Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 47

Wątek: czy warto kupic lustrzanke?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    w nieskończoność można czekać na TEN model...

trzeba kupić aparat i robić zdjęcia a nie czekać, czekać, czekać (już pewnie niedługo będzie w sprzedaży E-520 i co wtedy?)

szumu informacji nie pokonasz innym sposobem, jak tylko kupieniem aparatu

tak mi jeszcze przyszło do głowy, że niezaprzeczalną zaletą lustrzanek Oly jest odkurzacz. ja sam kupiłem sobie kiedyś nikona d50, ale zwróciłem do sklepu (2 egzemplarze!) bo miały "fabrycznie" syf na matrycy, a mnie takie detale niemiłosiernie wkurzają...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Ficek

pamiętam, że w kompakcie którego kiedyś używałem makabrycznie wkurzała mnie prędkość jego działania - ciężko było złapać to co chciałeś; lustrzanka daje kontrolę, bo jest bardzo rozbudowanym narzędziem; ale pamiętam że początki tez były trudne - miałem wrażenie że zdjęcia są nieostre a kolory jakieś takie dziwne... z czasem przechodzi
    Powtórzę z poprzedniego posta bo tego o czym piszesz sie obawiam. Czy problemy z nastawami ostrości wystepowały w trybie auto, czy w podczas manualnych nastawów? Kolory dziwne przeszły bo sie przyzwyczaiłeś, czy nauczyłeś się jak uzyskać naturalne?
    Znajomy z pracy kupił sobie niedawno Canona D350 z kitowym obiektywem i twierdzi, że wychodzi mu co 3 zdjęcie...

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ayk
    Powtórzę.......y kupił sobie niedawno Canona D350 z kitowym obiektywem i twierdzi, że wychodzi mu co 3 zdjęcie...
    Chyba do każdego aparatu trzeba sie przyzywczaić a już na pewno w przesiadce z kompakta na lustro. Nie bój się zmian, szczególnie zmian na lepsze

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wlkp
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ujmę to prosto. Na pewno nie stracisz przesiadając sie z kompaktu na lustro. Owszem może byc na początku chwila zwątpienia kiedy z AUTO przesiadasz sie na Manual, ale warto . Lustro da ci na pewno wiecej niz kompakt, nawet jezeli nie bedziesz sie w nie wglebial. Wiec nie zastanawiaj, A jak chcesz dobre lustro, to tylko Olek

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    @ayk.Ja Ci napisze inaczej.Najpierw zastanow sie co chcesz fotografowac.Jesli masz jakies pojecie to napewno wyselekcjonujesz sobie jakis obiektyw(ogniskowa ,przyslona,cena).Wypadkowa tych trzech danych pozwoli Ci dojsc do jakiegos obiektywu.Poprzegladaj sobie foty w sieci robione tym obiektywem.Moge ci zasugerowac,ze w Twoim wyborze znajdzie sie jakis z firmy x,ale po co.Jednak napewno to Ty jakis wyselekcjonujesz.Nastepnie przemysl co powinna miec puszka do ktorej przyczepisz ten obiektyw.Wtedy dokonasz wyboru.Moim zdaniem to najpierw wybiera sie szklo a do niego dokupujesz puszke.Podstawa fotografa to obiektywy-puszka to rzecz wymienna,ona nie jest tak trwala jak szklo.
    To,ze koledze wychodzi jedno na trzy to jego wina a nie aparatu.On ma myslec przed nacisnieciem spustu.Zasada jest tak,ze zanim nacisniesz juz powinienes miec w glowie obraz jaki Ci sie wyswietli na wyswietlaczu.Jesli one sa bardzo podobne to jestes na tej wlasciwej drodze.Jesli one roznia sie diametralnie,to dluga droga przed Toba,Jesli po pol roku nadal jest taka sama roznica,to,to ..moze hodowla rybek lub zbieranie znaczkow....

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ayk

Powtórzę z poprzedniego posta bo tego o czym piszesz sie obawiam. Czy problemy z nastawami ostrości wystepowały w trybie auto, czy w podczas manualnych nastawów? Kolory dziwne przeszły bo sie przyzwyczaiłeś, czy nauczyłeś się jak uzyskać naturalne?
    Znajomy z pracy kupił sobie niedawno Canona D350 z kitowym obiektywem i twierdzi, że wychodzi mu co 3 zdjęcie...
    Nie pamiętam już teraz dokładnie, ale głównie wiązało się to z koniecznością przyzwyczajenia się do autofocusa i uważnym jego używaniem. Rolę grają tu też obiektywy do których się trzeba przyzwyczaić (zdjęcia z 40-150 wychodziły mi lepsze niż z 14-45 a teraz już nie czuję tej różnicy - z tym i z tamtym jestem w stanie zrobić dobre fotki). Dobre kolory wychodzą wtedy gdy kontrolujesz balans bieli. Zdjęcia poza tym warto robić w formacie RAW, bo potem masz nieporównywalnie większą kontrolę nad zdjęciem niż przy robieniu w jpg. Kompakty software-owo wyostrzają zdjęcia i nasycają kolory. Zdjęcia z lustrzanki to zupełnie inna filozofia. Zdjęcia z kompakcików to "super rzeczywistość".

Wszystkie kłopoty z czasem zniknęły. Dużo osób na forum mówiło, że ma problemy po przejściu na lustro.

Wrócę do swojej analogii - jakbyś całe życie jeździł automatem, to po przesiadce na manuala miałbyś troszkę zabawy i stresów , ale wszystkiego szybko się można nauczyć.

Żadne forum nie odpowie ci jak to będzie - kup lustrzankę i zobaczysz sam. Jak fotografia jest twoją pasją to ci się spodoba, jak pasją nie jest to możliwe, że się zrazisz.

Awatar Peniek242
    Mieszka w
    KRK
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    tylko lustrzanka... teraz kompakty to sa w telefonach.

| OlyJedi Awatar Don Pedro
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Lustrzankę nie tyle warto kupić, co trzeba. Bez komentarza.

| OlyJedi Awatar leodan
    Mieszka w
    W-WA
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Lustro , lustro , kompakcik to tylko pstryk i do kieszeni.
    Pozdrawiam LEO
    E-1 , 40-150 , Helios MC 44M-4 , Pentacon 4/200 , Metz 48AF-1 ,
    statyw Hakuba S-4500

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Don Pedro
    Lustrzankę nie tyle warto kupić, co trzeba. Bez komentarza.
    bez przesady...
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.