Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 47

Wątek: czy warto kupic lustrzanke?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

czy warto kupic lustrzanke?

Witam

Zastanawiam się nad zakupem cyfrówki. Miałem Minolte Z1, teraz uzywam Canon IXUS 55. Podjąłem decyzję o zakupie czegoś bardziej zaawansowanego. Natomiast problem leży w wyborze lustrzanki lub zaawansowanego kompaktu. Zdaję sobie sprawę z tego iz zwykle robie zdjęcia na jakichś zjazdach rodzinnych, duzo fotek robionych dzieciom no i żona lubi sobie popstrykać kwiatki i robaki. Zdjęcia oglądamy z reguły na monitorze, wywoływane są rzadko i w formacie 10X15.
    Kluczowe pytanie:
    Czy zdjęcia w E-510 (najprawdopodobniejszy wybór jeśli DSLR) robione w automacie z kitowym obiektywem i w formacie jpeg bedą porównywalne, gorsze czy lepsze jak z np Panasonic FZ50?
    Czy funkcjonalnie lustrzanka sprawdzi sie jako małpka, a gdy przyjdzi mi ochota to wrzuce manual i bede sie bawił w fotoamatora?

Moj budżet to 3k zł z lekką górką i tak po prawdzie to starczy na E-510 z dual kitem + 35mm Macro + FL50 (szwagier z USA mi przywiezie) za ponad tysiac mniej kupie FZ50 + dobry błysk i zostanie mi na przyjemności :)

Proszę o pomoc bo mam juz bóle głowy od promieniowania z monitora a żona mnie od komputera odgania, cobym sie nią zajął. Od 2 miesięcy czytam różne fora i testy w necie i mam coraz to wiekszy szum informacyjny w głowie.

Awatar _hawk_
    Mieszka w
    Kattowitz
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Moim zdaniem warto, zwłaszcza jeżeli dysponujesz takim budżetem.
    Porownując do Minolty Z1, którą wspomniałeś, to hmm.. nawet nie ma co porównywać Przede wszystkim jeżeli chodzi o jakość zdjęć, a chyba to jest najważniejsze. Niebo a ziemia.

Sam przed E-500 miałem własnie ten aparat. Poza tym kupowanie małpki za ~1,5 to IMO wyrzucanie pieniędzy w błoto.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    e510 FZ50

i już wiesz co daje lepsze zdjęcia w jpg jako małpka

| OlyJedi Awatar caymer
    Mieszka w
    Lesko
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    bez długich wywodów. Miałem podobnie. Lustrzanka czy super kompakt. Wybrałem lustro e-330, 14-54 i fl-50 i nie żałuję.
    Najbardziej w kompaktach wkurzało mnie opóźnienie przy pstrykaniu. Uprawiam też tylko fotografię typowo rodzinną. Łapanie dzieciaka w czasie zabawy na placu lub nawet w domu w kompakcie doprowadzała mnie do szału.
    Często też mam mam okresy zwątpienia, bo aż tak dużo się nie pstryka, bo lustra wszędzie nie targam. Dlatego na gwiazdkę poszukam małego kompaktu żeby nosić jak papierosy w kieszeni.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Re: czy warto kupic lustrzanke?

Cytat Zamieszczone przez ayk
    Witam

Zastanawiam się nad zakupem cyfrówki. Miałem Minolte Z1, teraz uzywam Canon IXUS 55. Podjąłem decyzję o zakupie czegoś bardziej zaawansowanego. Natomiast problem leży w wyborze lustrzanki lub zaawansowanego kompaktu. Zdaję sobie sprawę z tego iz zwykle robie zdjęcia na jakichś zjazdach rodzinnych, duzo fotek robionych dzieciom no i żona lubi sobie popstrykać kwiatki i robaki. Zdjęcia oglądamy z reguły na monitorze, wywoływane są rzadko i w formacie 10X15.
    Kluczowe pytanie:
    Czy zdjęcia w E-510 (najprawdopodobniejszy wybór jeśli DSLR) robione w automacie z kitowym obiektywem i w formacie jpeg bedą porównywalne, gorsze czy lepsze jak z np Panasonic FZ50?
    Czy funkcjonalnie lustrzanka sprawdzi sie jako małpka, a gdy przyjdzi mi ochota to wrzuce manual i bede sie bawił w fotoamatora?

