatar Don Pedro
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Daria w trybie M przy pomiarze EV światła zastanego masz duże niedoświetlenie/ciemny pokój i żarówka/ musisz kólkiem z tyłu aparatu za pomocą prawego kciuka krecic w lewo i to sporo, bowiem każdy wyczuwalny przeskok pokrętła to 1/3 EV Masz wskazanie -5, ale to może być -8/ aparat max wskazuje -5/ stąd aby dojść do -4,7 i dalej -4,3, -4.. musisz wykonać pewnie wiele przeskoków za pomocą pokrętła, a od -5 do 0 trzeba 15 x przesunąć pokrętłem w lewo /licząc po 1 zeskoku/ W trybie S odwrotnie musisz kręcić owym kółkiem za pomocą prawego kciuka do skutku-aż zacznie się zmieniać skala wartości. Te uwagi dotyczą warunków gdy jest ciemno, sama mówisz że przybliżenie obiektywu do żarówki daje wskazania 0 bo wpada więcej światła i automatyka aparatu ustawia wartości przysłony i czasu otwarcia migawki tak aby nie przeswietlic lub niedoświetlić zdjęcia. Pozdrawiam.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ale się wszyscy rzucili do pomocy!
    Ciekawe, czy ten nick tak Was zauroczył?
    A może Daria poczyta sobie trochę instrukcję i jakiś podręcznik? To też pomaga.
    Były użytkownik e-systemu. Obecnie Nikon.
    http://foto.moon.pl/uzytkownik/2007