Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 47 z 47

Wątek: czy warto kupic lustrzanke?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez bit4

Podałem przykład tej dziwacznej "małpki" jako dowód, że i bez lustra można mieć full wypas
    No tak. Ale ta hybryda to nie do końca małpka. Z tego co tam gdzieś czytałem to bardziej lustrzanka ze stałym obiektywem. Naweet sensor ma jak lustrzanka a nawet większy (fizycznie) od wiekszosci amatorskich lustrzanek.
    Ale ja już samego siebie przekonałem (dzieki wypowiedziom z tego watku i nie tylko) ze lustro bedzie dobra inwestycja .
    Jeszcze jedna sprawa ktora mi przybliza lustro. Byłem w tym roku na Radomskim AirShow i próbowałem wysłużoną Minoltą Z1 porobić zdjęcia fruwającym samolotom. Po raz pierwszy doceniłem zalety wizjera a nie lcd podczas takich zdjec, no i ci wszyscy faceci biegajacy wokol mnie z lutrzankami z teleobiektywami i trzaskajacy serie fotek samolotom. Pozazdroscilem mocno i zaczałem długi proces przekonywania siebie do DLSRa.
    Za niecałe 2 lata kolejny airshow i mam nadzieje tam pofocic solidnie a do tego czasu sie poucze jak to robic.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    ayk tylko lustro. Rozumiem twoj dylemat bo lustro to worek bez dna. Jak zasmakujesz to ciezko pozniej zasnąć (beda ci sie śnic obiektywy PROFI, lampka FL50 itp). Chyba bakcyla zalapales. Ja podam ci 2 przyklady z zycia wziete:
    - z Opti o33L przesiadlem sie na Fuji S5500 (mial wystarczyc do konca zycia), zoom x10, fajny uchwyt no i duzo lepsiejszy od Pentaxa. Bylem nim zachwycony. Dzieki niemu nauczylem sie bawic RAWami, fotki tez niezgorsze robilem. Po jakichs 8 miesiacach zaczalem szukac jak by go rozbudowac aby jego mozliwosci wzrosly (zaczal mnie ograniczac). Ani lampy, konwertery drogie wiec rozbudowa nieoplacalna bo jak juz bym kupil co bym chcial to wchodze w zakres lusterek z mozliwosciami hybrydy. Qmpel kupil za 2 kPLN Miniltę A2. I choc to tez hybryda (lec klase lepsza od S5500) to po minucie obcowania dowiedzialem sie co to jest shutter lag (choc dotąd az tak bardzo nie irytowal mnie w S5500), poznalem jak naturalnym jest regulacja ostrości na pierścieniu (a nie jak dotąd na przyciskach). Postanowiłem o zakupie lusterka i choć obecnie jestem (jeszcze) na etapie kitowych obiektywów to jestem NAPRAWDE zadowolony. Teraz dopiero nie uciekają mi te momenty w ktorych chcialem nacisnąć spust a obiekt zdążył sie oddalić. Pomijam jakość itp bo to oczywiste.
    - ów kolega ktory kupił wtedy (jakies 1.5 roku temu) ową Minolte A2 wcześniej posiadał analogowego Canona 300 z obiektywami. Caly ten zestaw zamienil na A2 bo powiedział nie chce mu sie targac calego grajdoła, ze ona mu wystarczy. Między czasie dokupil konwerter szerokokątny (coś okolo 700zl zaplacił), a teraz zastanawia sie jak żone przekonać aby wejsc w lustro.

Ucz sie na bledach innych, dlatego tez bierz lustro, bo kazda inna oferta spowoduje ze lustra i tak kupisz z tym ze bedze cie to drożej kosztowało.
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Re: czy warto kupic lustrzanke?

Cytat Zamieszczone przez ayk
    Moj budżet to 3k zł z lekką górką i tak po prawdzie to starczy na E-510 z dual kitem + 35mm Macro + FL50 (szwagier z USA mi przywiezie) .
    Dobry wybór
    Canon 85 f/1.2 mkII L w moim plecaku jest jak perła w chlewie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kisi
    ... dowiedzialem sie co to jest shutter lag (choc dotąd az tak bardzo nie irytowal mnie w S5500
    podzielisz sie wiedzą?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    To późnienie jakie występuje między naciśnięciem spustu migawki a zrobieniem zdjęcia. Objawia się tym, że możesz (a raczej aparat) nie zdążyć zrobić zdjęcia temu co chcesz.

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ayk
    Cytat Zamieszczone przez kisi
    ... dowiedzialem sie co to jest shutter lag (choc dotąd az tak bardzo nie irytowal mnie w S5500
    podzielisz sie wiedzą?
    To opóźnienie reakcji aparatu na naciśnięcie spustu migawki. W kompaktach - spore, w DSLRach - prawie niezauważalne, w aparatach mechanicznych - zerowe.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzieki za info.
    To w moim Ixusie shutter lag doprowadza zonke do szału. Mam kolejny agument dla niej, ze ta lustrznak jest nam niezbedna :P