Moj budżet to 3k zł z lekką górką i tak po prawdzie to starczy na E-510 z dual kitem + 35mm Macro + FL50 (szwagier z USA mi przywiezie) za ponad tysiac mniej kupie FZ50 + dobry błysk i zostanie mi na przyjemności

Proszę o pomoc bo mam juz bóle głowy od promieniowania z monitora a żona mnie od komputera odgania, cobym sie nią zajął. Od 2 miesięcy czytam różne fora i testy w necie i mam coraz to wiekszy szum informacyjny w głowie.
    Spoko, ja wybierałam aparat 6 miesięcy

Jeżeli chcesz mieć aparat, pstrykać fotki i tyle - kup Panasonika czy cokolwiek innego.

Jeżeli chcesz się bawić fotografią, lubisz to, chcesz dobrej jakości zdjęć, możliwości rozbudowy pod konkretne zastosowanie [bo oblecieć wszystko, czyli szeroki kąt, standardowy zoom, tele, makro to trochę ciężko i drogi] - kup lustro

Ja miałam podobny problem - postawiłam na lustro i jedyne, czego żałuję, to to, że ciągle chce coś zmieniać Lustro noszę wszędzie i jego rozmiar mi nie przeszkadza :]
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Kurcze widzę że większość z nas miało taki problem. Ja też aparat wybierałem bardzo długo i wybór był pomiędzy FZ-50 a jakieś lustro. Kurcze jak wziąłem do ręki Panasa to się zakochałem że taki fajny ale jak zobaczyłem szumy na wyższych ISO to masakra jakaś wogóle. Lustro bije na głowę takie kompakty. Poza tym szybkość luster jest nieporównywalna w stosunku do hybryd no i oczywiście panowanie nad ustawieniami. Niektórzy nie lubią zmieniać szkieł i tylko dlatego wybierają kompakty z ultrazoomami - hmm. coś w tym jest bo nie zawsze wygodnie jest przepinać obiektyw.
    mente et malleo

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ayk
    Moj budżet to 3k zł z lekką górką i tak po prawdzie to starczy na E-510 z dual kitem + 35mm Macro + FL50 (szwagier z USA mi przywiezie) za ponad tysiac mniej kupie FZ50 + dobry błysk i zostanie mi na przyjemności :)

Jeśli masz taki budżet, to moim zdaniem nie ma coś zastanawiać. Z jednym zastrzeżeniem - lustrzanka to studnia bez dna: obiektywy, lampy, statywy, pierścienie do makro, prejściówki i inne badziewia. Wydawanie pieniędzy w zasadzie nigdy się nie kończy. W Twoim przypadku - przy zakupie dual-kita i obiektywu makro - pewno potrzeba uzupełniania zestawu nie zaistnieje, ale zawsze warto o tym wspomnieć :-)

Zalety lustrzanki to pełna swoboda twórcza, możliwość wypróbowywania różnych ustawień, świadomość, że nie jesteś ograniczony tym, co zaprojektowali inżynierowie, ale możesz - teoretycznie, przynajmniej, przy posiadaniu odpowiedniego budżetu - rozbudowywać swój zestaw w dowolny sposób.

Szybszy AF, mniejsze szumy, mniejsza głębia - to wszystko rzeczy warte uwagi, również, oczywiście, ale gdy decydowałem się na aparat, to właśnie chęć bycia "niezależnym" zdominowała i zdecydowałem się na kompakt, a na lustrzankę.

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez lgrabun

Szybszy AF, mniejsze szumy, mniejsza głębia - to wszystko rzeczy warte uwagi, również, oczywiście, ale gdy decydowałem się na aparat, to właśnie chęć bycia "niezależnym" zdominowała i zdecydowałem się na kompakt, a na lustrzankę.
    To wkońcu na co się zdecydowałeś ???
    mente et malleo

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Mój czteroletni chrześniak dostaje E1 w trybie P i pstryka jak małpką, nie widzę problemu

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez marecki
    To wkońcu na co się zdecydowałeś ??? :mrgreen:
    Dwa lata temu na E-1. Ale to było zanim zacząłem robić zdjęcie na negatywach ;-)