Strona 7 z 18 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 176

Wątek: Fotografia akwarystyczna, czyli pokaż swoje akwarium, rybki, itp.

| OlyJedi Awatar MikolajN
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Też mam kilka fotek z dużego akwarium
    Trudno robiło się zdjęcia. Ryby ruchliwe, światła tyle co nic, lampy użyć nie można. Pozostaje agresywna obróbka choć nie zawsze wyszło jak chciałemale zapraszam do swoich propozycji Niektóre wklejam ze względu na ciekawy kadr a nie ze względu np na ostrość
    Poza tym, grube szyby tworzą efekt 3D na zdjęciach

lepiej w BW_

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Careme Zobacz posta
    Toż to ma niewiele ponad 1 cm, więc trudno byłoby coś z tego zrobić.

Jakie ujęcia masz na myśli?
    Wytrenuj modele i modelki tak, żeby się prezentowały przed obiektywem nie tylko w rzucie 2d Myślałeś o doświetlaniu akwa z góry jakimś mocniejszym światłem? To oczywiście zależy jaką się ma pokrywę.

---------- Post dodany o 20:22 ---------- Poprzedni post był o 20:20 ----------

Cytat Zamieszczone przez MikolajN Zobacz posta
    Trudno robiło się zdjęcia. Ryby ruchliwe, światła tyle co nic, lampy użyć nie można. Pozostaje agresywna obróbka choć nie zawsze wyszło jak chciałemale zapraszam do swoich propozycji Niektóre wklejam ze względu na ciekawy kadr a nie ze względu np na ostrość
    O, zdecydowanie dwa ostatnie najbardziej plastyczne i trzymające poziom jakościowy

| OlyJedi Awatar Careme
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    83
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez salvadhor Zobacz posta
    Wytrenuj modele i modelki tak, żeby się prezentowały przed obiektywem nie tylko w rzucie 2d Myślałeś o doświetlaniu akwa z góry jakimś mocniejszym światłem? To oczywiście zależy jaką się ma pokrywę.
    Rozumiem. Nie mam pokrywy, stąd też pomysł z lampą. Ale w poradach na forach akwarystycznych wyczytałem, że w przypadku zdjęć ryb (krewetek pewnie też) nie zaleca się stosowania lampy. Z drugiej strony - już ktoś podawał link do www - pokazano kilka propozycji wykorzystania takiej lampy.
    XZ-2; O-MD E-M10, mZ: 9-18mm, 25mm, 45mm, 75-300mm | Moje fotki - zapraszam do oglądania, komentowania, krytyki.

| OlyJedi Awatar MikolajN
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez salvadhor Zobacz posta

O, zdecydowanie dwa ostatnie najbardziej plastyczne i trzymające poziom jakościowy
    Miałem farta bo akurat z boku jechała maszynka sprzątająca i dała troszkę światła swoimi lampami. Niemniej mi kolory nie do końca podchodzą ale z drugiej strony to tak musi zostać bo bez nich było by mdło i nienaturalnie.

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Careme Zobacz posta
    Druga żarówa w końcu dojechała, więc ilość światła z 9W wzrosła o 13W. Pomimo podwójnego oświetlenia, to wciąż nie jestem zadowolony zdjęć. Próbowałem z różnymi obiektywami, raynoxem, pierściami pośrednimi itp.
    Pierwszy problem do balans bieli. Jedna żarówka ma widmo 8000K, druga 6500K White. Drugi to ustawienie ostrości na ruchliwych i małych obiektach i płytka GO.

Poniżej wklejam 2 zdjęcia krewetek red cherry. W jednym przypadku ostro pojechałem z obróbką, w drugim mniej. Capture One trzy razy się zawiesił przy tym. Wrr!! Odszumianie C1 na maxa w Luminance.

Chyba nie pozostaje nic innego jak spróbować z lampą.

1. Red Cherry - samiec
    Załącznik 139745

2. Red Cherry samiec
    Załącznik 139744
    coraz lepiej Może spróbować z dodatkowymi lampami (halogen czy cuś).

---------- Post dodany o 20:38 ---------- Poprzedni post był o 20:37 ----------

lepiej w BW_
    fajne rybki, może też jeszcze wrzucę coś z takich większych
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    Na razie taka mniejsza, ryba jakby ktoś miał wątpliwości :
    Nazwa:  Dragonolek-4.JPG
Wyświetleń: 257
Rozmiar:  466,0 KB

ciemno było więc wyszło jak wyszło.
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

| OlyJedi Awatar Careme
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    83
    Moja galeria
    Miałem farta bo akurat z boku jechała maszynka sprzątająca i dała troszkę światła swoimi lampami. Niemniej mi kolory nie do końca podchodzą ale z drugiej strony to tak musi zostać bo bez nich było by mdło i nienaturalnie.
    W takich akwariach akrylowe szyby, więc jest gorzej z odwzorowaniem. A ustawić obiektyw prostopadle do ściany nie zawsze jest możliwe.

Jak będziecie mieli możliwość zrobić zdjęcia rybkom, to sami stwierdzicie, że to niełatwe. Ja teraz zastanawiam się jak Wam muszlowce pokazać. Zbiornik nie ma żadnego oświetlenia, a jak ryby się płoszą, to chowają się - tak, tak - do muszli.
    XZ-2; O-MD E-M10, mZ: 9-18mm, 25mm, 45mm, 75-300mm | Moje fotki - zapraszam do oglądania, komentowania, krytyki.

| OlyJedi Awatar Careme
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    83
    Moja galeria
    I dodam, że taki pomocnik wcale nie pomaga
    Z prawej strony fragment akwarium z muszlowcami.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1290250.jpg
Wyświetleń:	312
Rozmiar:	488,3 KB
ID:	139775

Awatar looolek44
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Nazwa:	P1301140_kontrast.jpg
Wyświetleń:	172
Rozmiar:	1.021,3 KB
ID:	139841 krewetka czyszcząca (Lysmata amboinensis)
    OMD E M5 i E-520. Szklarnia :ZD 14-54, ZD 40-150, ZD 14-42. Takumar 50/1.4, Tair 3S 300/4,5, Helios 44M (scheda po Ojcu), Wołna-9

Awatar looolek44
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    I banda złego przywleczona z jakimś koralem. Ładne może ale mnoży się szybciej niż przyszcze u nastolatka

Nazwa:	P1291078.jpg
Wyświetleń:	183
Rozmiar:	853,7 KB
ID:	139845 Asterina sp.
    OMD E M5 i E-520. Szklarnia :ZD 14-54, ZD 40-150, ZD 14-42. Takumar 50/1.4, Tair 3S 300/4,5, Helios 44M (scheda po Ojcu), Wołna-9